Det ventede højrepopulistiske kæmpeskælv blev i stedet en god rusketur

Italiens Matteo Salvini sejrede stort og fører an i fremgangen til EU-skeptiske og indvandrerfjendske partier på tværs af Europa – men den nye paneuropæiske alliance af højrepopulister opnåede ikke nær så meget magt som forventet i det nye Europa-Parlament
Matteo Salvini og Lega sejrede stort ved valget til Europa-Parlamentet i Italien. Lega fik 34,3 procent af de italienske stemmer – dobbelt så mange som ved det italienske parlamentsvalg for et år siden og intet mindre end seks gange flere end ved europaparlamentsvalget i 2014.

Matteo Salvini og Lega sejrede stort ved valget til Europa-Parlamentet i Italien. Lega fik 34,3 procent af de italienske stemmer – dobbelt så mange som ved det italienske parlamentsvalg for et år siden og intet mindre end seks gange flere end ved europaparlamentsvalget i 2014.

Emanuele Cremaschi/Getty Images/Ritzau Scanpix

Udland
28. maj 2019

Matteo Salvini kan nu lade sig krone som Italiens ubestridte politiske konge. Hans højrenationale regeringsparti Lega scorede en historisk sejr ved europaparlamentsvalget, da de opnåede over en tredjedel af de italienske stemmer og dermed nu er langt det største parti i Italien.

Den 46-årige indenrigsminister jublede: »Det største parti i Italien. Tak!« stod der på et papir, som Salvini smilende holdt op på et fotografi, som han natten til mandag kastede ud til sine følgere på de sociale medier.

I et subtilt nik i retning af hans kulturelle og politiske pejlemærker kunne man over hans skuldre på fotografiet se billeder af spillere fra fodboldklubben AC Milan, et billede af Ruslands præsident Putin og en af USA’s præsident Trumps ’Make America Great Again’-kasketter.

Og på en natlig pressekonference i sin hjemby Milano kyssede han et hvidt krucifiks og beskrev valgsejren som »en utrolig succes«.

»Det er et valg, der vil gøre os i stand til at ændre Europa,« sagde han.

»Det er ikke kun Lega, der er det største parti i Italien. Marine Le Pens parti er det største i Frankrig. Nigel Farage har det største parti i Storbritannien. Det er et tegn på, at Europa har forandret sig.«

Hvor meget kontinentet har forandret sig i retning af Salvini efter europaparlamentsvalget, er dog spørgsmålet. For mens Salvini og Lega opnåede kæmpe succes, så har andre nationalistpartier klaret sig mindre godt – og det ventede højrepopulistiske kæmpeskælv har flere steder haft mere karakter af en rusketur, om noget.

Det skaber tvivl om, hvor stærk den højrepopulistiske paneuropæiske alliance, som Salvini står i spidsen for, vil fremstå i det nye Europa-Parlament. De sidste par måneder har Salvini ellers formået at skabe stort fokus på sin indsats for at samle partier fra 12 lande om en fælles EU-skeptisk og indvandrerkritisk politik.

Salvini satsede på, at den nye partigruppe ’Europæisk alliance af Folk og Nationer’ ville blive den største i europaparlamentet. Mandag eftermiddag viste opgørelser dog, at partigruppen ligger til blot at blive den fjerdestørste med 71 mandater ud af parlamentets i alt 751 mandater.

Flere højrepopulister end nogensinde

Der er imidlertid ingen tvivl om, at Salvini og Lega leverede. Lega fik 34,3 procent af de italienske stemmer – dobbelt så mange som ved det italienske parlamentsvalg for et år siden, og intet mindre end seks gange flere end ved Europa-Parlamentsvalget i 2014. Resultatet giver Lega 28 pladser i Europa-Parlamentet.

Også franske Marine Le Pens Rassemblement National, der er det næststærkeste parti i Salvinis alliance, fik et godt valg med 23,3 procent af stemmerne og 22 mandater, hvilket af yderst stor symbolsk betydning gør det en anelse større end præsident Emmanuel Macrons parti, der fik 22,4 procent og 21 mandater.

Derimod fik andre partier i alliancen katastrofevalg. Geert Wilders og hans islamfjendske parti PVV tabte alle sine fire pladser i parlamentet. Og Dansk Folkeparti, der entusiastisk har omfavnet Salvinis projekt, mister tre ud af sine fire pladser i parlamentet. Østrigs skandaleramte højrenationale parti FPÖ går ligeledes tilbage, mens tyske Alternative für Deutschland (AfD) går en smule frem med 11 procent af stemmerne i Tyskland.

Facit er, at der vil være flere nationalistiske højreparlamentariker i Europa-Parlamentet end nogensinde før, og Salvini satser fortsat på at kunne tiltrække flere til sin alliance:

»Jeg har allerede talt med Le Pen, Orbán, Farage,« sagde Salvini til journalister i Milano.

»Jeg er overbevist om, at jeg kan sammensætte en gruppe på 150 medlemmer af Europa-Parlamentet.«

Afgørende for Salvinis styrke bliver det, hvad Ungarns indvandrerfjendske, illiberale Viktor Orbán vælger at gøre. Hans parti Fidesz fik 13 mandater og mere end halvdelen af stemmerne i Ungarn, og i sin sejrstale i Budapest sagde han: »Vi er små, men vi vil ændre Europa.«

Orbán beskrev samtidig valget som »begyndelsen på en ny æra imod migration.«

Orbán og Fidesz har endnu ikke tilsluttet sig Salvinis alliance, men Orbán har beskrevet Salvini som en »helt« for hans indsats for at bekæmpe indvandring og har antydet, at han er klar til at slå pjalterne sammen med Salvini.

Og dertil kommer så jokeren Nigel Farage, der med sit nystiftede Brexit Party vandt 29 mandater og sammen med tyske CDU/CSU nu har det største parti i Europa-Parlamentet. The Brexit Party sidder i gruppe med Salvinis regeringspartner, Femstjernebevægelsen, men Farage har endnu ikke kommenteret på Salvinis invitation.

I de forgangne uger har Salvini beskrevet europaparlamentsvalget som en afstemning, hvor europæerne skulle vælge »mellem et frit Europa og en islamisk stat baseret på usikkerhed og frygt«. Han har samtidig været stærkt kritisk over for finanspolitikken i eurozonen. Og med valgresultatet har han lagt op til at tvinge Bruxelles til at føre en markant anderledes politik, både hvad gælder økonomi og indvandring.

Indenrigspolitisk sejr

Valget er også en stor indenrigspolitisk sejr for Salvini – blot et år efter, at Lega fik 17 procent ved det italienske parlamentsval, er vælgertilslutningen nu blevet fordoblet; det giver et stort folkeligt mandat til den EU-skeptiske, indvandringsfjendske linje.

Til gengæld har regeringspartneren Femstjernebevægelsen fået en ordentlig vælgerlussing. Partiet fik 32 procent ved valget for et år siden og ved europaparlamentsvalget blot 17 procent.

Det kan vende godt op og ned på magtbalancen i regeringssamarbejdet, og italienske kommentatorer sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen, der allerede er plaget af voldsomme interne skænderier, kan overleve.

Centrumvenstrepartiet Partito Democratico (PD), det største oppositionsparti fik et overraskende godt valg med 22,7 procent – over fem procent mere end ved valget sidste år, men dog næsten kun halvt så meget som ved europaparlamentsvalget i 2014.

Og den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi skal nu forberede sig til livet som EU-parlamentariker, da han som spidskandidat for sit parti Forza Italia er blevet valgt ind i parlamentet. Forza Italia fik dog blot otte procent af stemmerne – det værste resultat i et landsdækkende valg, siden partiet blev grundlagt i 1993.

Det sidste italienske parti, der kom over spærregrænsen, er det højreekstreme parti Fratelli d’Italia med 6,5 procent.

I modsætning til mange andre lande i Europa er der i Italien meget lille opbakning til partier, der slår på en grøn, EU-venlig linje. Partiet Più Europa, der er stærk fortaler for europæisk samarbejde, fik blot tre procent af stemmerne, og De Grønne kun lige over to procent – og ingen mandater.

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henvendelser vedrørende abonnement henvises til vores abonnementsafdeling på email eller telefon.

Debatvært
Espen Fyhrie