Orbán tager afsked med Weber – og drømmer højt om et samarbejde med den antieuropæiske højrefløj

Viktor Orbán trækker sin støtte til Manfred Weber som EU-kommissionspræsident og øger dermed den konservative EPP-gruppes ungarske hovedpine til en akut migræne få uger før valget til Europa-parlamentet. Uden at forlade EPP kræver Orbán samtidig et samarbejde med den antieuropæiske højrealliance »efter østrigsk forbillede«
Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge den ungarske præsident, Viktor Orban, er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet

Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge den ungarske præsident, Viktor Orban, er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet

Bernadett Szabo

Udland
7. maj 2019

Det gik yderst hjerteligt for sig, da den østrigske vicekansler, chef for partiet FPÖ og tidligere højreekstremist Heinz-Christian Strache, mandag blev modtaget af den ungarske præsident og Fidesz-leder Viktor Orbán i Budapest.

Orbán skamroste FPÖ og sværmede for en »østrigsk løsning« på europæisk plan: Ligesom samarbejdet mellem kansler Sebastian Kurz’ proeuropæiske og konservative ÖVP og Straches antieuropæiske og højrenationalistiske FPÖ burde den konservative EPP-gruppe også samarbejde med grupperne til højre i Europa-Parlamentet og med den nye europæiske alliance af antieuropæiske kræfter, som ledes af det højreradikale Lega fra Italien, og som bl.a. støttes af Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Alternative für Deutschland.

Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge Orbán er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet.

På forhånd havde selv Sebastian Kurz blankt afvist et europæisk samarbejde »med partier, der ønsker at træde ud af EU«. Dermed havde kansler Kurz på én gang udstillet sin egen principløshed på den hjemlige scene i Østrig og samtidig manet al tvivl i jorden om, hvorvidt han selv hører til den proeuropæiske fløj.

Den store bombe i det østrig-ungarske møde sprang dog, da Orbán udtalte, at han under ingen omstændigheder vil bakke op om lederen af Fidesz’ gruppe i Europa-Parlamentet, EPP-formanden Manfred Weber, som stræber efter at blive EU-kommissionspræsident. Angiveligt fordi Weber har »fornærmet Ungarn« ved for over en måned siden at udtale, at han ikke ønsker at blive EU-kommissionsformand, hvis de ungarske stemmer er udslagsgivende. Weber har desuden også været fortaler for en Artikel 7-proces, den såkaldte europæiske retsstatsproces, mod Ungarn.

Denne aktuelle konfrontation mellem Orbán og EPP – og dermed de danske konservative – kommer nu oven i marts måneds midlertidige suspendering af Fidesz til efter EP-valget. Allerede dengang var det en åbenlys pseudoløsning, der ikke bare skulle redde både EPP’s og Orbáns ansigt efter ungarernes antieuropæiske og antisemitiske smædekampagne mod EPP-leder Jean-Claude Juncker – og især efter flere års illiberal og målrettet undergravning af Ungarns retsstat og demokrati. Det var samtidig et taktisk skuespil med EPP’s 12 ungarske mandater i centrum: Dem vil EPP gerne holde i egen fold frem for at overlade dem til en ny højrefraktion.

I EPP har flere europaparlamentsmedlemmer prøvet at sælge mandagens udmelding fra Orbán som »mere klare linjer« mellem EPP og Fidesz. Det er pænt sagt en farvet udlægning. Med under tre uger til valget ved de europæiske vælgere stadig ikke, hvor EPP står. Det var derfor forfriskende, da CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer udtalte, at Orban med sin opførsel og sine møder med den italienske Lega-leder Salvini og den østrigske FPÖ-leder Strache »nu har givet et klart signal om, at han vil forlade EPP«.

Men Orban nægter selv fortsat at forlade EPP-gruppen for formelt at skifte til en af de eksisterende antieuropæiske grupper som ENF (Nationernes og Frihedens Europa), hvor netop FPÖ og Lega sidder.

»Vi venter med alle beslutninger til efter valget,« sagde Orban mandag i Budapest.

»Vi hører til EPP. (…) Hvis EPP ikke længere vil tolerere os, må vi lede efter en plads et andet sted.«

Han betonede desuden, at Fidesz – i modsætning til østrigske FPÖ – endnu ikke er inviteret til den næste runde valgkamp i Legas højrenationalistiske alliance, der atter mødes i Milano den 18. maj. Men invitationen ligger der højst sandsynligt i det sekund, hvor det passer ind i Orbáns taktik, som for hvert skaktræk bliver et desto mere uværdigt spil for EPP.

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er nu ikke meget deprimeret over, at Viktor Orbán ikke vil støtte Manfred Weber. og formentlig heller ikke vil støtte EPP. For hvis de højre-radikale og højre-nationale i EU-parlamentet kan blive splitte op i flere gruppe, er det da kun en fordel.

I øvrigt har disse højrekræfter ikke meget andet til fælles, end at de vil bekæmpe EU. Og indtil nu har de endda haft svært ved at tale sammen.

Til gengæld bekymrer det mig, hvis Viktor Orbán virkelig finder sin antieuropæiske højrealliance, og de bliver stærke.

Torben K L Jensen

Man skyder sig selv i foden hvis man bagatelliserer den afskyelige højredrejning i EU - det samme man gjorde i det 20. århundrede med fascismen i Italien og nazismen i Tyskland.

Jens Frederiksen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er overmåde trist at opleve Viktor Orbans politik i Ungarn. Demokratiet behandles som en pølse, der gradvist kan skæres skiver af, indtil den er helt fortæret. Det er en snigende genindførelse af autokratiet og derefter følger. Ja gæt selv.

Ungarn er landet som vi alle kan huske fra efteråret 1956, hvor det ungarske folk rejste sig i oprør mod Sovjetkommunismen og med ønsket om demokrati og frihed. Ungarn var landet som i 1989 gjorde det muligt for DDR´s demokratiske opposition at protestere mod Honecker regimet. Uden den helt enestående ungarske gestus, da de åbnede grænsen mod Østrig i sensommeren 1989 var det østtyske oprør mod det kommunistiske regime ikke lykkedes og ikke endt så fredfyldt som det gjorde. Ungarerne åbnede deres grænse trods risikoen for, at landet ville opleve en ny sovjetisk intervention. Det skete ikke ikke mindst takket være den stiltiende accept fra den reformvenlige leder Mikhail Gorbatjov i Sovjetunionen. Den daværende ungarske Udenrigsminister Gyula Horn har tyskerne uendeligt meget at takke for i denne sammenhæng. En ualmindelig modig hædersmand var Gyula Horn.

Derfor nu da bladet desværre for tiden er vendt i Ungarn er det bedste vi kan gøre for det ungarske folk, at støtte oppositionen mod Viktor Orban og hans udemokratiske FIDESZ parti og at vi lægger klart afstand til den voldsomme højredrejning med FIDESZ PARTIET i spidsen og sekunderet af det endnu mere racistiske og antisemitiske parti JOBBIK.

Jeg nægter at tro, at det ungarske folk ønsker det tilbageskridt, som Viktor Orbans parti fører landet ind på. Det ungarske folk vil før eller siden igen erindre landets historie og søge friheden og demokratiet.

Link til Wikipedia Gyula Horn, Ungarns daværende Udenrigsminister (1932-2013).
https://de.wikipedia.org/wiki/Gyula_Horn

@ Kim Folke Knudsen,

Vi rjser igennem Ungarn et par gange om året, og tager hver gang et flerdages-ophold i Budapest. Og vi har faktisk oplevet stemningerne på gaderne om lørdagen, når disse neo-nazistiske unge uniformerede Jobbik Magyarországért Mozgalom kommer ind med toget fra provinserne, og marcherer i gaderne i deres uniformer der minder meget om Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom (Pilekorsgardens) .

Egentlig er det ulovligt, men politiet følger med i stort antal uden at forhindre det. Og ikke blot borgerne på fortovene står klar og tiljubler dem. men det gør ældre mennesker også, der hænger ud af vinduerne.

Medierne er for længe siden blevet kapret af Viktor Orban og Fidesz, og sender i høj grad den syntetiske virkelighed, som Viktor Orban. - Altså at George Soros og Merkel er ved at oversvømme Europa med muslimske flygtninge, der skal overtage magten i Ungarn.

Og langt de fleste mennesker tror faktisk på, at Viktor Orban og Fidesz er de eneste, der kan redde dem. - ;em siden efteråret er der altså en række borgere, desværre kun i Budapest, der er kommet i tvivl. Og de demonstrerer nu hver aften, men ses nærmest som forbrydere og forrædere af de "frelste".

Baggrunden for denne utilfredshed er dog ikke de politiske holdninger, men at Viktor Orban har lovgivet for, at alle ansatte skal tilbyde at arbejde 400 timer om året for deres arbejdsgiver, som kan tilbageholde deres løn-udbetalinger i 4 år.