Læsetid: 4 min.

Vi taler ikke om den, men EU’s milliardtunge landbrugspolitik er stadig mere sort end grøn

Med sin hektarstøtte og fejlslagne ’forgrønnelse’ smider EU milliarder af euro ud ad vinduet hvert år. Men i valgkampen diskuterer vi knap nok de igangværende landbrugsreformer, og hvad der skaber mere økologi, dyrevelfærd og klimabeskyttelse, beklager europaøkonomisk ekspert. Han ser helst hektarstøtten død og borte
Friedrich Heinemann taler for, at landbrugsstøtten omtænkes, så den kommer til at udgøre »en stærk støtte til offentlige goder som beskyttelse af miljø, klima og dyrevelfærd – ydelser, som landmændene ikke belønnes tilstrækkeligt for på markedet«.

Friedrich Heinemann taler for, at landbrugsstøtten omtænkes, så den kommer til at udgøre »en stærk støtte til offentlige goder som beskyttelse af miljø, klima og dyrevelfærd – ydelser, som landmændene ikke belønnes tilstrækkeligt for på markedet«.

Jesper Nørgaard Sørensen

24. maj 2019

Knap 265 milliarder euro eller 1.990.000.000.000 danske kroner. Så meget formodes EU at bruge på landbrugsstøtte i perioden 2021 til 2027.

Dermed udgør EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) en tredjedel af EU’s samlede budget. Af denne enorme bid udgør de direkte udbetalinger i form af hektarstøtte mere end to tredjedele.

»Det er EU’s største post, så det burde være det første emne, vi skændes om i en europæisk valgkamp,« mener Friedrich Heinemann, økonomiprofessor og europaøkonomisk ekspert ved Centrum for europæisk økonomisk forskning i Mannheim.

»Det er jo europæiske skattemidler, så landbruget står i konkurrence med f.eks. hjælpen i de europæiske nærområder, med energiomstillingen eller sikringen af EU’s ydergrænser.«

Grønt figenblad

Historisk har landbrugs- og hektarstøtten givet mening som en kompensation i de store reformer i starten af 1990’erne, hvor garantien for europæiske mindstepriser blev droppet i kølvandet på 1980’ernes smørbjerge og mælkesøer. Men i Friedrich Heinemanns øjne retfærdiggøres milliarderne ikke længere af de klassiske argumenter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Hilbert Larsen
  • Alvin Jensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Gert Romme
  • Peter Knap
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Palle Yndal-Olsen
Carsten Mortensen, Hilbert Larsen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Peter Knap, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brug landbrugsstøtten til at reformere landbrugene i EU, så de bliver klimasikre og fri for forurening.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, René Arestrup, Alvin Jensen, Carsten Munk og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Bøttzauw

Ja det lyder som et enormt beløb.
Men som jeg har hørt skyldes den store støtte at Frankrig vil holde liv i deres mange små landmænd, der producerer skønne delikate oste og andre gode gourmet fødevarer. Det kan nok ikke laves totalt effektivt og derfor har vi måske ikke en fødevare produktion som USA, med masser af industrialiserede og "processed" junkfood fødevarer. At systemet så misbruges af bl.a. dansk landbrug til at få støtte til kopiproduktion gør jo nok at det kan forbedres.
Men jeg sætter nu stor pris på fransk Rockefort ost. Den vil jeg nødigt undvære.
Hilsen Morten B.

Hilbert Larsen

De borgerlige danske politikere har adskillige gange stemt imod forslag til miljøforbedringer i EU, så de har absolut også en stor del af ansvaret for en uansvarlig (bl.a.) landbrugspolitik i EU.
Forhåbentlig kan vi efter valget få rettet op på nogle af disse uhensigtsmæssigheder.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg betaler gerne tyve procent mere for rokkeforten, hvis det er prisen for at hjælpe landmændene fra kontanthjælp over til selvforsørgelse. Og for min skyld kan den gerne være produceret i dk, hvis det er bedre for miljøet - og måske også nogle andre ting? Det er jo ikke fordi vi mangler penge, de fleste af os, vi mangler bare at bruge dem lidt mere fornuftigt.

Jeppe Lindholm

1.990.000.000.000 kr.. Bare halvdelen af dette beløb kan skabe små mirakler for klima og bæredygtighed. Og rul så de mange milliarder af kroner tilbage, som forsvaret i Danmark og resten af EU er blevet skræmt til at bruge pga. en opskruet og ubegrundet stemning over for et fornyet fjendebillede af Rusland. Så kan meget gøres.