Læsetid: 4 min.

2.000 hidtil ukendte fotos viser den sandhed, som Kinas kommunistparti vil skjule

I tre årtier har Jian Liu af frygt gemt sine 2.000 fotos fra demokratidemonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads ad vejen. Men på 30-årsdagen for massakren offentliggør han dem for første gang. De dokumenterer både kinesernes håb og styrets blodige brutalitet – og for en tidligere studenterleder minder de om, at kommunistpartiet aldrig er blevet stillet til regnskab
2.000 fotos fra demokratidemonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads er her på 30-årsdagen for massakren blevet offentliggjort af Jian Liu. 

2.000 fotos fra demokratidemonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads er her på 30-årsdagen for massakren blevet offentliggjort af Jian Liu. 

Jian Liu

4. juni 2019

En tåre på en ældre dames kind og feststemte unge mennesker. Rockmusik og sultestrejke. Enorme menneskemasser med bannere, flag og megafoner samlet foran formand Maos kæmpeportræt. Brændende militærkøretøjer, blod og skuddræbte lig.

Den 20-årige studerende Jian Liu tog billeder af det hele. I syv uger tog han hver dag med sit kamera ind og dokumenterede demokratiprotesterne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing – lige indtil den skæbnesvangre nat mellem den 3. og den 4. juni 1989, hvor militæret gik blodigt til angreb.

2.000 fotografier tog han. Og så gemte han dem ad vejen. Først nu – præcis 30 år efter massakren – deler han dem med omverdenen.

»Kommunistpartiet forsøger stadig i dag at undertrykke mindet om brutaliteten. Men mine fotografier viser den sandhed, som kommunistpartiet vil skjule,« siger Jian Liu, der har delt alle sine fotografier med Information.

»Fotografierne minder mig både om håb og stanken af lig,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Reinholdt
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Thomas Tanghus
 • ingemaje lange
 • Ib Gram-Jensen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Ervin Lazar
 • Kurt Nielsen
 • David Zennaro
 • Steffen Gliese
 • Oluf Husted
 • Chris R. B.
Anders Reinholdt, Klaus Lundahl Engelholt, Thomas Tanghus, ingemaje lange, Ib Gram-Jensen, Svend Erik Sokkelund, Ervin Lazar, Kurt Nielsen, David Zennaro, Steffen Gliese, Oluf Husted og Chris R. B. anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Så trist, så trist og så handler vi med dem, for ussel mammon skyld! Ytringsfrihed, menneskerettigheder og frihed har svære kår, også i Kina!

Karsten Lundsby, Niels Bønding og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uanset ideologi er der to grundlæggende positioner: diktaturet og demokratiet. Sådan har det altid været - og selvom man kalder sig kommunist, er diktaturet stadig en højrefløjsposition, mens demokratiet, når det er liberalt, er et venstrefløjsprojekt. Det handler om penge eller mennesker.

Bent Gregersen, ingemaje lange, Rolf Andersen, Torben Skov og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Albert Frederiksen

@Gliese
Underlig kommentar, de værste diktatorer for eget folk har altid været venstreorienterede. Lenin, Stalin, Mao, Kim. Skabte kontrolsamfund og myrdede folk i milliontal. Og Hitlers parti var jo også socialistisk, og ikke traditionelt fascistisk. Castro myrdede flere folk end Pinochet, og uden de økonomiske resultater som blev opnået i Chile, og uden en angiverstat. Eller sammenlign Ceaucescu og Franco. Og det danske parti der er mest diktatorvenligt er Enhedslisten, som støttede Chavez alle årene.

Albert Frederiksen

Mente selvf. at det var Castro, der havde angiverstat. Og glemte helt DDR, hvor Ole Sohn kyssede lederen. Var han ikke også fra et venstrefløjsparti.

Der findes kun økonomisk diktatur (fascistisk) og politisk diktatur (nazistisk). Find selv ud af hvad demokrati hører under...

David Joelsen

@Albert Frederiksen
Du har på behændig vis udeladt alle de myrderier kirken, og nu demokratiet også udøver. Selvfølgelig er det på sin plads at omtale Den Himmelske Fredsplads. Det mangler bare. Men der er godt nok også røget mange, mange hoveder i Afghanistan, Irak, Syrien, Yemen og Libyen. Og nu dem der drukner på vej til Europa over middelhavet under EUs mandat.

Altid for at beskytte sig selv er argumentet fra politikerne.

René Arestrup

@Jens Kofoed
Fascisme har meget lidt at gøre med økonomisk teori eller økonomi i det hele taget.
I bedste fald kan man tale om en eller anden form for diffus kooperativ dynamik - som under alle omstændigheder er underlagt en autoritær, national dogmatik.
Ikke ulig den rendyrkede socialisme.
Nazismen tilføjer blot en race-dimension.

Allan Madsen

@ René Årestrup

"Fascisme har meget lidt at gøre med økonomisk teori eller økonomi i det hele taget.
I bedste fald kan man tale om en eller anden form for diffus kooperativ dynamik - som under alle omstændigheder er underlagt en autoritær, national dogmatik."

Det beskriver vel næsten på en prik Trumps Amerika.

Morten Balling

Lidt god gammeldags Whataboutism fra begge fronter? Hvad med bare at erkende at når et statsapparat er nødt til at skyde med skarpt efter sin befolkning for at bevare sin magt, så er det forkert?

Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Madsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar