Læsetid: 5 min.

Er trykkogeren ved at eksplodere?

De konservative fik som ventet et katastrofalt lokalvalg i Storbritannien, hvilket øger presset på Theresa May. Men Jeremy Corbyns Labour fik også et skidt valg. Et opgør med Storbritanniens topartisystem er i vente – og det kan blive dramatisk
Tilhængere omringer Theresa May efter lokalvalget, men vælgerne svigtede Det Konservative Parti i stemmelokalerne.

Tilhængere omringer Theresa May efter lokalvalget, men vælgerne svigtede Det Konservative Parti i stemmelokalerne.

Stefan Rousseau

4. maj 2019

Det kan virke bizart, og det er næppe nogen god idé rent strategisk at vælge dagen før en valgdag til at fyre en kabinetsminister på gråt papir. Men det var lige præcis, hvad premierminister Theresa May gjorde forleden.

Forsvarsminister Gavin Williamson fik sparket med en meddelelse om, at »der er tungtvejende beviser for, at Gavin Williamson er ansvarlig for lækket til offentligheden af informationer fra et møde i kabinettets sikkerhedsråd«.

Det drejer sig om miseren omkring udpegelsen af kinesiske Huawei som samarbejdspartner til udrulning af det nye 5G mobilnetværk i Storbritannien.

Der har været – og er stadig – stor uenighed om, hvorvidt det er en god idé at overlade ansvaret for strømme af data til et firma med tætte forbindelser til den kinesiske regering.

En kritiker har sammenlignet det med at udruge dragens æg, og Gavin Williamson er selv en kritiker af Huawei-samarbejdet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
Jesper Eskelund, David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så vidt jeg har læst, mistede de konservative cirka tusind pladser og Labour hundrede af de godt otte tusind pladser, der var i spil.