Nyhed
Læsetid: 2 min.

Putin og Assad har fundet en ny taktik til at generobre syrisk provins

Med russisk luftstøtte forsøger Bashar al-Assads styrker atter at indtage dele af Idlib-provinsen – den sidste bastion for oppositionen. Og for ikke at vække det internationale samfunds vrede har de fundet en ny opskrift
Hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme og civile redder en dreng ud af ruinerne efter et syrisk angreb i Idlib-provinsen. Amnesty International har anklaget russisk og syrisk militær for at angribe Idlibs sygehuse og lignende med fuldt overlæg

Hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme og civile redder en dreng ud af ruinerne efter et syrisk angreb i Idlib-provinsen. Amnesty International har anklaget russisk og syrisk militær for at angribe Idlibs sygehuse og lignende med fuldt overlæg

Udland
1. juni 2019

Krigen i Syrien er langtfra ovre.

Mere end 200.000 civile er på det seneste flygtet fra kampe og luftbombardementer i udkanten af Idlib-provinsen i den nordvestlige del af landet, som grænser op til Tyrkiet.

Kampene blussede op den 30. april, men er intensiveret over de seneste dage til trods for EU’s opfordringer til en våbenhvile.

Amnesty International har anklaget russisk og syrisk militær for at angribe Idlibs sygehuse og lignende med fuldt overlæg, og FN-embedsmænd har udtalt, at 18 forskellige medicinske faciliteter er blev angrebet mellem den 29. april og den 17. maj.

Til Information rapporterer civile i Idlib om svære forhold.

»Det er grumt. Vi har i alt 40 mennesker boende hos os lige nu. Mange flygter fra kampene, og har ingen steder at tage hen, så vi giver dem husly. Måske bliver vores landsby det næste mål«, siger 27-årige Omar Bassam fra Idlib over telefonen.

Siden sommeren 2018 har Assad-regimet med russisk luftstøtte sporadisk forsøgt at indtage dele af provinsen, men indtil videre har en total militæroffensiv ikke været mulig.

Dels fordi der bor tre millioner civile i den tætbefolkede provins, dels fordi tyrkerne har bedt Moskva holde igen af frygt for en massiv flygtningestrøm over de tyrkiske grænser.

Putin og Ruslands nye taktik

Bundlinjen – når det gælder Idlib – har været den samme siden sommeren 2018: Assad vil have provinsen tilbage under sin kontrol, Erdogan vil ikke have flere flygtninge i Tyrkiet, og Putin vil gerne sørge for, at begge er glade.

Selv om det for Putin hidtil har været svært at balancere mellem Assad og Erdogan, tyder det nu på, at Moskva og Damaskus har fundet en mellemvej i deres bestræbelser på at genvinde kontrollen med provinsen.

I stedet for at igangsætte en storstilet militæroperation, der potentielt tiltrækker det internationale samfunds fordømmelse og sende en flygtningebølge over grænsen til Tyrkiet, udfører regimet nu med russisk støtte med jævne mellemrum operationer, der målrettet går efter specifikke mål, siger Syrien-specialisten Emile Hokayem til The New York Times.

En afhoppet syrisk hærofficer, som ikke ønsker at stå frem med navn af sikkerhedsmæssige årsager, bekræfter det samme over for Information.

»Russerne og regimet satser på at tage hele provinsen engang i 2021. De vil gøre det stille og roligt, de har ikke travlt,« siger afhopperen.

Men selv hvis regimet med russisk støtte beslutter sig for at indlede en total offensiv mod Idlib, bliver det ikke nemt.

Syriens fjerde panserdivision – Assads mest effektive kampstyrke – som ledes af den magtfulde oberst Ghaith al-Dala’, er flere gange blevet stoppet af Idlibs jihadister ved den strategisk vigtige by Kabani i Latakia i udkanten af Idlib.

Selv om den syriske hær er overlegen i luften og har betydelig ildkraft sammenlignet med oprørerne, bliver der stadig brug for en velkoordineret landoffensiv for at trænge igennem Idlib.

»Kampen om Idlib bliver svær: Terrænet er ujævnt, bjergrigt og ideelt til bagholdsangreb«, skriver Syrien-specialisten Danny Makki i sin analyse for The Middle East Institute.

Desuden er Idlib hjemsted for de mere hårdkogte jihadister, som enten er flygtet eller blevet forflyttet til provinsen under diverse overgivelsesaftaler med regimet gennem årerne.

»Dette har gjort Idlib til et ’Wild West’ for væbnede grupper, og kampen om at generobre provinsen bliver en af de hårdeste,« skriver Makki.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her