Analyse
Læsetid: 5 min.

Nigel Farage er tilbage. Denne gang er målet at ændre britisk politik for altid

Det nystiftede The Brexit Party står til storsejr ved torsdagens europaparlamentsvalg i Storbritannien. Det kan blive begyndelsen på en politisk omvæltning i Storbritannien uden sidestykke
Den formodede storsejr ved EP-valget er kun første trin i Nigel Farages (i midten) langsigtede plan om at overtage magten i Storbritannien og ændre det britiske politiske univers for altid. Her ses han ved en Brexit-march i marts.

Den formodede storsejr ved EP-valget er kun første trin i Nigel Farages (i midten) langsigtede plan om at overtage magten i Storbritannien og ændre det britiske politiske univers for altid. Her ses han ved en Brexit-march i marts.

Andrew Maccaren

Udland
23. maj 2019

LONDON – Når historien om Storbritannien i disse årtier skal skrives, vil én aledrikkende midaldrende mand i landlig tweedjakke utvivlsomt indtage en vigtig plads.

Nigel Farage har i flere årtier formået at sætte dagsordenen ved at gøre alt det, andre britiske politikere ikke gør. Han er blevet kaldt en pubprofet, en one trick pony og et sludrechatol. Men lige nu står han til at ydmyge de hæderkronede politiske partier, der har præget Storbritannien i mere end 100 år.

På kun seks uger har Nigel Farages nye The Brexit Party slået alle rekorder og indtager en klar førsteplads i meningsmålingerne før torsdagens europaparlamentsvalg.

35 pct. af vælgerne har indikeret, at de vil stemme på partiet, hvis eneste nedskrevne mål er at forlade EU uden en aftale. En forbløffende bedrift af en enmandshær. Det er Farage, der tegner partiet, ham, som alting centreres om.

Han har gjort noget lignende før, om end slet ikke i samme tempo. Hans tidligere parti, UKIP, formåede at opbygge en landsdækkende politisk bevægelse under mantraet »Storbritannien ud af EU«. 

Da UKIP ved europaparlamentsvalget i 2014 fik 27 pct. af stemmerne, var det første gang siden 1906, at hverken Labour eller De Konservative blev det største parti ved et valg i Storbritannien. Efter nederlaget slog de britiske magtpartier koldt vand i blodet. Europaparlamentsvalget blev set som relativt ligegyldige, UKIP var det eneste anti-EU-parti, og Nigel Farage blev stadig betragtet som en landsbyklovn.

UKIP fik også et flot parlamentsvalg i 2015 med 12,9 pct. af stemmerne og dog kun ét sæde i Underhuset, men Farages største sejr til dato kom uden tvivl i 2016 med Brexit-afstemningen. Farage spillede en afgørende rolle, da Storbritannien stemte for at forlade EU, og efterfølgende trak han sig som partiformand med følgende ord:

»Jeg har opnået det, jeg ville politisk, og jeg ønsker at få mit liv tilbage.«

Han fortsatte som europaparlamentariker for UKIP, men en række interne skandaler kom til at præge partiet, og Farage distancerede sig mere og mere fra sit livsværk, som han havde skabt gennem 25 år. 

I stedet blev han en yndet politisk iagttager på den europæiske højrefløj. Han var den første britiske politiker, der mødte USA’s præsident, Donald Trump.

I 2018 meldte han sig helt ud af UKIP. Han begrundede sin beslutning med en stigende islamofobi i partiet:

»Jeg kan ikke genkende mig selv i UKIP’s nuværende leder, Gerard Pattens, antimuslimske ståsted. Det er med stor smerte, at jeg ser det parti, jeg har brugt en stor del på mit liv på at opbygge, blive misbrugt i en anden sags tjeneste,« sagde Farage ved sin afgang.

Læringsprocessen

Mange mente, at hans politiske dage var ovre. De kunne ikke have taget mere fejl.

I løbet af det forgangne årti havde Nigel Farage lært en række fremtrædende personer på den europæiske populistiske højrefløj at kende. Hvor UKIP bar præg af at være et gammeldags protestparti a la Fremskridtspartiet – og Farage selv så at sige var digital analfabet – anvendte højrefløjen rundt om i Europa med stor succes internettet og de sociale medier til at rejse bred folkelig opbakning.

Den britiske avis The Guardian har beskrevet, hvordan Farage har taget ved lære af især den italienske Femstjernebevægelse, der opstod omkring den italienske komiker Beppe Grillo. Her var ambitionen fra chefstrateg Gianroberto Casaleggios at opbygge et mere direkte demokrati uden om parlamentet gennem internettet. Det lykkedes som bekendt Femstjernebevægelsen at storme ind i parlamentet ved seneste valg, og nu deler Femstjernebevægelsen magten i Italien med det yderligtgående højrefløjsparti Lega, der ledes af Matteo Salvini.

»Hvis jeg skulle starte UKIP i dag, ville jeg så bruge 20 år på at tale med folk i forsamlingshuse eller ville jeg bruge Grillo-modellen? Jeg ved præcis, hvad jeg ville gøre,« citeres Nigel Farage for at spørge retorisk i The Guardian.

The Brexit Party drives ligesom Femstjernebevægelsen mere som et firma end et parti. På ganske kort tid er det lykkedes at skaffe mere end 100.000 medlemmer eller støtter, der alle har betalt 25 pund.

Den formodede storsejr ved europaparlamentsvalget er kun første trin i en langsigtet plan, der handler om at overtage magten i Storbritannien og ændre det britiske politiske univers for altid. I en ny Opinium-meningsmåling ligger The Brexit Party nu på 24 pct. af stemmerne, hvis briterne skulle stemme ved et parlamentsvalg, én procent over De Konservative.

Stivnet af skræk

Hvad står partiet så for ud over Brexit?

Det er svært at sige, da Nigel Farage ikke har villet fortælle det på denne side af europaparlamentsvalget. Han omgås politikere med stærke autokratiske og antimuslimske tendenser, men benægter selv at dele disse overbevisninger. The Brexit Partys valgmøder har heller ikke været præget af den islamofobi, der i de seneste år har præget UKIP. Budskabet er anti-elitært – ja, i det hele taget mest anti – og det ser ud til at række fint indtil videre.

Forleden fik Farage smidt en milkshake i hovedet af en demonstrant. Valget af læskedrik var tilsyneladende symbolsk, da det netop var milkshakes, den racistiske højreekstremist Tommy Robinson to gange fik kastet i hovedet af vrede tilhørere tidligere på måneden.

Milkshakes bider dog ikke på Farage, snarere tværtimod. Lige nu kan The Brexit Partys leder gå på vandet. Udfordringen kommer, når partiet og dets kandidater skal til at sætte ord på, hvad de går ind for.

Det er vigtigt at understrege, at torsdagens europaparlamentsvalg nok er det mest besynderlige i britisk historie. De valgte kommer muligvis aldrig til at sidde i Europa-Parlamentet, og det gør valget til den perfekte lejlighed til at protestere over de seneste tre års kaotiske Brexit-situation. En storsejr til Farage skal derfor tages med forbehold.

Forskellen på The Brexit Party og UKIP er, at hvor UKIP notorisk var kaotisk organiseret, så ser The Brexit Party ud til at være det modsatte. En politisk kilde, jeg talte med onsdag, betegner de store magtpartier som »stivnet af skræk«.

Nigel Farage får i hvert fald næppe nogen bedre platform, hvis han virkelig vil forsøge at starte den største politiske omvæltning i moderne britisk historie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Engelby

Og i kulissen venter sikkert både Rusland og hvad end Cambridge Analytica nu hedder i de her dage, på at fifle med sociale medier til fordel for Farage.

Markus Hornum-Stenz

Protestpartier som Brexit Party er en naturlig forlængelse af det globaliserede forbrugersamfund.
Essentielt er der gang i salget af "NEJ!" og "STOP!" til overdrevent bureaukrati og uhæmmede globaliseringsmekanismer.

Per Torbensen, Claus Nielsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Samme type kasket som ...?

Det har stået i alle udenlandske medier siden i morges 07:15. at Theresa May går af i morgen. Og så bliver der travlt hos det gamle Torry-parti.

Lige nu er der 5 andre end Boris Johnson, der mener, at de er den rette til at kører brexit igennem parlamentet. Men alt tyder på, at Boris Johnson og andre får præcis de samme problemer som Theresa May.

Storbritannien står overfor 3 potentielle muligheder:
1. Forlade unionen helt uden en aftale, og det er nok den mest sandsynlige udgang.
2. Udskyde afgangen fra unionen igen og igen og på ubestemt tid. Dette er også sandsynligt.
3. Forlade unionen med en aftale, så man fortsat kan samarbejde. Og det er nok ikke mere sandsynligt.

Men det mest rigtige vil være, at Theresa May opløser regeringen og udskriver nyvalg. For ellers kan denne parodi fortsætte længe endnu.

Karin Hansen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Magen til destruktiv kraft skal man lede længe efter, man ser jo hvordan manden trives og fryder sig over igen at være i centrum.

Jens Winther, Karin Hansen, Achim K. Holzmüller, Kim Houmøller, René Arestrup og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Stakkels briter, hvis den mand får magt som han har agt...

Joen Elmbak, Jens Winther, Gert Romme og Achim K. Holzmüller anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Måske ikke dumt hvis det gamle de fakto toparti system i Europas mest ulige samfund får en over nakken.

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Tryggestad og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Der skal åbenbart forsvinde et par millioner arbejdspladser før sandheden går op for britterne.

Achim K. Holzmüller

Det er ubegribelig, hvordan ca 30% af vælgerne i et højkultiveret land falder for en storløgner og charlatan, i al den stund, hvor lignende typer, fx Trump, til daglig beviser, hvor landet under deres styr kommer til at lande i en rum tid.
Det må vist have noget at gøre med en slags "lemminge-effekt" eller en trods-reaktion; en rationel, langsigtet beslutningsproces hos de enkelte kan der vist næppe være tale om.

Trist, sørgeligt, - ikke bare for England, men for hele Europa.

Joen Elmbak, Jens Winther og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

@ Søren Fosberg, du siger noget, der synes at have sin rigtighed: USA, og nu England, begge højtudviklede lande med store befolknings andel levende i prekære situationer på den ene side, men en mindre, dog ekstrem besiddende gruppe mennesker som modpol.
Det synes at være en god grobund for ekstreme, destruktive leder-typer.

Mihail Larsen

Når folket får ordet - uden en kritisk, borgerlig offentlighed

https://politiken.dk/udland/art7216495/Konservativ-EU-strid-er-ved-at-fælde-endnu-en-britisk-premierminister

Nogle her på Information kan måske huske, at jeg - der er en stor tilhænger af EU - fra starten også har været tilhænger af Brexit. Af den simple (og dog komplicerede) grund, at Storbritannien er gift for EU. Hvis EU skal udvikle sig til en social (socialistisk) union, er det nødvendigt at smide UK overbord.

Når EU i dag har legetimitetsproblemer og et såkaldt 'demokratisk underskud', skyldes det ikke mindst Storbritannien, der i fire årtier har siddet på bremsen - også under Labour-regeringer. Den engelske arbejderklasse er så ideologisk forvirret og rundtosset, at (en stor del af) den foretrækker det britiske klassesamfund frem for den europæiske republikanisme. Falsk bevidsthed i stride strømme. Massivt næret af den milliardærejede, britiske boulevardpresse.

Sådan går det, når demokrati forsumper til pøbelvælde. Når en kritisk, borgerlig offentlighed bliver udskammet som folkefjende. Når liberalismen går amok med sine appeller til egoisme, indre svinehund og nationalisme.

Læs Platon, Aristoteles, Tocqueville, Rousseau, Kant, Hegel, Marx og Habermas - som modgift.

Praeterea censeo Britanniam esse excludendam

@ Søren Fosberg,

jeg kan i princippet give dig ret. Men - Nigel Farage bor altså ikke i en lille ældre rækkehus i en London-forstad, han bor simpelt hen på et slot.

Og som råvaremægler med baggrund i den gigantiske London Metal Exchange, Drexel Burnham Lambert og senere børsmægler i Crédit Lyonnais Rouse, Refco og Natixis Metaller, er han styrtende velhavende.

Og Nigel Farage er altså ikke de fattige og svigtede borgeres gode ven, der vil smadre det britiske system for at bygge noget bedre på til glæde for sinde svagt fungerende vælgere.

I mine øjne er hans type netop pissefarlige for demokratiet overalt i verden.

Torben Skov, René Arestrup, Joen Elmbak, Rolf Andersen, Achim K. Holzmüller og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Vi har brug for et system, der sætter mennesker og miljø øverst på prioriteringslisten.
- Hvor naturgrundlaget og dets værdi er alles fælles ejendom.
- Hvor ingen derfor kan købe denne ejendom væk under fødderne på andre.
- Hvor alle får en årlig grundydelse som udtryk for alles ubetingede ret til at eksistere.
- Hvor ingen får indtægt udover grundydelsen uden at yde en tilsvarede indsats.
- Hvor patenter og ophavsrettigheder derfor begrænses for at sikre sammenhæng mellem indtægt og indsats.
- Hvor retten til at omforme og påvirke naturgrundlaget er en fælles ressource, som alle har lige del i.
- Hvor penge behandles som en samfundsressource.
- Hvor bankers rettigheder og magt derfor begrænses.

Kort fortalt:
- Idag står investering og vækst være vigtigst.
- I fremtiden skal mennesker og miljø være vigtigst.

På et sådant grundlag kan vi sætte menneskers kreativitet og skabertrang fri.

Achim K. Holzmüller

@ Gert Romme, så findes der tilsyneladende mange paralleler mellem Farage og Trump, hvad deres sociale status angår. Modsat de sociale og økonomisk uligeheder mellem de to nationers befolkning.
Ergo, er sådanne strukturer mon forudsætninger for, at typer som de to kommer til magten?

@ Achim K. Holzmüller,

Det syntes jeg, du har meget ret i. Og man kan jo fortsætte med Silvio Berlusconi fra Italien samt Andrej Babiš fra Tjekkiet med anslået nettoformue på omkring 4,04 mia. $ ifølge Bloomberg.