Læsetid: 7 min.

Buschaufføren Ivan stemte to gange på Putin. Det gør han ikke igen

Ivan Ostroukhov har stemt på Vladimir Putin to gange. Han roser ham for annekteringen af Krim og Ruslands økonomiske boom i 00’erne. Men siden har præsidenten brudt sine løfter, og nu har Ivan som mange andre russere vendt Putin ryggen
Den russiske buschauffør Ivan Ostroukhov har mistet tilliden til den russiske præsident Vladimir Putin, efter at denne imod et tidligere løfte sidste år pludselig hævede pensionsalderen.

Den russiske buschauffør Ivan Ostroukhov har mistet tilliden til den russiske præsident Vladimir Putin, efter at denne imod et tidligere løfte sidste år pludselig hævede pensionsalderen.

Amalie Thiedenog Mikkel Raderiis

13. juni 2019

Ivan Ostroukhov er, som russerne er mange: glad for Vladimir Putins styrke og taknemmelig over den velstand, han har ført Rusland til efter de kaotiske 90’ere, og hans bedrift med at få Krim-halvøen tilbage på russiske hænder.

Ivan Ostroukhov har takket Putin ved at stemme på ham ved de seneste to præsidentvalg.

Men Ivan kan ikke tilgive Putin, hvad der skete sidste sommer.

For præcis et år siden annoncerede regeringen, at pensionsalderen ville blive hævet, selv om præsidenten havde svoret, at det ikke ville ske.

»Regeringen siger, at vi bor i et rigt land. Alligevel er der ikke penge til pensionister. Pensionsreformen er den største fejl, vores regering har lavet. Der var stor respekt for Putin på grund af Krim, men det er der ikke efter reformen,« siger Ivan Ostroukhov:

»Fordi han løj.«

Forhøjelsen af pensionsalderen var en farlig politisk beslutning, der har vakt vrede dybt ind i rækkerne af hidtidige kernevælgere. Nu udgør pensionsreformen grundstenen i en spirende utilfredshed med den russiske præsident og regering.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Søren Veje, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

En nok naturlig følgevirkning af når statsapparatets eliter er mere opsat på at genskabe fordums tiders stormagtsstatus end at løfte befolkningens velfærd. På den anden side, når den russiske befolkning f.eks støtter op om "genforeningen" af Krim, udviser de jo også selv en revanchistisk, national-imperialistisk higen efter fordums storhed. Kunne være rart at også de droppede den der gammeleuropæiske kobling mellem et lands storhed og stolthed og hvor meget land det kan erobre fra dets naboer.

Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Joen Elmbak og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det bliver spændende at se om den sociale utilfredshed vil blive til øget støtte til Kommunisterne ved det kommende valg. Putins storrussiske drømme er kun interessante for befolkningen, så længe deres levevilkår ikke forringes. Hertil har man en befolkning - der noget unikt - ikke lever under en massefrygt for "kommunisme", hvorved man måske må påregne at pendulet vil svinge helt over i den anden side, hvis Putin først for alvor bliver upopulær.

Man må under alle omstændigheder håbe at en mulig erstatning til United Russia ikke bliver de småborgerlige teknokrater i Dumaen, som ellers hyldes i vesten.