Læsetid: 6 min.

Volodymyr Zelenskij opløser Ukraines parlament efter få minutter som præsident

Skuespilleren Volodymyr Zelenskij blev mandag indsat som Ukraines nye præsident og opløste allerede i sin indsættelsestale landets parlament og udskrev nyvalg. Hans politiske modstandere prøver at lægge ham hindringer i vejen, men de har allerede tabt, mener professor i ukrainsk politik
Skuespilleren Volodymyr Zelenskij blev mandag indsat som Ukraines nye præsident og opløste allerede i sin indsættelsestale landets parlament og udskrev nyvalg. Hans politiske modstandere prøver at lægge ham hindringer i vejen, men de har allerede tabt, mener professor i ukrainsk politik

Andrii Nesterenko

21. maj 2019

KIJEV – Volodymyr Zelenskij blev mandag indsat som Ukraines nye præsident, men kampen om magten er langtfra slut.

I tiden op til indsættelsen har den afgående præsident og store dele af parlamentet søgt at begrænse den nye præsidents politiske manøvrerum, men allerede i sin indsættelsestale skar Zelenskij igennem og opløste parlamentet. Folket ønsker forandringer, sagde han.

»Da jeg vandt valget, hørte min seksårige søn på tv, at den nye præsident hedder Zelenskij. Han spurgte mig: ’Betyder det, at jeg også er præsident’. Da gik det op for mig, at han har ret. Vi er alle præsidenter,« sagde Volodymyr Zelenskij i sin tale.

Han blev kendt for sin hovedrolle som præsident i tv-serien Folkets Tjener, og hans nye parti bærer nu samme navn som tv-serien.

Men selvom Volodymyr Zelenskij ved præsidentvalget i april fik 73 procent af stemmerne, har han lige nu ingen partifæller i parlamentet. Derfor var det ventet og logisk, at han straks brugte sin ret til at opløse parlamentet, siger Pavlo Kutuev, centerleder på Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Niels Duus Nielsen
  • Joen Elmbak
Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen og Joen Elmbak anbefalede denne artikel

Kommentarer

Zelenskij er sku da en politiker med noget på hjerte,
i modsætning til vores Udenrigsminister A.Samuelsen, hvis mærkesag er,
få sænket skatten på luxusejendomme (Ja, du læste rigtigt, sænke skatten på luxusejendomme)

Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ukrainsk politik har længe været en jammerdal, men nu ser det i det mindste ud til at blive underholdende. Om den oligark, der nu finansierer præsidenten, er bedre end den gamle, vil fremtiden vise.

Der er en dyb symbolsk sandhed i den omstændighed, at præsidenten er skuespiller. Politik er blevet til en tv-serie i uendeligt mange afsnit.

Dagmar Christiandottir, nils valla og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Hvis man følger med i medier fra Ukraina, finder man hurtigt ud af, at indbyggernes tålmodighed med præsidenter er ganske tyndslidt.

Volodymyr Zelenskij har lovet at stoppe krigen i de østlige provinser, at skabe gode relationer til Rusland, at gøre den ukrainske befolkning til europæere og at bringe landet ind i EU.

Ingen - heller ikke Volodymyr Zelenskij ved, hvordan det skal gøres. Men lige nu påstår mange civile borgere, at de vil "hjælpe" Volodymyr Zelenskij med at "gøre det rigtige". Men kun få er enige om, hvad "det rigtige" er, og hvordan de kan hjælpe. Til gengæld skal der nok kun et meget lille fejltrin til, før Volodymyr Zelenskij er forhenværende præsident. Og hvad der herefter sker, kan man kun frygte.

www.kyivpost.com/
http://en.pravda.com.ua/
http://www.unian.net/eng/

Bjarne Bisgaard Jensen, nils valla og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar