Læsetid: 7 min.

Den østrigske Ibiza-gate strutter af løse tråde, destruktive hensigter og tætte forbindelser til Moskva

Valgkampen tegner til at blive yderst beskidt i det politisk blakkede Østrig efter videoskandalen om FPÖ-manden Heinz-Christian Strache. Lokkefældens bagmænd er stadig ukendte, men den udstiller højrepopulisternes nære forbindelser til Putins Rusland – og ønsket om at skade den nationalistiske blok op til europaparlamentsvalget
Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, fra det konservative ÖVP sammen med vicekansler og FPÖ-leder, Heinz-Christian Strache.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, fra det konservative ÖVP sammen med vicekansler og FPÖ-leder, Heinz-Christian Strache.

Michael Gruber

21. maj 2019

Tre dage. Så kort tid skulle der gå, fra Østrig fredag blev rystet i sin politiske grundvold af en video med vicekansler og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache på slap line med en russisk millionøse på Ibiza, til landet mandag befandt sig i en uoverskuelig regeringskrise og en valgkamp, der ser ud til at blive endnu mere beskidt end valgkampen i 2017.

Som konsekvens af videoen har kansler Sebastian Kurz fra det konservative ÖVP ikke bare udskrevet nyvalg til september. Efter et gensidigt politisk afpresningsspil mellem regeringsparterne fyrede Kurz mandag aften også FPÖ-indenrigsminister Herbert Kickl, som han anklagede for at lægge hindringer i vejen for opklaringsprocessen omkring Ibiza-gate.

Dermed ventes alle øvrige FPÖ-ministre at træde ud af regeringen, som deres trussel lød tidligere mandag – formentlig for at blive erstattet af embedsmænd og eksperter indtil videre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pietro Cini
Pietro Cini anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kampen om vælgerne, og dermed kampen om magten, er kun lige begyndt. Men det er interessant at se på, hvordan vælgergrupperne vurderer denne sag.

Før sagen kom frem, var vælgertilslutningen til FPÖ kommet op på 20%. Men efter sagen og dens konsekvenser er eksploderet i medierne, er vælgertilslutningen til FPÖ faldet til 18% - altså kun en reduktion på 2%.

Nu kan dette jo ændre sig over de næste dage. FPÖ står for en reducering af presse- og mødefriheden, for lukkede grænser, for indskrænkning af kvinders rettigheder, for reducering af menneskerettighederne og så videre. Og man kan nok konstatere, at den 5. del af vælgerne, der sympatisere med FPÖ´s ekstreme politik, ikke syntes, at dette er en skandale - måske næsten tvært imod.

Niels Duus Nielsen

Gert Romme: "Og tilsyneladende er det personer tæt på den politiske top i Rusland, der har "lækket" disse oplysninger."

Måske, det er i hvert fald ikke usandsynligt. Men det kan også være EUs kontor for modpropaganda, som står bag. Så med mindre det kan påvises, at Strache har misligholdt en aftale med russerne, er det lige så sandsynligt at det er et samarbejde mellem en eller anden efteretningstjeneste (den israelske?) og den såkaldte "East StratCom Task Force", der står bag denne læk.

https://euvsdisinfo.eu/about/

EUs kontor for modpropaganda har fornylig modtaget en klækkelig ekstrabevilling, så det er ikke usandsynligt, at nogle af disse penge er blevet anvendt offensivt på at ramme en politiker, der plejer for EU lidt for nære forbindelser til Rusland.

https://arbejderen.dk/indland/eu-fordobler-budget-til-modpropaganda

Min konspirationsteori er lige så velunderbygget som din.

:-)

Niels Duus Nielsen

rt.com går til modangreb:

https://www.rt.com/news/459843-europe-populist-russiagate-conspiracy/

At kalde det nationalpopulistiske sammenrend af højreorienterede fremmedhaderpartier for noget så uskyldigt som "kritikere" af EUs politiske etablissement, er en af disse halve sandheder, som gør sig godt som propaganda. For det er jo rigtigt, at højrepopulismens vækst skyldes en generel folkelig utilfredshed med status quo. Og analysen af dette EU-etablissements smædekampagner som en fantasiforladt gentagelse af det amerikanske Russiagate, nu blot i Europa, er også spot on.

Det er her, den kritiske tænkning skal sætte ind og spørge, hvorfor RT ikke forsvarer, eller sågar støtter, de venstreorienterede protester, som også høres i EU i disse år, og som ikke forfalder til lavintelligent fremmedhad i et forsøg på at finde en syndebuk for de reelle problemer, men derimod peger på de sande ansvarlige for civilisationens deroute . Og her er svaret nok, at Rusland - ligesom USA og mange eiropæiske lande - har et anti-kommunistisk og anti-socialistisk styre, som hellere vil støtte en række racistiske politikere end risikere at socialisterne skulle få mere magt i EU.

Omvendt bekræfter denne historie, at myten om Russiagate ikke virker, heller ikke i Europa. Europæerne er højreorienterede helt uafhængigt af Rusland. Men den ihærdighed, som RT lægger for dagen i sit forsvar af disse højreorienterede kældermenneskepartier, virker stik mod hensigten, i hvert fald på venstrefløjen.

Så hvis der stod 1-1 tidligere, står der nu 2-1 til Gert Romme. Min konspirationsteori har mistet lidt af sin forklaringskraft på grund af denne enøjede dækning, som afslører mere mellem linjerne end forfatterne havde tænkt sig. Atter en grund til at læse RT, blot man husker at tage de kritiske billeder på.

@ Niels Duus Nielsen,
@ David Joelsen,

Der er faktisk masser af udvikling i denne og tilstødende sager hele tiden. Prøv at kigge lidt på relevante medier, for så vidt jeg kan se, skrives der ikke meget i danske medier i disse valgtider.

- Herbert Kickl vil være toppkandidat för FPÖ.
- FPÖ vil stille mistillidsvotum mod kansler Sebastian Kurz, fordi han fyrede de 2 FPÖ- ministre.
- FPÖ i flere østrigske provinser forlanger, at Strache må afgå.
- Gottfried Küssel, Østrigsk holocaustfornægter nynazist: "Strache har aldrig haft vores blodtype, men privat spillede han den store nazist."
- Förbunds præsident Alexander Van der Bellen: "Ingen skal være flove for Østrig". "Østrig er ikke sådan".
- Philippa Strache har forladt sin mand, og er flyttet ud til sine forældre med sit barn.
- Ungarn kalder FPÖ lederen, Heinz-Christian Strache for en "korrupt gris".
- Paolo Gentiloni påpeger, at hændelsen med Heinz-Christian Strache (FPÖ) har rystet Matteo Salvini og de 11 højrepartier, der var til Salvini´s mødet i Italien.
- Paolo Gentiloni: Quello a sinistra a Milano non ci sarà. Era il vice cancelliere austriaco "Strache travolto dall’accusa di riciclare fondi neri russi".
- Thomas Haldenwang, chef for (BfV): "Tyskland ser store risker i samarbejdet med Østrig".
- Formanden for den tyske forbundsdag, Wolfgang Schäuble: "Det lugter som en hemmelig tjeneste", og antydede russiske kilder.

Peder Bahne

Stærke professionelle kræfter i spil. Vores forfædre må have kedet sig ihjel, når man ser på, hvad vi har høstet på opleveren i vor tid. Jeg gider ikke længere fiktion. Det halter ubehjælpsomt bagefter.

Thomas Bindesbøll

Det væsentligste omkring afsløringerne i Østrig er de facts, som fremgik af videoen / dokumentationen. Hvem der (heldigvis!) har sørget for dokumentationen er i første omgang i mine øjne underordnet.
Dét har fremtvunget en veritabel storm af mistillid, langt ind i kredse, også blandt dem, der ellers har stemt på også FPÖ.

Som vanlig at anbefale:
DR P1 Orientering havde i dag eftermiddag et meget fint interview med gode gamle (undskyld Per) Per Nyholm. JP's Grand Old Man udi journalistik med europæisk vinkel. Dén mand ved virkelig noget, har boet bl.a i Rom, rejst på Balkan, også i under borgerkrigen, og nu stationeret i Wien. Hør ham derfor på P1 fra i dag.
I kan nok selv finde indslaget "så småningom".