Læsetid: 4 min.

Stigende vandstande vil tvinge op mod 1,5 millioner indere hjemmefra – og ingen taler om det

Når man ser på, hvilke enorme miljø- og klimakatastrofer Indien står over for – og midt i – er det ufatteligt, at de ikke talte om det i valgkampen
Når man ser på, hvilke enorme miljø- og klimakatastrofer Indien står over for – og midt i – er det ufatteligt, at de ikke talte om det i valgkampen

Sanket Wankhade/Hindustan Times/Getty Image

21. maj 2019

Før det indiske valg blev udskrevet, landede jeg en sen nattetime i New Delhi. Stanken af et velkendt fænomen udgjorde mit første indtryk af Nordindien. Ekstrem luftforurening var en del af tilværelsen, de mange år jeg boede i Beijing.

Og den her var slem.

Jeg fandt min gamle smogapp frem på mobiltelefonen og ganske rigtig: Niveauet var helt oppe i kategorien »beyond index«, hvor det anbefales ikke at gå udendørs.

Besøget i den indiske hovedstad var fra start til slut indhyllet i tæt smog. I Beijing ville en lignende situation med tårnhøj forurening over flere dage have udløst den beredskabsplan, der begrænser antallet af biler på vejene, suspenderer et stort antal fabrikker og lukker byens skoler.

Sådan et alarmberedskab kunne de godt bruge i Delhi, tænkte jeg for mig selv, og krydsede fingre for, at klima og miljø ville blive et centralt emne i den forestående valgkamp.

Det blev desværre langtfra tilfældet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Tommy Clausen
  • Olaf Tehrani
  • Mikael Aktor
  • Trond Meiring
Gert Romme, Tommy Clausen, Olaf Tehrani, Mikael Aktor og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Prenslev

Jeg har opholdt mig i Indien hvert år i længere perioder siden 2007.
Og forureningen er blevet bedre. Den første gang kunne vi dårligt se India Gate i Delhi på få hundrede meters afstand. Og der var en lugt af sod over hele byen.

Jeg vil blot gøre opmærksom på, at den massive fattigdom spiller ind.
De fattige har nok med at overleve. De tænker ikke forurening, som nogle af os gør.
Indsamling af fx plast til genbrug finder sted i meget lille skala. Kun hvis det kan give lidt penge at indsamle, har det opmærksomhed.
Genbrug og bortfjernelse af affald er ofte ikke eksisterende.
Fattigdommen skal bekæmpes, inden forureningen for alvor skal gøre indtryk på den brede befolkning, som hver dag har nok med at overleve.

Michael Friis

"Op mod 1.5 mill" - lyder voldsomt men en bagatel i Indian, hvor befolkningen er 1,367,093,783 mennesker eller skal jeg skrive "op mod 1.5 MIA"
Til danske forhold vil det svare til at "Op mod 6,000" er i fare, hvilket virker overkommeligt.

Jens Thaarup Nyberg

@Michael Friis
" ... "Op mod 6,000 / 1.5 mill " er i fare, hvilket virker overkommeligt."
Overkommeligt ? - for de berørete ?

Niels Duus Nielsen og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jens Thaarup Nyberg, en gang imellem må man tage "en for holdet".
Det er hvad et samfund drejer sig om! Ikke kun hvad er bedst for mig og mine, men hvad er bedst for de mange mens man giver en hånd til de syge og de svageste.

Jens Thaarup Nyberg

Michael Friis; 22.05. 19 - 17:45
mener du skidt put med de berørte, eller tror du, der vil blive taget vare på de berørte ?- for det tror jeg ikke.

"Tænketanken The Observer Research Foundation vurderer, at alene langs den nordlige del af kyststrækningen ud mod Den Bengalske Bugt vil 1,5 millioner indere blive tvunget til at forlade deres hjem. Antallet af klimafordrevne vil på landsplan blive langt højere.

Der er med andre ord ufatteligt meget på spil for den indiske befolkning.

Alligevel handler det udelukkende om terror og ekstremisme, når Modi og BJP taler om nationale sikkerhedsspørgsmål. Ifølge det indiske klimatiltag The Third Pole er klimaproblematikken en udfordring, de indiske politikere endnu ikke har forstået til fulde.

»Indiens marginaliserede grupper er muligvis mere påvirket af klimaændringerne end nogen andre i verden. På globalt plan spiller måden, som Indien reagerer på klimaforandringer på – især hvorvidt man bevæger sig væk fra kul, olie og gas i energiproduktionen og – en afgørende rolle i forhold til, hvor alvorlige virkningerne rundt omkring i verden bliver. Indien har brug for en global vision, der kan udføres lokalt. Indtil nu har Indiens politiske ledere ikke forstået den forbindelse,« skriver NGO’en."

Carsten Svendsen

Det er sørme da godt man ikke bor på den indiske planet, med alle de miljø- og klimakatastrofer, de står over for - der..!!!