Baggrund
Læsetid: 3 min.

Skjult videooptagelse på Ibiza har skabt politisk opbrud i Østrig

Østrig skal til valg til september, efter en video har udløst en regeringskrise i landet. Det højrenationalistiske Frihedsparti forventes at få en vælgerlussing oven på skandalen, hvor den nu afgåede formand afsløres i at tilbyde statslige kontrakter til en russisk kvinde til gengæld for hjælp i valgkampen
Østrigere protesterer efter skandalen, hvor den højrenationalistiske politiker Heinz-Christian Strache afsløres i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter.

Østrigere protesterer efter skandalen, hvor den højrenationalistiske politiker Heinz-Christian Strache afsløres i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter.

Ritzau Scanpix

Udland
20. maj 2019

Alt er oppe i luften i østrigsk politik, efter den nu tidligere leder fra frihedspartiet (FPÖ) i Østrig, Heinz-Christian Strache, er havnet i en kæmpe skandalesag.

På en seks timers lang video optaget med skjult kamera afsløres den højrenationalistiske politiker blandt andet i at tilbyde en russisk oligark store statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

Videoen blev offentliggjort i de to tyske medier Süddeutsche og Der Spiegel fredag. Historien fik først kansler Sebastian Kurz fra det konservative parti, ÖVP, til at opløse regeringskoalitionen med FPÖ. Herefter gik Heinz-Christian Strache både af som vicekansler og partileder.

Og søndag udskrev præsidenten så nyvalg, som skal afholdes til september.

Skandalen vil højst sandsynligt betyde, at FPÖ får en kæmpe vælgerlussing, vurderer Moritz Schramm, lektor i tyskstudier på SDU.

»Alle iagttagere forventer, at det vil ramme partiet hårdt. Der har været skandaler før, men den her sag er voldsom med en partiformand, der sidder og fortæller, at han vil sælge ud af staten,« siger han.

Han fremhæver, at kansler Sebastian Kurz kan håbe på et svækket FPÖ, så hans konservative parti kan vinde nogle af frihedspartiets nationalkonservative stemmer.

»Men om ÖVP så skal samarbejde med socialdemokraterne – eller FPÖ en gang til, som nogle også er åbne over for, det er uvist. Så som udgangspunkt er det hele i opbrud netop nu,« siger Moritz Schramm.

Den østrigske regering er kendt for at være stærkt konservativ med højrepopulistiske tendenser. Moritz Schramm vurderer, at det også kan tænkes, at de konservative vælgere synes, at Kurz er gået for langt i samarbejdet med frihedspartiet.

»Og så kunne det være, at en liberal borgerlig midte i Østrig vil gå til De Grønne, som man har set i Tyskland,« siger han.

Gammelt verdenssyn

Videooptagelsen, der har skabt opbrud i østrigsk politik, er lavet i juli 2017 – tre måneder før det seneste valg. Den er filmet i et luksuriøst sommerhus på Ibiza, hvor Strache sidder med sin højre hånd, Joachim Gudenus, og en kvinde, der udgiver sig for et være rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark. Den russiske kvinde viste sig senere at være en lokkedue.

I løbet af den seks timer lange videooptagelse diskuterer de blandt andet partistøtte, og hvordan de kan overtage en af landets største aviser, Krone.

»Hvis hun køber Krone avisen før valget, kan kun sørge for, at vi bliver det største parti ved valget. Så kan vi tale om alt ... Vi vil opbygge et medielandskab ligesom Viktor Orbán i Ungarn,« siger Strache i videoen.

Det er ifølge Moritz Schramm et »gammelt totalitært verdenssyn«, som findes i partiet, der viser sit ansigt her.

»Han vil have enemagt over det offentlige rum, og pluralitet er ikke det, de går efter. Det er ikke en særlig demokratisk idé, og derfor er den her sag ekstra voldsom,« siger han.

I videosagen ligger også en grundlæggende dagsorden om, hvor tæt partiet vil arbejde med Putin og Rusland, siger Moritz Schramm.

FPÖ har de seneste måneder været involveret i flere historier om dets forbindelser til Rusland. Blandt andet vakte det opsigt, da den østrigske udenrigsminister, Karin Kneissl, inviterede Putin med til sit bryllup.

Det nu tidligere regeringspartis forhold til Rusland er så tæt, at en række europæiske efterretningstjenester ikke længere vil samarbejde med den østrigske efterretningstjeneste på grund af frygten for, at Putin lytter med.

»Den her video afslører, at der er åbenhed over for at samarbejde meget tæt, når man vil tage imod penge fra oligarker,« siger Moritz Schramm.

Det er uvist, hvem der står bag videoen, og hvorfor vedkommende har ønsket at lokke Strache i fælden. Kilden til historien er anonym, men de to tyske medier kender vedkommendes identitet.

Heinz-Christian Strache afviser, at han har gjort noget ulovligt, men kalder sagen »ekstremt pinlig og fordrukken«. På et pressemøde lørdag undskyldte han over for partiet, den østrigske kansler, Sebastian Kurz, og sin kone.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvorfor mon den slemme video først kommer ud nu, efter snart to år?