Læsetid: 4 min.

Rumænsk dobbeltafstemning: Ønsker du en korrupt regering (kryds ja eller nej)?

Søndag stemmer de 20 mio. rumænere ikke bare til Europa-Parlamentet. De får også ja/nej-spørgsmål til, om den rumænske regering fortsat må legalisere korruption og udhule den rumænske retsstat. Med »EU’s atombombe« hængende over hovedet er det et taktisk anliggende, der udstiller de europæiske socialdemokraters problem med Rumænien
Den rumænske Rumæniens præsident Klaus Iohannis bliver interviewet.

Den rumænske Rumæniens præsident Klaus Iohannis bliver interviewet.

Robert Ghement/ Ritzau Scanpix

27. maj 2019

32 procent.

Så få rumænere gik ved det sidste europaparlamentsvalg i 2014 til valgurnerne for at gøre deres politiske borgerpligt – selv om EU har nydt bred opbakning i Rumænien siden landets optagelse i det europæiske selskab i 2007.

Måske falder valgdeltagelsen anderledes ud denne gang.

Her skal de stemmeberettigede blandt de knap 20 millioner rumænere nemlig også sætte to yderligere krydser ved et usædvanligt valg, der er stablet på benene af Rumæniens præsident Klaus Iohannis, der ofte omtales som »landets egentlige opposition«.

De to ja/nej-spørgsmål, som bliver stillet den rumænske befolkning, omhandler direkte den siddende – og på papiret socialdemokratiske – PSD-regering, som er under skarp beskydning i både Rumænien og Bruxelles for at udhule den rumænske retsstat.

Let forenklet lyder spørgsmålene: Skal det i fremtiden være forbudt at skabe amnesti for korruptionsrelateret kriminalitet? Og: Skal regeringen for fremtiden forbydes at gennemføre nødlove i straffelovgivningen, som går uden om de normale parlamentsdebatter og høringsfrister?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Vink Slott

Rumænien bør ikke bare miste sin stemmeret i EU, de bør ganske enkelt ha' frataget deres medlemskab. Det var en fejl de kom ind i første omgang, og en medvirkede årsag til den menige englænders stemme på brexit.