Læsetid: 4 min.

Ved lokalvalget vil briterne give May og de konservative karakter for håndteringen af Brexit. Det kan kun blive grimt

De britiske lokalvalg er traditionelt ikke noget, der trækker mange vælgere til stemmeurnerne. Intet er dog normalt i Storbritannien lige nu. Særligt ikke for de konservative – partiet har præget det britiske samfund i næsten 200 år, men står nu midt i en overlevelseskrise. Valget i dag vil give et praj om, hvor syg patienten er
Stemmebås i High Offley i det nordvestlige England.

Stemmebås i High Offley i det nordvestlige England.

Paul Ellis

2. maj 2019

LONDON – Politiske iagttagere vil det næste døgns tid have øjnene særligt skarpt rettet på, hvor mange stemmer de konservative får ved lokalvalgene rundt om i Storbritannien – eller rettere hvor få. Det forventes, at de konservative vil få et katastrofalt valg, hvilket yderligere vil øge presset på premierminister Theresa May for at træde tilbage.

Der er valg til 248 byråd på de britiske øer med 8.425 byrådspladser i spil. Traditionelt har det været en kamp med tre partier: Labour, Det Konservative Parti og Liberaldemokraterne.

Sidstnævnte spås en mulig opblomstring ved dagens lokalvalg. Det er det eneste af de gamle partier, der uforbeholdent har bakket op om remain og ønsket om en ny folkeafstemning om Brexit. Og selv om dagens valg ikke handler om Brexit, men om transport, infrastruktur og de mange øvrige lokalanliggender, så spøger det europæiske spørgsmål alle vegne.

Jeremy Corbyns Labour forventes også at få et godt valg. Alt andet ville også være uacceptabelt, når modstanderen dingler rundt i tovene.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Michael Friis
Jesper Eskelund og Michael Friis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Hvordan er valgsystemet ved de britiske lokalvalg ??

Proportionalvalg eller valg i enkeltmandskredse ??

A priori forventningen er vel proportionalvalg; men de gæve briter kan jo have indrettet sig på alverdens forskellige måder.

Jakob Illeborg

Hej Tom. Ved denne lejlighed er det først flertal, så preferencestemmer, altså 1,2,3 vælger...
Mvh
Jakob

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg 02. maj, 2019 - 13:30

Tak for dit svar på spørgsmålet om valgsystem til lokalvalgene; men gider du uddybe lidt ?

Jeg kan i hvert fald ikke forstå "Ved denne lejlighed er det først flertal, så preferencestemmer, altså 1,2,3 vælger... " - det må jeg blankt indrømme.