Nyhed
Læsetid: 6 min.

Et år med populistregeringen har lammet et Italien i evig valgkamp

Italiens populistregering fylder et år – og spekulationerne går på, om den bliver meget ældre. Samarbejdet mellem Lega og Femstjernebevægelsen fremstår paralyseret, og mens partilederne fører evig valgkamp, sejler økonomien, og EU truer med nye budgetsanktioner
Legas Matteo Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio (i forgrunden) anklages for at bruge mere tid på at skændes med omverdenen og hinanden end på at regere Italien.

Legas Matteo Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio (i forgrunden) anklages for at bruge mere tid på at skændes med omverdenen og hinanden end på at regere Italien.

Ritzau Scanpix

Udland
5. juni 2019

TRENTO, ITALIEN – Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, har fået nok af at stå i spidsen for en alvorligt samspilsramt regering. Hvis I ikke stopper med at skændes, går jeg min vej, truede han regeringens koalitionspartnere på en usædvanlig pressekonference mandag aften.

Her anklagede han regeringens partiledere for at være mere interesserede i at høste ros på sociale medier end i at tage ansvar for at regere landet.

»Jeg beder begge disse politiske kræfter om at beslutte, om de ønsker, at regeringen skal overleve,« sagde Conte.

»Jeg ønsker et klart, utvetydigt og hurtigt svar. Hvis de ikke påtager sig deres ansvar, vil jeg simpelthen træde tilbage.«

Det er nu et år siden, at akademikeren Conte, der indtil da havde været ukendt for langt de fleste italienere, og som var fuldstændig uerfaren som politiker, blev sat i spidsen som den nominelle leder af en koalition bestående af det højrenationale parti Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen.

Han har skullet forsøge at gennemføre et projekt, som han ikke selv har været med til at udforme, og han opfattes fortsat bredt som en marionetdukke for regeringens to reelle ledere, Legas Matteo Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio.

Men de to anklages for at bruge mere tid på at skændes med omverdenen og hinanden end på at regere landet. Og kritikere mener, at deres konstante valgkampspositur og evige fokus på at bekæmpe ydre fjender – specielt EU, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og indvandrere – har bidraget til, at Italiens forhold til EU er blevet stærkt beskadiget, samtidig med at den italienske økonomi sejler.

»Det er en regering baseret på frygt,« mener den italienske politolog Ilvo Diamanti fra Urbino Universitet.

»Problemet er, at man ikke kan skabe noget brugbart på baggrund af frygt.«

I italienske medier stiller man spørgsmålet: »Har vi overhovedet stadig en regering?«

Imens gør Di Maio og Salvini intet for at skjule deres uenigheder. De skændes åbent om alt fra indvandring til store infrastrukturprojekter.

Di Maio angriber Salvini for at beskytte korruptionsmistænkte og for at legitimere højreekstremister.

Til gengæld har Salvini klaget over, at Femstjernebevægelsen blokerer for Legas politiske mærkesager, og han siger, at han er klar til at lade regeringen kollapse, hvis samarbejdsklimaet ikke forbedres.

»Vi kan ikke fortsætte på denne måde,« siger han.

Enrico Letta, der var italiensk premierminister fra 2013-2014 for centrum-venstre-partiet PD og i dag er dekan ved Paris School of International Affairs, mener, at skænderierne i regeringen har forplantet sig til resten af det italienske samfund.

»Vi har en regering, som spiller på splittelse. Deres retorik har splittet familier og kolleger. Det er blevet en skrigekonkurrence, som er til stor skade for vores politiske system, da man nu er ude af stand til at finde kompromiser og føre en fælles politik, som skaber den stabilitet, Italien har brug for,« siger han på en konference i byen Trento.

Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio og Legas Matteo Salvini.

Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio og Legas Matteo Salvini.

Riccardo Antimiani

Budgetsanktioner fra EU

Italienske medier rapporterer, at nyvalg nu ser ud til at være en reel mulighed – måske allerede til september. Og regeringskoalitionen er ved at bryde sammen lige netop, når Europa-Kommissionen onsdag skal beslutte, om man vil straffe Italien for at have forbrudt sig mod eurozonens regler om budgetdisciplin.

Hvis Bruxelles giver grønt lys til budgetsanktioner, så kan det føre til en bøde på 3,5 milliarder euro til Italien.

Italien har i længere tid haft store stridigheder med kommissionen, da Rom nægter at føre en tilstrækkelig stram finanspolitik og som konsekvens har et større budgetunderskud, end eurozonens regler tillader.

Dermed lever Italien ikke op til sine forpligtigelser om at få nedbragt landets massive gæld – faktisk vokser Italiens gæld frem for at falde – og andre EU-lande frygter, at det kan føre til en gældskrise i hele Europa.

Premierminister Conte mener, at Italien er nødt til at respektere EU’s regler, indtil man formår at ændre dem. Men det er Salvini lodret uenig i. Han er stærkt kritisk over for EU’s finanspolitik og vil have lukket op for de økonomiske sluser for at få sat gang i den italienske økonomi, som med en vækst på blot 0,1 procent i første kvartal af i år er den laveste i EU.

Da regeringen tiltrådte, lovede den en lang række dyre tiltag, der truede med at slå bunden ud af italiensk økonomi – bl.a. har man nu indført såkaldt borgerløn, som dog minder mest om kontanthjælp, og man har gjort det muligt at gå på pension tidligere.

Men Salvini vil også have gennemført en anden mærkesag, nemlig markante skattelettelser, som yderligere kan øge Italiens budgetunderskud.

Nyt styrkeforhold

Salvini har sagt, at han ser den enormt store vælgeropbakning til Lega ved det nylige valg til Europa-Parlamentet som et folkeligt mandat til at udfordre EU’s økonomiske politik og bryde kommissionens stramme budgetregler.

Og netop europaparlamentsvalget har fået kontroverserne i den italienske regering til at tage til, da der er blevet vendt op og ned på styrkeforholdet.

Ved valget for et år siden fik Femstjernebevægelsen 32 procent af stemmerne, mens Lega fik 17 procent. Men ved europaparlamentsvalget opnåede Lega en kæmpesejr med 34 procent af stemmerne, mens Femstjernebevægelsen kollapsede og endte på 17 procent.

Den udvikling har ført til spekulationer om, om Salvini vil udnytte sit partis momentum til at droppe sin regeringspartner og ved et nyvalg selv gå efter posten som premierminister.

Og under alle omstændigheder understregede valget, at Salvini er Italiens mest magtfulde politiker, som har opnået enorm popularitet på sin stærke EU-skepsis og indvandrerfjendske politik.

Samtidig lader det også til at give pote, at han uden pause altid er i valgkamp – han er konstant på de sociale medier, til valgmøder og i tv-shows. Og i italienske medier stilles der spørgsmål til, om han overhovedet har tid til at tage sig af sit job som indenrigsminister.

En undersøgelse foretaget af avisen Corriere della Sera viser, at han kun har afgivet sin stemme i to procent af afstemningerne i senatet, som han er medlem af.

Avisen La Repubblica skriver, at han i de fire første måneder af i år højst har været på sit ministerkontor i 17 dage, mens han har deltaget i over 200 begivenheder rundt om i landet.

»Salvini har ikke brugt tid på at regere, men i stedet på at føre en evig valgkamp. Han har gjort det for at kannibalisere Femstjernebevægelsens vælgere og for at positionere sig som Italiens reelle premierminister. Og her har han haft succes; både i Italien og udlandet ser man i hans retning, når man søger landets leder,« siger Cas Mudde, populismeforsker ved University of Georgia i USA.

»Men man kan ikke være i valgkamp konstant. På et tidspunkt bliver man også nødt til rent faktisk at føre politik og styre landet.«

Klar til at fortsætte

Oppositionen i Italien forsøger at score politiske point på uenigheden i den italienske regering. Nicola Zingaretti, leder af partiet PD, siger, at premierminister Conte med sin udmelding mandag har »indrømmet lammelsen, katastrofen og regeringens falliterklæring«.

»Alt dette har enormt store omkostninger for landet, og det er italienerne, der ender med at stå med regningen,« sagde Zingaretti mandag aften på et valgmøde.

Avisen Corriere della Sera er også kritisk:

»I et år har Lega og Femstjernebevægelsen modsagt hinanden. Der har været evige og udmattende forhandlinger, som har ført til indførslen af modsatrettede love, som har haft en negativ effekt på landets budget og på underskuddet.«

Spørgsmålet er dog, om Giuseppe Contes trussel om at træde tilbage vil have en virkning på samarbejdsklimaet.

Mens premierministeren endnu talte på sin pressekonference mandag, forsikrede Matteo Salvini på Twitter, at »vi vil fortsætte. Der er ingen tid at spilde«.

Også Luigi Di Maio erklærede sig lidt senere beredt på at udskyde skilsmissen:

»Dette er den regering, som bedst muligt kan tjene nationen,« skriver han på Facebook.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her