Læsetid: 3 min.

Anholdelse af nynazist skærper mistanke om likvidering af indvandringsvenlig CDU-politiker

Den angiveligt højreradikale likvidering af den indvandringsvenlige CDU-politiker Walter Lübcke udstiller, at den politisk motiverede trussel fra højre fortsat er stærkt undervurderet. Og at den verbale oprustning gøder jorden for vold – og i værste fald mord
Walter Lübcke blev den 2. juni likvideret i sin have med et skud i hovedet.

Walter Lübcke blev den 2. juni likvideret i sin have med et skud i hovedet.

Ritzau Scanpix

19. juni 2019

En mordsag af »regional interesse«.

Sådan hed det i to uger, efter CDU-politikeren Walter Lübcke den 2. juni blev likvideret i sin have med et skud i hovedet. For selv om Lübcke var præsident i regeringsområdet Kassel med over en million indbyggere, forelå der hverken motiv eller formodede gerningsmænd.

Det ændrede sig med et slag, da DNA-analyser mandag øgede den »stærke mistanke« om, at nynazisten Stephan E. har myrdet Lübcke ud fra højreekstremistiske motiver.

Hvis det bekræftes, vil det være det første politiske mord på en højtstående tysk politiker siden Rote Armee Fraktions hærgen.

Det vil være et ildevarslende angreb på den tyske retsstat. Og det vil vække spøgelser til live fra skandalen om terrorgruppen NSU, hvor de tyske myndigheder i årevis efterforskede i de ti mordofres personlige netværk frem for at se det som en racistisk motiveret mordserie.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Henrik Leffers
  • Anders Reinholdt
  • Viggo Okholm
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • Carsten Munk
  • Torben Lindegaard
Alvin Jensen, Henrik Leffers, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Erik Karlsen, Olaf Tehrani, Carsten Munk og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der findes jo sådan set kun for tiden højreorienteret terror, da islamisme jo også er en højreorienteret politisk retning.

Jens Kofoed, Anders Reinholdt, Torben Skov, Carsten Munk, Erik Karlsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Selv hvis man ikke regner islamisme som højreorienteret, er der - efter hvad jeg har læst - i USA langt flere attentater udført af højreekstremistister. Jeg ved ikke, hvordan tallene er for EU?

Elisabeth Andersen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Nu fik jeg læst artiklen mere grundigt, og kan se ,at jeg bare gentog, hvad der stod :P

Uanset om amerikanerne stemmer dem. eller rep., så er den ene procent altid valgets vinder!

Henrik Leffers, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sagen trækker spor tilbage til den såkaldte nsu-sag, hvor en ny nazistisk gruppe likviderede 10 personer fortrinsvis med indvandrerbaggrund. Desuden var den berygtet pga myndighedernes tøvende opklaring, destruktion af bevismateriale, tvivlsom involvering af efterretningsvæsenets egne agenter. Disse sager kostede flere chefer stillíngen. For nyligt måtte chefen for forbundsefterretnigstjenesten gå af, da han betvivlede ægtheden af videooptagelser med nynazister, der begik vold.

Her er der tale om en borgerlig politiker, der er faldet for ekstreme kræfter. Tyskland har haft og har svært ved at lægge låg på fortiden.