Stigende vandstande vil tvinge op mod 1,5 millioner indere hjemmefra – og ingen taler om det

Når man ser på, hvilke enorme miljø- og klimakatastrofer Indien står over for – og midt i – er det ufatteligt, at de ikke talte om det i valgkampen
Når man ser på, hvilke enorme miljø- og klimakatastrofer Indien står over for – og midt i – er det ufatteligt, at de ikke talte om det i valgkampen

Sanket Wankhade/Hindustan Times/Getty Image

Udland
21. maj 2019

Før det indiske valg blev udskrevet, landede jeg en sen nattetime i New Delhi. Stanken af et velkendt fænomen udgjorde mit første indtryk af Nordindien. Ekstrem luftforurening var en del af tilværelsen, de mange år jeg boede i Beijing.

Og den her var slem.

Jeg fandt min gamle smogapp frem på mobiltelefonen og ganske rigtig: Niveauet var helt oppe i kategorien »beyond index«, hvor det anbefales ikke at gå udendørs.

Besøget i den indiske hovedstad var fra start til slut indhyllet i tæt smog. I Beijing ville en lignende situation med tårnhøj forurening over flere dage have udløst den beredskabsplan, der begrænser antallet af biler på vejene, suspenderer et stort antal fabrikker og lukker byens skoler.

Sådan et alarmberedskab kunne de godt bruge i Delhi, tænkte jeg for mig selv, og krydsede fingre for, at klima og miljø ville blive et centralt emne i den forestående valgkamp.

Det blev desværre langtfra tilfældet.

Den sidste valgrunde fandt sted søndag, og det endelige resultat foreligger torsdag. Der var ellers enkelte positive takter. De to største partier – regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) og Kongrespartiet – havde begge inkluderet grønne punkter i deres valgprogram, hvilket var nyt.

Alt andet end klima

Men så snart valgkaravanen rullede, og de politiske frontfigurer tog ordet, handlede deres taler om alt andet end klima og miljø.

En forklaring kan måske findes i den måde, valgkampen blev ført på. Der var for eksempel ingen store tv-debatter, hvor klimaet kunne sættes på dagsordenen og diskuteres.

Valgkampen blev, som det er tradition i Indien, primært ført ved store vælgermøder afholdt af partierne selv. Og her vurderede kandidaterne tilsyneladende, at valgløfter om mere velfærd og angreb på politiske modstandere havde større gennemslagskraft.

Det kan undre. For jo, det er muligt, at velfærdsgaver skaber højere jubel blandt de fremmødte masser end at påpege nødvendigheden af en grøn omstilling. Men Indien har ikke råd til at ignorere emnet. Det burde ganske enkelt være helt i top på den politiske agenda. Af flere grunde.

Den indiske natur og miljøet lider under manglende regulering og ekstrem forurening. Benævnte luftforurening dræber over en million indere hvert år, og 15 ud af de 20 mest forurenede byer på verdensplan findes nu i Indien.

Problemer med tungmetaller i jorden er omfattende. Vandmangel er et andet område, der længe har været en indisk hovedpine af de helt store. Den årlige monsunregn falder ujævnt og ofte i for små mængder. I stedet bruger de indiske bønder af grundvandet, der synker i et foruroligende højt tempo.

Utilstrækkelig klimaindsats

Exitpolls efter søndagens sidste valgrunder peger på, at premierminister Narendra Modi og BJP fortsat kan danne regering. Under deres ledelse har Indien ganske vist underskrevet klimaaftalen fra Paris og øget mængden af elektricitet fra vedvarende energikilder, men regeringens indsats har på ingen måder været tilstrækkelig.

Sidste år lå Indien placeret som nummer 177 ud af 180 lande på Global Environmental Performance Index, der evaluerer landes indsats inden for miljøbeskyttelse. I 2014, da Modi kom til magten, var Indien placeret 20 pladser højere oppe i indekset.

Ser man på det valgprogram, BJP lagde frem, inden valget gik i gang, fylder klima og miljø kun ganske få linjer i den 45-sider lange publikation.

De dominerende temaer er i stedet nationale sikkerhedsspørgsmål, jobskabelse og økonomien. Men at selv samme emner er tæt knyttet til klima- og miljøbeskyttelse lader ikke til at give genklang.

Ifølge en rapport, udgivet af Verdensbanken sidste år, vil klimaændringer og temperaturstigninger ellers få store konsekvenser for landets økonomi. I 2050 vil op mod halvdelen af den indiske befolkning opleve faldende levestandarder, mens BNP vil blive 2,8 procent lavere årligt.

Indien er blandt de lande, der vil blive ramt hårdest af stigende vandstande, mens klimaændringer både vil skabe flere oversvømmelser og mere tørke og dermed forringe arbejdsbetingelser og indkomstgrundlag for millioner af indiske bønder.

Tænketanken The Observer Research Foundation vurderer, at alene langs den nordlige del af kyststrækningen ud mod Den Bengalske Bugt vil 1,5 millioner indere blive tvunget til at forlade deres hjem. Antallet af klimafordrevne vil på landsplan blive langt højere.

Der er med andre ord ufatteligt meget på spil for den indiske befolkning.

Alligevel handler det udelukkende om terror og ekstremisme, når Modi og BJP taler om nationale sikkerhedsspørgsmål. Ifølge det indiske klimatiltag The Third Pole er klimaproblematikken en udfordring, de indiske politikere endnu ikke har forstået til fulde.

»Indiens marginaliserede grupper er muligvis mere påvirket af klimaændringerne end nogen andre i verden. På globalt plan spiller måden, som Indien reagerer på klimaforandringer på – især hvorvidt man bevæger sig væk fra kul, olie og gas i energiproduktionen og – en afgørende rolle i forhold til, hvor alvorlige virkningerne rundt omkring i verden bliver. Indien har brug for en global vision, der kan udføres lokalt. Indtil nu har Indiens politiske ledere ikke forstået den forbindelse,« skriver NGO’en.

Indiens valg

Indien er under kolossal forandring. Økonomisk og magtpolitisk får landet stadig større vægt i verden, samtidig med at Indien de seneste fem år under Narendra Modi har bevæget sig i en mere illiberal retning, der udfordrer selve statens grundidé om at være inkluderende og sekulær. Under det indiske valg fra 11. april til 19. maj klæder vi dig på til at forstå verdens næste supermagt. Lær de vigtigste forfattere og filmskabere at kende, forstå den indiske forfatning, de politiske kampe, hvordan de aspirerer til videnskabelig storhed, og – naturligvis – hvad inderne selv vil med deres enorme samfund.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Prenslev

Jeg har opholdt mig i Indien hvert år i længere perioder siden 2007.
Og forureningen er blevet bedre. Den første gang kunne vi dårligt se India Gate i Delhi på få hundrede meters afstand. Og der var en lugt af sod over hele byen.

Jeg vil blot gøre opmærksom på, at den massive fattigdom spiller ind.
De fattige har nok med at overleve. De tænker ikke forurening, som nogle af os gør.
Indsamling af fx plast til genbrug finder sted i meget lille skala. Kun hvis det kan give lidt penge at indsamle, har det opmærksomhed.
Genbrug og bortfjernelse af affald er ofte ikke eksisterende.
Fattigdommen skal bekæmpes, inden forureningen for alvor skal gøre indtryk på den brede befolkning, som hver dag har nok med at overleve.

Michael Friis

"Op mod 1.5 mill" - lyder voldsomt men en bagatel i Indian, hvor befolkningen er 1,367,093,783 mennesker eller skal jeg skrive "op mod 1.5 MIA"
Til danske forhold vil det svare til at "Op mod 6,000" er i fare, hvilket virker overkommeligt.

Jens Thaarup Nyberg

@Michael Friis
" ... "Op mod 6,000 / 1.5 mill " er i fare, hvilket virker overkommeligt."
Overkommeligt ? - for de berørete ?

Niels Duus Nielsen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jens Thaarup Nyberg, en gang imellem må man tage "en for holdet".
Det er hvad et samfund drejer sig om! Ikke kun hvad er bedst for mig og mine, men hvad er bedst for de mange mens man giver en hånd til de syge og de svageste.

Jens Thaarup Nyberg

Michael Friis; 22.05. 19 - 17:45
mener du skidt put med de berørte, eller tror du, der vil blive taget vare på de berørte ?- for det tror jeg ikke.

"Tænketanken The Observer Research Foundation vurderer, at alene langs den nordlige del af kyststrækningen ud mod Den Bengalske Bugt vil 1,5 millioner indere blive tvunget til at forlade deres hjem. Antallet af klimafordrevne vil på landsplan blive langt højere.

Der er med andre ord ufatteligt meget på spil for den indiske befolkning.

Alligevel handler det udelukkende om terror og ekstremisme, når Modi og BJP taler om nationale sikkerhedsspørgsmål. Ifølge det indiske klimatiltag The Third Pole er klimaproblematikken en udfordring, de indiske politikere endnu ikke har forstået til fulde.

»Indiens marginaliserede grupper er muligvis mere påvirket af klimaændringerne end nogen andre i verden. På globalt plan spiller måden, som Indien reagerer på klimaforandringer på – især hvorvidt man bevæger sig væk fra kul, olie og gas i energiproduktionen og – en afgørende rolle i forhold til, hvor alvorlige virkningerne rundt omkring i verden bliver. Indien har brug for en global vision, der kan udføres lokalt. Indtil nu har Indiens politiske ledere ikke forstået den forbindelse,« skriver NGO’en."

Carsten Svendsen

Det er sørme da godt man ikke bor på den indiske planet, med alle de miljø- og klimakatastrofer, de står over for - der..!!!