Læsetid: 3 min.

Sidste chance for May og Corbyn til at undgå Europa-Parlamentsvalget

Det er ved at være sidste chance for Theresa May og Jeremy Corbyn at finde et nationalt Brexit-kompromis, der kan give det britiske samfund ro til at komme videre. Mislykkes det, risikerer de at få tæsk af vælgerne til EP-valget. Og lykkes det, risikerer de at få tæsk af deres egne parlamentarikere
Tirsdag eftermiddag mødtes den konservative regeringsleder Theresa May igen med Labour-leder Jeremy Corbyn i forsøget på at finde en fælles udtrædelsesaftale af EU.

Tirsdag eftermiddag mødtes den konservative regeringsleder Theresa May igen med Labour-leder Jeremy Corbyn i forsøget på at finde en fælles udtrædelsesaftale af EU.

Daniel Leal-Olivas

8. maj 2019

LONDON – Tirsdag eftermiddag mødtes den konservative regeringsleder Theresa May igen med Labour-leder Jeremy Corbyn i forsøget på at finde en fælles udtrædelsesaftale af EU. De har forhandlet siden påske, og hjørnestenen er en form for toldunion med EU, som de ifølge premierminister May »nok ikke er så uenige om, som det nogle gange bliver udlagt«.

I The Sunday Times lækkede en konservativ kilde planen for de igangværende forhandlinger, der har tre hovedområder: »Told, varetilpasning og arbejdstageres rettigheder. På disse områder vil de konservative blive nødt til at give sig,« lød det ifølge avisen.

Det artige forsøg er at få parterne til at mødes ved at gøre toldunionen midlertidig indtil næste britiske parlamentsvalg i 2022. Da ordet toldunion nærmest får dele af det konservative parti til at kaste op, vil den muligvis få et andet kaldenavn, men essensen vil være den samme.

Fornuften i en fælles udtrædelsesaftale vil være, at man undgår et kaotisk no deal og giver det britiske samfund ro til at komme videre. De usikre fremtidsudsigter har reelt betydet, at dele af samfundsudviklingen er blevet sat i stå. For Theresa May vil en sådan aftale også sætte punktum for hendes virke som premierminister – hun har sagt, at hun vil træde tilbage, når en aftale er i hus.

Hvis forhandlingerne mislykkes, skal briterne den 23. maj til et europaparlamentsvalg, der godt kan blive en meget uskøn affære for de store partier. Særligt de konservative havde i sidste uge et hæsligt lokalvalg, men heller ikke Labour klarede sig godt. Det forlyder, at Labour efter det bekymrende resultat nu er mere interesserede i en aftale. Heller ikke her er appetitten stor på et europa-parlamentsvalg

Nigel Farages nye Brexit Party ligger allerede side om side med de konservative i en EP-meningsmåling. Det er nærmest allerede for sent at stoppe selve valghandlingen, men hvis de når at indgå en aftale, vil valget være formålsløst, da de valgte i givet fald aldrig vil nå at sætte sig i parlamentet. Dermed ville de store partier kunne undgå at tage valget, og resultatet, alvorligt.

Svært at se fornuften

Men også med en aftale er der meget at tabe. Ikke mindst for Labour-leder Jeremy Corbyn internt i partiet. En aftale med den konservative regering vil formodentlig ikke indeholde det løfte om en ny folkeafstemning, som 71 pct. af Labour-vælgerne ifølge en måling er tilhængere af.

Sammen med den konservative modstand mod en toldunion betyder det, at enighed mellem de to partiledere bestemt ikke er ensbetydende med, at der kan findes flertal for en aftale i parlamentet.

Og endelig er det også tvivlsomt, hvor meget en aftale indgået med den afgående Theresa May er værd. Formentligt blive hun afløst af en ny mere Brexit-orienteret konservativ leder, som næppe vil enes om de samme ting, som Theresa May vil.

Selv om startskuddet ikke har lydt, er magtkampen hos de konservative i fuld gang. De to favoritter, Boris Johnson og Dominic Raab, har begge lovet at vende tilbage til Bruxelles og genforhandle den udtrædelsesaftale, Theresa May indgik med EU.

Det kan i sig selv blive svært, og det kan blive mindst lige så svært at få en sådan ny aftale gennem parlamentet.

»Så er vi jo tilbage, hvor vi startede, og en ny aftale bliver aldrig vedtaget i det britiske parlament, så længe det ser ud, som det gør nu,« siger en konservativ kilde til The Financial Times.

Rigtig meget peger mod et parlamentsvalg i utide. Det kan blive svært, ja næsten umuligt for en ny premierminister med et altoverskyggende Brexit-mantra at skabe et brugbart flertal i det nuværende Underhus.

En ny konservativ leder vil givet se i meningsmålingerne, at Brexit fortsat deler landet i to, og måske konkludere, at der kan være stemmer i en mere kontant Brexit-strategi. Det vil bestemt være en højrisikostrategi, men Boris Johnson og co. er også højrisikomennesker.

Fotos af: Martin Sylvest, Mads Claus Rasmussen, Nils Meilvang, Asbjørn Sand, Niels Ahlmann Olesen, Philip Davali, Liselotte Sabroe og Henning Bagger
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu