Nyhed
Læsetid: 3 min.

Andrea Nahles’ afgang som SPD-leder kan føre til nyvalg i Tyskland

De tyske socialdemokraters historisk dårlige valg til Europa-Parlamentet og SPD-formandens afgang sætter Merkels regeringsbærende storkoalition under pres
Andrea Nahles trak sig søndag fra posten som formand for de tyske socialdemokrater. Afgangen sker mindre end en uge efter et historisk dårligt valg for partiet til Europa-Parlamentet.

Andrea Nahles trak sig søndag fra posten som formand for de tyske socialdemokrater. Afgangen sker mindre end en uge efter et historisk dårligt valg for partiet til Europa-Parlamentet.

Bernd von Jutrczenka

Udland
3. juni 2019

Søndag formiddag meddelte Andrea Nahles, leder for de tyske socialdemokrater, SPD, at hun med øjeblikkelig virkning trækker sig fra sin post.

Meddelelsen kommer, få dage efter at det tyske socialdemokrati ved EP-valget opnåede det værste resultat ved et valg siden 1887 med blot 15,8 procent af stemmerne. Samtidig er det første gang i historien, at SPD har måttet se sig overhalet af De Grønne, der fik 20,5 procent af stemmerne.

At Nahles vælger at gå af som partiets formand, kommer dog ikke som en overraskelse. Allerede efter nederlaget ved EP-valget forrige søndag gjorde Andrea Nahles det klart, at hun ville trække sig, hvis ikke hun havde opbakning fra sit eget parti.

Og det havde hun tilsyneladende ikke.

»Efter diskussioner i parlamentsgruppen og feedback fra baglandet står det klart, at jeg ikke nyder den nødvendige opbakning for at kunne fortsætte på min post,« skriver den afgående formand, Andrea Nahles, i en pressemeddelelse søndag.

Skadelig regeringskoalition

Andrea Nahles satte i sidste uge selv hårdt mod hårdt internt i partiet, da hun efter massiv kritik valgte at fremrykke en afstemning om sin fremtid som gruppeformand til den kommende tirsdag.

»Det katastrofale resultat får mig til at åbne mulighederne for, at potentielle udfordrere kan stå frem og udfordre mig på posten som gruppeleder i Forbundsdagen,« lød det således i sidste uge fra Andrea Nahles.

Men så langt nåede den 48-årige SPD-leder altså ikke, da hun søndag selv valgte at forlade posten efter blot lidt mere end et år som formand for SPD.

Kritikken internt i SPD har længe lydt, at partiet i for høj grad bliver lillebror i regeringssamarbejdet med Angela Merkels konservative CDU og dets søsterparti i Bayern, CSU – og at det går ud over partiet, der ikke formår at profilere egne politiske mærkesager.

Omvendt har ikke mindst Andrea Nahles argumenteret for, at det ville gå partiet langt værre, hvis det stod uden for regeringssamarbejdet og dermed ikke fik mulighed for at skabe politiske resultater.

SPD har været i regeringskoalition med CDU og CSU siden 2013 og valgte efter fire måneders overvejelser oven på et smerteligt valgnederlag i 2017 at fortsætte koalitionen for endnu en periode.

På vej mod et nyvalg?

Nu går spekulationerne på, hvem der skal afløse Nahles som SPD-leder. Blandt de mest oplagte navne er tidligere partiformand Martin Schulz, Mecklenburg-Vorpommerns Manuela Schwesig og ikke mindst de tyske socialdemokraters nummer to, finansminister og vicekansler, Olaf Scholz.

Netop Scholz sagde i et interview bragt i weekenden i det tyske dagblad Tagesspiegel – umiddelbart inden det blev kendt, at Andrea Nahles ville trække sig – at han grundigt overvejer den nuværende regeringskoalition med CDU og CSU, og at en sådan koalition i hvert fald ikke vil få en eventuel tredje regeringsperiode.

»Tre store koalitioner i træk ville ikke være godt for det tyske demokrati,« lød det fra Scholz, der tværtimod opfordrer alle SPD-medlemmer til også at overveje situationen grundigt forud for en intern midtvejsevaluering af regeringssamarbejdet, der er planlagt til efteråret.

Adspurgt om Scholtz vil trække SPD ud af regeringssamarbejdet, hvis ikke partiet formår at markere sig politisk, svarede han til Tagesspiegel: »Jeg kan kun anbefale alle at tage den her midtvejsevaluering meget seriøst. Det gør jeg.«

Spørgsmålet er, om SPD når så langt som til en midtvejsevaluering, eller om de tyske socialdemokrater vælger at trække sig fra regeringssamarbejdet inden da.

I dag mandag stopper Andrea Nahles som partiets formand, og tirsdag stopper hun som formand for socialdemokraternes parlamentariske gruppe. Derefter er det op til en ny SPD-leder at vurdere, om partiet holder til at fortsætte samarbejdet med Tysklands konservative CDU og CSU – eller om socialdemokraterne trækker sig fra regeringskoalitionen, og der skal være nyvalg i Tyskland.

»Regeringen fortsætter,« lød det dog fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, søndag eftermiddag som reaktion på Andrea Nahles tilbagetræden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her