Læsetid: 6 min.

Modi vil sikre sig sejren med positiv særbehandling til Indiens fattige højkaster

Oppositionen i Indien prøver som et sidste forsøg i valgkampen at ramme premierminister Modi på hans status som angivelig lavkaste. De siger, at han lyver, og påpeger, hvordan han er begyndt at lefle for de fattige højkaster. Lidt ligesom Trump taler til sine fattige hvide vælgere i USA, siger en indisk kommentator
Valget i Indien er gået ind i sin afgørende fase, og oppostionen forsøger at sætte spørgsmålstegn ved premierminister Modis kaste.

Valget i Indien er gået ind i sin afgørende fase, og oppostionen forsøger at sætte spørgsmålstegn ved premierminister Modis kaste.

Piyal Adhikary

16. maj 2019

Seks ugers intens indisk valgkamp er næsten ovre. Søndag finder sidste valgrunde sted. Den inkluderer hinduernes hellige højborg Varanasi i Uttar Pradesh, hvor premierminister Narendra Modi stiller op. Hans modstandere i delstaten har de seneste dage gjort, hvad de kunne for at ramme ham, hvor det gør rigtig ondt. De beskylder ham for at lyve om sin kastestatus og for ikke at være født lavkaste.

Oppositionen i delstaten består af en koalition af lavkaste- og dalit-partier. De påstår, at premierministeren aldrig har oplevet diskrimination på egen krop, og opfodrer ham til at fremvise kastedokumentation. Det afviser Modi.

Eksemplet er sigende for, hvordan kastespørgsmål har det med at dukke op, til trods for at Indiens store, landsdækkende partier helst undgår emnet under valgkampe. For vil man vinde regeringsmagten i Indien, nytter det ikke noget at blive sat i bås med en enkelt eller en afgrænset befolkningsgruppe. Det er en brugbar strategi for en regional leder – ikke for en premierministerkandidat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikael Aktor
Mikael Aktor anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu