Analyse
Læsetid: 4 min.

Ved lokalvalget vil briterne give May og de konservative karakter for håndteringen af Brexit. Det kan kun blive grimt

De britiske lokalvalg er traditionelt ikke noget, der trækker mange vælgere til stemmeurnerne. Intet er dog normalt i Storbritannien lige nu. Særligt ikke for de konservative – partiet har præget det britiske samfund i næsten 200 år, men står nu midt i en overlevelseskrise. Valget i dag vil give et praj om, hvor syg patienten er
Stemmebås i High Offley i det nordvestlige England.

Stemmebås i High Offley i det nordvestlige England.

Paul Ellis

Udland
2. maj 2019

LONDON – Politiske iagttagere vil det næste døgns tid have øjnene særligt skarpt rettet på, hvor mange stemmer de konservative får ved lokalvalgene rundt om i Storbritannien – eller rettere hvor få. Det forventes, at de konservative vil få et katastrofalt valg, hvilket yderligere vil øge presset på premierminister Theresa May for at træde tilbage.

Der er valg til 248 byråd på de britiske øer med 8.425 byrådspladser i spil. Traditionelt har det været en kamp med tre partier: Labour, Det Konservative Parti og Liberaldemokraterne.

Sidstnævnte spås en mulig opblomstring ved dagens lokalvalg. Det er det eneste af de gamle partier, der uforbeholdent har bakket op om remain og ønsket om en ny folkeafstemning om Brexit. Og selv om dagens valg ikke handler om Brexit, men om transport, infrastruktur og de mange øvrige lokalanliggender, så spøger det europæiske spørgsmål alle vegne.

Jeremy Corbyns Labour forventes også at få et godt valg. Alt andet ville også være uacceptabelt, når modstanderen dingler rundt i tovene.

Ud over de klassiske byrådsvalg er der en række magtfulde overborgmesterposter på spil rundt om i landet. I Newcastle med næsten 900.000 vælgere står en Corbyn-støtte, Jamie Driscoll, fra den venstreorienterede Momentum-gruppe, der sikrede Corbyn magten i Labour, til at vinde.

Overborgmesterposterne er nye og en del af den decentralisering, der startede med, at London fik delvist selvstyre – Londons borgmester, Sadiq Khan, er dog ikke på valg.

Jamie Driscoll er 49 år og ingeniør. Vælges han, vil han være den første fra Momentum-gruppen, der indtager den relativt magtfulde position som overborgmester, og det vil være en indikation om venstrefløjens fortsatte magtovertagelse af det tidligere midtsøgende Labour-parti.

Newcastle er en Labour-højborg, og Jamie Driscoll er næsten selvskreven til posten. Men en uafhængig kandidat har i meningsmålingerne halet ind på Labour-manden. Alt andet end en overbevisende sejr både i Newcastle og mange andre steder vil pege på det, mange internt i Labour frygter: at det kun er det absolutte kaos hos de konservative, der sikrer tilslutning til Corbyn.

Før eller siden vil May forsvinde og en ny konservativ ledelse træde til. Labour under Corbyn er, lyder argumentet, et sårbart bytte.

13 pct. til de konservative

Hos de konservative frygter man den totale nedsmeltning. Partiet forventes at blive straffet af vælgerne for håndteringen af Brexit.

I en meddelelse fra partiets hovedkvarter dagen før lokalvalget lød det: »Alle medlemmer, inklusive valgte repræsentanter, forventes at støtte op om og stemme på vores egne kandidater ved alle valg.«

Samtidig advarede man om, at det ville få konsekvenser for dem, der ikke gør dette. Mere end noget andet vidner det om de konservatives desperation. De forventes at miste omkring 800 byrådssæder, samt kontrollen over vigtige byer og regioner. Og valget i dag er kun en forsmag på, hvad der venter.

Mange i partiet ser med frygt og bæven frem mod europaparlamentsvalget den 23. maj, hvor seneste meningsmåling viser 13 pct. tilslutning til de konservative.

Det er uhørt lavt og fuldstændig uacceptabelt for et konservativt parti, der for bare fire år siden under David Cameron klarede sig flot ved lokalvalg rundt omkring i Storbritannien.

Farage er tilbage

Nigel Farages nye Brexit Party stiller slet ikke op ved dagens lokalvalg. I stedet fokuserer han på europaparlamentsvalget, og allerede nu ligger det nye parti side om side med de konservative i meningsmålinger.

Hans gamle parti, UKIP, stiller op ved dagens lokalvalg og forventes at få et godt valg. Ikke fordi UKIP anses for at særlig kompetent parti, når det gælder lokalanliggender, men fordi vælgerne flygter fra de traditionelle partier.

Det mest katastrofale lokalvalg i konservativ historie var i 1995, hvor partiet tabte 2.000 sæder. Dengang var Tony Blair nyvalgt leder, og New Labours midtsøgende politik udfordrede de konservative, der ikke havde noget svar på tiltale.

Det bemærkelsesværdige ved dette valg er, at de konservative er så pressede, uden at der er en midtsøgende udfordrer. Den konservative kommentator Philip Johnston skriver i The Daily Telegraph: 

»De konservative står over for en nedsmeltning selv med den viden, at udfordreren er neomarxist. Men konservative vælgere er så frustrerede over den siddende regering, at selv denne trussel ikke er nok til at holde på dem.«

I den selvforståelse er alt, hvad Corbyn står for, en trussel mod selve Storbritanniens fremtid. Det voldsomt alarmerende ligger i, at man selv med en anerkendt fjende foran sig ikke kan samle tropperne.

For de konservative, der på godt og ondt har ageret og præget Storbritannien i mere end 150 år ser fremtiden ualmindelig mørk ud. Ligeså for tilhængerne af den stabilitet, det britiske politiske system har medført i mange år. Noget nyt er under opsejling. Dagens valg vil give et første praj om, hvor vi er på vej hen. Men den fulde skala af det folkelige oprør mod de siddende partier vil stå klarere senere på måneden med europaparlamentsvalget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Hvordan er valgsystemet ved de britiske lokalvalg ??

Proportionalvalg eller valg i enkeltmandskredse ??

A priori forventningen er vel proportionalvalg; men de gæve briter kan jo have indrettet sig på alverdens forskellige måder.

Espen Bøgh

For den ambitiøse politiker!

Premierministerbolig, Drownings Street 10.

Jakob Illeborg

Hej Tom. Ved denne lejlighed er det først flertal, så preferencestemmer, altså 1,2,3 vælger...
Mvh
Jakob

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg 02. maj, 2019 - 13:30

Tak for dit svar på spørgsmålet om valgsystem til lokalvalgene; men gider du uddybe lidt ?

Jeg kan i hvert fald ikke forstå "Ved denne lejlighed er det først flertal, så preferencestemmer, altså 1,2,3 vælger... " - det må jeg blankt indrømme.