Læsetid: 3 min.

Skjult videooptagelse på Ibiza har skabt politisk opbrud i Østrig

Østrig skal til valg til september, efter en video har udløst en regeringskrise i landet. Det højrenationalistiske Frihedsparti forventes at få en vælgerlussing oven på skandalen, hvor den nu afgåede formand afsløres i at tilbyde statslige kontrakter til en russisk kvinde til gengæld for hjælp i valgkampen
Østrigere protesterer efter skandalen, hvor den højrenationalistiske politiker Heinz-Christian Strache afsløres i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter.

Østrigere protesterer efter skandalen, hvor den højrenationalistiske politiker Heinz-Christian Strache afsløres i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter.

Ritzau Scanpix

20. maj 2019

Alt er oppe i luften i østrigsk politik, efter den nu tidligere leder fra frihedspartiet (FPÖ) i Østrig, Heinz-Christian Strache, er havnet i en kæmpe skandalesag.

På en seks timers lang video optaget med skjult kamera afsløres den højrenationalistiske politiker blandt andet i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

Videoen blev offentliggjort i de to tyske medier Süddeutsche og Der Spiegel fredag. Historien fik først kansler Sebastian Kurz fra det konservative parti, ÖVP, til at opløse regeringskoalitionen med FPÖ. Herefter gik Heinz-Christian Strache både af som vicekansler og partileder.

Og søndag udskrev præsidenten så nyvalg, som skal afholdes til september.

Skandalen vil højst sandsynligt betyde, at FPÖ får en kæmpe vælgerlussing, vurderer Moritz Schramm, lektor i tyskstudier på SDU.

»Alle iagttagere forventer, at det vil ramme partiet hårdt. Der har været skandaler før, men den her sag er voldsom med en partiformand, der sidder og fortæller, at han vil sælge ud af staten,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvorfor mon den slemme video først kommer ud nu, efter snart to år?