Læsetid: 3 min.

Anholdelse af nynazist skærper mistanke om likvidering af indvandringsvenlig CDU-politiker

Den angiveligt højreradikale likvidering af den indvandringsvenlige CDU-politiker Walter Lübcke udstiller, at den politisk motiverede trussel fra højre fortsat er stærkt undervurderet. Og at den verbale oprustning gøder jorden for vold – og i værste fald mord
Walter Lübcke blev den 2. juni likvideret i sin have med et skud i hovedet.

Walter Lübcke blev den 2. juni likvideret i sin have med et skud i hovedet.

Ritzau Scanpix

19. juni 2019

En mordsag af »regional interesse«.

Sådan hed det i to uger, efter CDU-politikeren Walter Lübcke den 2. juni blev likvideret i sin have med et skud i hovedet. For selv om Lübcke var præsident i regeringsområdet Kassel med over en million indbyggere, forelå der hverken motiv eller formodede gerningsmænd.

Det ændrede sig med et slag, da DNA-analyser mandag øgede den »stærke mistanke« om, at nynazisten Stephan E. har myrdet Lübcke ud fra højreekstremistiske motiver.

Hvis det bekræftes, vil det være det første politiske mord på en højtstående tysk politiker siden Rote Armee Fraktions hærgen.

Det vil være et ildevarslende angreb på den tyske retsstat. Og det vil vække spøgelser til live fra skandalen om terrorgruppen NSU, hvor de tyske myndigheder i årevis efterforskede i de ti mordofres personlige netværk frem for at se det som en racistisk motiveret mordserie.

Trods et borgerligt liv har den 45-årige Stephan E. allerede i 1993 afsonet en dom for et mislykket bombeangreb på et asylcenter. Han er dømt for knivoverfald, ulovlig våbenbesiddelse og for sammen med en nynazistisk gruppe korporligt at angribe en fagforeningsdemonstration.

Et dyk i de sociale medier giver et muligt praj om motivet.

I 2015 forsvarede Lübcke Merkels linje i flygtningekrisen. Ved et borgermøde udtalte han, at han var stolt af værdierne i Tyskland, og at det stod alle uenige frit for at forlade landet. Salen svarede med »forsvind« og buhråb.

En video fra mødet blev et hit i højreekstreme netværk, hvor Lübcke blev udsat for hetz og dødstrusler, så han en overgang måtte gå under politibeskyttelse.

Mistanken øges desuden af nogle ufattelige reaktioner på Lübckes brutale død. Avisen TAZ har samlet kommentarer som »endelig er svinet dødt«, og »desværre løber der stadig masser af forrædere rundt«. Og den påpeger, at Stephan E. alias ’Game Over’ i 2018 blandt andet skrev:

»Enten takker denne regering af, eller også vil I snart se døde.«

Den pressede retsstat

Ifølge ekstremismeforsker Matthias Quent fra Institut for Demokrati og Civilsamfund er der i »de højreradikale miljøer et voksende beredskab til maksimalt brutale metoder«.

Hans pointe bakkes op af, at højreekstremister siden genforeningen i 1990 har myrdet op mod 200 mennesker i Tyskland.

I den mildere afdeling viser et kig i den tyske statistik for politisk motiveret kriminalitet for 2018 godt nok et fald. Men både racistiske og antisemitiske overgreb er i stigning – langt oftest fra den yderste højrefløj.

Med angrebet i Christchurch som seneste eksempel har den højreekstreme terrorisme i Vesten – herunder især i USA – i de seneste par år haft flere mord på samvittigheden end islamistisk terror. Også selv om det billede ser ganske anderledes ud i den øvrige (og større) verden, og selv om det indbefatter mørketal for afværgede terroraktioner.

Det hverken opvejer eller retfærdiggør islamistisk eller venstreradikal terror. Men det viser proportionerne i den trussel, som de europæiske retsstater presses af fra højre.

For Tysklands vedkommende bliver truslen ikke nemmere at efterforske af, at der er tale om løse netværk af højreradikale, NPD-støtter, ’Rigsborgere’ eller bare ’bekymrede borgere’, der som onlinekrigere på sociale medier opildner hinanden i, at de bør forsvare Europa og fædrelandet mod flygtninge, globaliseringen osv.

Her gradbøjer de gerne både retsstat og menneskerettigheder ud fra etniske kriterier – som om det tyske samfund ikke for længst var blevet multikulturelt.

Gammeltestamentligt kunne man sige, at den, der sår vind, høster storm. Eller mord. Men i forhold til mordet på Lübcke har forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier ramt hovedet på sømmet:

»Hvor sproget forrås, er volden ikke langt væk.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Henrik Leffers
  • Anders Reinholdt
  • Viggo Okholm
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • Carsten Munk
  • Torben Lindegaard
Alvin Jensen, Henrik Leffers, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Erik Karlsen, Olaf Tehrani, Carsten Munk og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der findes jo sådan set kun for tiden højreorienteret terror, da islamisme jo også er en højreorienteret politisk retning.

Jens Kofoed, Anders Reinholdt, Torben Skov, Carsten Munk, Erik Karlsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Selv hvis man ikke regner islamisme som højreorienteret, er der - efter hvad jeg har læst - i USA langt flere attentater udført af højreekstremistister. Jeg ved ikke, hvordan tallene er for EU?

Elisabeth Andersen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Nu fik jeg læst artiklen mere grundigt, og kan se ,at jeg bare gentog, hvad der stod :P

Uanset om amerikanerne stemmer dem. eller rep., så er den ene procent altid valgets vinder!

Henrik Leffers, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sagen trækker spor tilbage til den såkaldte nsu-sag, hvor en ny nazistisk gruppe likviderede 10 personer fortrinsvis med indvandrerbaggrund. Desuden var den berygtet pga myndighedernes tøvende opklaring, destruktion af bevismateriale, tvivlsom involvering af efterretningsvæsenets egne agenter. Disse sager kostede flere chefer stillíngen. For nyligt måtte chefen for forbundsefterretnigstjenesten gå af, da han betvivlede ægtheden af videooptagelser med nynazister, der begik vold.

Her er der tale om en borgerlig politiker, der er faldet for ekstreme kræfter. Tyskland har haft og har svært ved at lægge låg på fortiden.