Læsetid: 3 min.

Orbán tager afsked med Weber – og drømmer højt om et samarbejde med den antieuropæiske højrefløj

Viktor Orbán trækker sin støtte til Manfred Weber som EU-kommissionspræsident og øger dermed den konservative EPP-gruppes ungarske hovedpine til en akut migræne få uger før valget til Europa-parlamentet. Uden at forlade EPP kræver Orbán samtidig et samarbejde med den antieuropæiske højrealliance »efter østrigsk forbillede«
Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge den ungarske præsident, Viktor Orban, er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet

Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge den ungarske præsident, Viktor Orban, er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet

Bernadett Szabo

7. maj 2019

Det gik yderst hjerteligt for sig, da den østrigske vicekansler, chef for partiet FPÖ og tidligere højreekstremist Heinz-Christian Strache, mandag blev modtaget af den ungarske præsident og Fidesz-leder Viktor Orbán i Budapest.

Orbán skamroste FPÖ og sværmede for en »østrigsk løsning« på europæisk plan: Ligesom samarbejdet mellem kansler Sebastian Kurz’ proeuropæiske og konservative ÖVP og Straches antieuropæiske og højrenationalistiske FPÖ burde den konservative EPP-gruppe også samarbejde med grupperne til højre i Europa-Parlamentet og med den nye europæiske alliance af antieuropæiske kræfter, som ledes af det højreradikale Lega fra Italien, og som bl.a. støttes af Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Alternative für Deutschland.

Europæere og antieuropæere skal således gå hånd i hånd, hvis de vil undgå det »planlagte selvmord«, som EPP-gruppen ifølge Orbán er ved at begå med sit samarbejde hen over midten i Europa-Parlamentet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er nu ikke meget deprimeret over, at Viktor Orbán ikke vil støtte Manfred Weber. og formentlig heller ikke vil støtte EPP. For hvis de højre-radikale og højre-nationale i EU-parlamentet kan blive splitte op i flere gruppe, er det da kun en fordel.

I øvrigt har disse højrekræfter ikke meget andet til fælles, end at de vil bekæmpe EU. Og indtil nu har de endda haft svært ved at tale sammen.

Til gengæld bekymrer det mig, hvis Viktor Orbán virkelig finder sin antieuropæiske højrealliance, og de bliver stærke.

Torben K L Jensen

Man skyder sig selv i foden hvis man bagatelliserer den afskyelige højredrejning i EU - det samme man gjorde i det 20. århundrede med fascismen i Italien og nazismen i Tyskland.

Jens Frederiksen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er overmåde trist at opleve Viktor Orbans politik i Ungarn. Demokratiet behandles som en pølse, der gradvist kan skæres skiver af, indtil den er helt fortæret. Det er en snigende genindførelse af autokratiet og derefter følger. Ja gæt selv.

Ungarn er landet som vi alle kan huske fra efteråret 1956, hvor det ungarske folk rejste sig i oprør mod Sovjetkommunismen og med ønsket om demokrati og frihed. Ungarn var landet som i 1989 gjorde det muligt for DDR´s demokratiske opposition at protestere mod Honecker regimet. Uden den helt enestående ungarske gestus, da de åbnede grænsen mod Østrig i sensommeren 1989 var det østtyske oprør mod det kommunistiske regime ikke lykkedes og ikke endt så fredfyldt som det gjorde. Ungarerne åbnede deres grænse trods risikoen for, at landet ville opleve en ny sovjetisk intervention. Det skete ikke ikke mindst takket være den stiltiende accept fra den reformvenlige leder Mikhail Gorbatjov i Sovjetunionen. Den daværende ungarske Udenrigsminister Gyula Horn har tyskerne uendeligt meget at takke for i denne sammenhæng. En ualmindelig modig hædersmand var Gyula Horn.

Derfor nu da bladet desværre for tiden er vendt i Ungarn er det bedste vi kan gøre for det ungarske folk, at støtte oppositionen mod Viktor Orban og hans udemokratiske FIDESZ parti og at vi lægger klart afstand til den voldsomme højredrejning med FIDESZ PARTIET i spidsen og sekunderet af det endnu mere racistiske og antisemitiske parti JOBBIK.

Jeg nægter at tro, at det ungarske folk ønsker det tilbageskridt, som Viktor Orbans parti fører landet ind på. Det ungarske folk vil før eller siden igen erindre landets historie og søge friheden og demokratiet.

Link til Wikipedia Gyula Horn, Ungarns daværende Udenrigsminister (1932-2013).
https://de.wikipedia.org/wiki/Gyula_Horn

@ Kim Folke Knudsen,

Vi rjser igennem Ungarn et par gange om året, og tager hver gang et flerdages-ophold i Budapest. Og vi har faktisk oplevet stemningerne på gaderne om lørdagen, når disse neo-nazistiske unge uniformerede Jobbik Magyarországért Mozgalom kommer ind med toget fra provinserne, og marcherer i gaderne i deres uniformer der minder meget om Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom (Pilekorsgardens) .

Egentlig er det ulovligt, men politiet følger med i stort antal uden at forhindre det. Og ikke blot borgerne på fortovene står klar og tiljubler dem. men det gør ældre mennesker også, der hænger ud af vinduerne.

Medierne er for længe siden blevet kapret af Viktor Orban og Fidesz, og sender i høj grad den syntetiske virkelighed, som Viktor Orban. - Altså at George Soros og Merkel er ved at oversvømme Europa med muslimske flygtninge, der skal overtage magten i Ungarn.

Og langt de fleste mennesker tror faktisk på, at Viktor Orban og Fidesz er de eneste, der kan redde dem. - ;em siden efteråret er der altså en række borgere, desværre kun i Budapest, der er kommet i tvivl. Og de demonstrerer nu hver aften, men ses nærmest som forbrydere og forrædere af de "frelste".

Baggrunden for denne utilfredshed er dog ikke de politiske holdninger, men at Viktor Orban har lovgivet for, at alle ansatte skal tilbyde at arbejde 400 timer om året for deres arbejdsgiver, som kan tilbageholde deres løn-udbetalinger i 4 år.