Læsetid: 2 min.

Et puslespil i 28 dimensioner: Kampen om EU’s topposter kan blive ekstra grim denne gang

Søndagens EP-valg har skabt en ny magtbalance i EU. Det politiske spil om, hvem der skal sætte sig på kommissionens formandspost, risikerer nu at føre til forfatningskrise
Hvem skal overtage EU’s mest magtfulde post som formand eller -kvinde for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker?

Hvem skal overtage EU’s mest magtfulde post som formand eller -kvinde for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker?

Emmanuel Dunand

31. maj 2019

Resultatet af valget til Europa-Parlamentet i søndags kan blive et nyt Europa, der er stærkere og grønnere end det gamle.

Men først skal magtforskydningen mellem de politiske blokke stå sin prøve med fordelingen af de fem øverste politiske poster i EU. Og den magtkamp risikerer at blive grim.

Størst opmærksomhed trækker kampen om EU’s mest magtfulde post som formand eller -kvinde for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker, hvor den afgående danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager er i spil.

Men i praksis er der tale om et politisk puslespil i adskillige dimensioner, hvor tildelingen af én post påvirker udfaldet af de øvrige. Der skal tages hensyn til geografi, politiske tilhørsforhold, landestørrelse og køn.

Og ovenikøbet skal denne komplicerede kabale lægges, uden at der er fuld enighed om spillereglerne.

Siden Lissabon-traktaten fra 2009 har det heddet, at Rådet, altså de 28 landes stats- og regeringschefer, skal »foreslå en kandidat til formandsposten under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Jeg støtter ubetinget, at Europarlamentet skal have mere magt og indflydelse.

Men .... det er ikke muligt at afvise bl. a. Macrons argument om, at Spitzenkandidat proceduren uden transnationale kandidatlister ikke er synderlig demokratisk.

Jeg stemte selv på Rasmus Nordqvist fra Alternativet til Europaparlamentsvalget - dels fordi Nordqvist fremstår som en fornuftig mand, og dels fordi Alternativet var i valgforbund med De radikale, som er tilsluttet ALDE, der netop har Margrethe Vestager som 1 ud af 8 Spitzenkandidater.
Alternativet opstillede desuden på den transeuropæiske liste "Europæisk Forår" - godt nok med en beskeden succes; men tanken er rigtig.

Indrømmet .... det er et mere end indirekte tilvalg af Margrethe Vestager - det er indirekte i mindst 3. potens; men det må vi så prøve at få ændret.

Olaf Tehrani

Læg mærke til billedet af Jean-Claude Juncker øverst.
Det er flot komponeret og dygtigt udført.
Smukt, at der er fokus på Juncker og ikke på forgunden i det spitsekund Juncker ses mellem flagene.
Det er slet ikke nemt at lave!