Nyhed
Læsetid: 3 min.

Domstol underkender den britiske regering i sag om våbeneksport til Saudi-Arabien

Den britiske regering har brudt loven ved ikke at undersøge formodninger om krigsforbrydelser, inden den godkendte våbensalg til Saudi-Arabien, afgør domstol. Foreløbig vil ingen nye salg blive godkendt, siger den britiske handelsminister, der dog vil anke dommen
Udland
21. juni 2019

I strid med loven har den britiske regering gennem de seneste år godkendt våbensalg for milliarder til Saudi-Arabien uden at undersøge formodninger om, at landet har begået krigsforbrydelser i konflikten i Yemen.

Det konkluderer den britiske Court of Appeal i en opsigtsvækkende og principiel dom, der kan få vidtrækkende konsekvenser.

Mindre end en time efter domsafsigelsen torsdag formiddag annoncerede handelsminister Liam Fox et foreløbigt stop for nye våbensalg til Saudi-Arabien og deres koalitionspartnere i krigen i Yemen.

»Vi er uenige i dommen og vil søge om tilladelse til at anke. Samtidig overvejer vi nøje implikationerne af dommen. Mens vi gør det, vil vi ikke udstede nogen nye tilladelser til eksport til Saudi-Arabien og deres koalitionspartnere, der kan blive brugt i konflikten i Yemen,« sagde han i en tale i det britiske parlament.

Derudover vil den konservative regering nu gennemgå alle eksisterende eksporttilladelser til Saudi-Arabien og undersøge, om de som følge af dommen skal trækkes tilbage.

Saudi-Arabien er den britiske våbenindustris største udenlandske kunde. Siden krigen i Yemen begyndte i marts 2015, har britiske virksomheder fået tilladelse til eksport af våben og militært udstyr svarende til en værdi af mere end 39 milliarder danske kroner i dagens kurs, viser de tilgængelige statistikker. De kampfly, som saudierne benytter sig af, er fremstillet af den britiske våbengigant BAE Systems, og i løbet af krigen har kongedømmet købt bomber af blandt andet den britiske afdeling af våbengiganten Raytheon.

Det selv om en FN-rapport allerede i januar 2016 advarede om, at den saudiledede koalitions luftangreb ramte civile mål »på udbredt og systematisk vis«.

Krav om uvildig undersøgelse

Oppositionspartiet Labour kræver nu en uvildig undersøgelse af sagen.

Våbensalgene til Saudi-Arabien er »en national skændsel«, sagde handelsordfører Barry Gardiner i parlamentet torsdag og fremhævede, at lande som Danmark og Tyskland for længst har suspenderet deres eksport.

Til avisen The Guardian siger Labours udenrigsordfører Emily Thornberry, at dommen beviser, at »ministrene forsætligt har ignoreret beviserne for, at Saudi-Arabien bryder den humanitære folkeret i Yemen, mens de fortsatte med at forsyne dem med våben«.

Retssagen mod den britiske regering var anlagt af organisationen Campaign Against Arms Trade  med støtte fra Amnesty International, Human Rights Watch og Oxfam.

De mente, at våbensalgene måtte være i strid med EU-reglerne for våbeneksport, der forpligter myndighederne til at afslå en ansøgning om eksporttilladelse, hvis der er »en klar risiko« for, at udstyret »kan blive brugt til at begå alvorlige overtrædelser af den humanitære folkeret«.

Det fik de ikke medhold i ved første retsinstans, men Court of Appeals ser altså anderledes på sagen.

Dommen forholder sig ikke til, om der ift. konkrete leverancer af våben og militært udstyr forelå en »klar risiko«. Men den fastslår, at de britiske myndigheder ikke har undersøgt det spørgsmål tilstrækkeligt grundigt, inden de udstedte eksporttilladelserne.

Den britiske regering har undladt at undersøge, om der var et »mønster af overtrædelser af den humanitære folkeret«, og dermed var »regeringens beslutningsproces juridisk forkert« på et væsentligt punkt, konkluderer domstolen.

Tilsyneladende skyldes det andet og mere end forglemmelser eller fejl. Fortroligt materiale, som er blevet fremlagt bag lukkede døre, tyder ifølge dommen på, at der i begyndelsen af 2016 »enten var en beslutning eller et holdningsskifte« i den britiske regering om, at der ikke skulle laves en vurdering af »tidligere overtrædelser af den humanitære folkeret«.

Det selv om der ifølge dommen er indikationer på, at den slags vurderinger tidligere er blevet foretaget »rutinemæssigt« i lignende situationer. Domstolen bemærker, at der ikke findes noget skriftligt materiale, der viser, hvorfor den britiske regering traf denne beslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aleksander Laursen

Ejjj her gik jeg ellers og troede vestens udenrigspolitik er baseret på moralske hensigter såsom at hjælpe mennesker ude i verden. Spøg til side.

Kun i vesten kan man bilde befolkningerne ind man kæmper for menneskerettigheder ude i verden samtidig med man er allieret med Saudi-Arabien.

Michael Christensen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"De mente, at våbensalgene måtte være i strid med EU-reglerne for våbeneksport, der forpligter myndighederne til at afslå en ansøgning om eksporttilladelse.........."

Aha! Den virkelige årsag for brexit-politikkerne at ville ud af EU.....