Analyse
Læsetid: 4 min.

EU-topmøde igen-igen: Kun Merkel kan slå zombien Manfred Weber ihjel

Når de 28 EU-ledere søndag igen-igen skal til topmøde for at diskutere EU’s topposter, vil der uden for mødelokalet vandre en hvileløs tysk zombie rundt i Bruxelles’ gader: Manfred Weber. Selv om ingen længere tror på hans kandidatur som kommissionsformand, er det reelt kun Angela Merkel, der kan lægge ham i graven. Og hvordan er det egentlig, man slår en zombie ihjel?
Det store problem, det som blokerer for en aftale om EU’s topposter, har et navn: Manfred Weber. Altså ham den bayerske spidskandidat fra den konservative EPP-gruppe, som ingen borgere rigtig kender, og som ingen statsleder rigtig holder af.

Det store problem, det som blokerer for en aftale om EU’s topposter, har et navn: Manfred Weber. Altså ham den bayerske spidskandidat fra den konservative EPP-gruppe, som ingen borgere rigtig kender, og som ingen statsleder rigtig holder af.

PHILIPP GUELLAND

Udland
29. juni 2019

Så skal vi til det igen. De 28 EU-ledere, som jo ellers lige har holdt topmøde og diskuteret fordelingen af unionens topposter, skal søndag gøre præcis det samme en gang til.

Klokken 18:30 søndag sætter de sig til bords uden rådgivere og uden mobiltelefoner, og »om nødvendigt fortsætter mødet med en morgenmad mandag«, som rådsformand Donald Tusks folk har skrevet i den officielle indkaldelse.

»En lille trussel,« som en kilde i Rådet siger. Denne gang skal de blive enige. Men det er langtfra sikkert, at det sker.

Det store problem, det som blokerer for en aftale, har et navn: Manfred Weber. Altså ham den bayerske spidskandidat fra den konservative EPP-gruppe, som ingen borgere rigtig kender, og som ingen statsleder rigtig holder af.

Reelt vil det kræve et politisk mirakel, hvis Weber skal blive formand for EU-Kommissionen – han har hverken flertal i Europa-Parlamentet eller i Rådet, som er de to institutioner, der tilsammen skal vælge kommissionsformanden.

Før topmødet i sidste uge var de fleste Bruxelles-spåmænd således enige om, at Weber helt sikkert ville blive »dræbt«, som det poetisk hedder med EU-diplomaternes lingo. Men det blev et noget diffust mord:

»Der er ikke et flertal for hr. Weber,« sagde Emmanuel Macron, da han forlod topmødet klokken lidt over to om natten.

Hvileløs på Rue de la Loi

Ja, okay, betød det så, at hele spidskandidatprocessen var kaput (altså det system, hvor det ikke er statslederne i Rådet, der udpeger kommissionsformanden, men derimod partigrupperne i Europa-Parlamentet, som hver udpeger en spidskandidat og så lader det største partis kandidat vinde)? Og betød det, at Weber var endegyldigt død?

Tja, bum bum, sådan kunne man måske ikke helt sige, i hvert fald »ikke definitivt«, som en træt Angela Merkel formulerede det.

»Der var ikke et flertal for nogen kandidat,« konkluderede Donald Tusk på sit pressemøde, og så havde han da i hvert fald ikke sagt for meget.

Weber var med andre ord en levende død. Og siden har han som en zombie vandret hvileløst rundt på Rue de la Loi i Bruxelles.

»Det afgørende for mødet på søndag bliver, om Merkel endelig er klar til at dræbe Weber,« siger en diplomat:

»EPP må finde ud af, hvad der er vigtigst for dem: At spidskandidatprocessen overlever, eller at de får posten som formand for kommissionen.«

Barnier i kulissen

Der er som sagt intet flertal for Weber, så hvis spidskandidatprocessen skal bibeholdes, må posten som kommissionsformand stå mellem en af de to andre spidskandidater: Frans Timmermanns og Margrethe Vestager.

Timmermanns bliver det næppe, da der er et blokerende mindretal imod ham i Rådet – Visegradlandene er vrede på ham, fordi han har kritiseret retstilstanden i deres lande.

Det ville efterlade Margrethe Vestager alene tilbage …

Men indtil nu har EPP og Merkel angiveligt insisteret på, at de kun vil begrave Weber, hvis de andre partigrupper også begraver deres kandidater. Altså et farvel til både Vestager og Timmermans, og til hele spidskandidatprocessen.

I så fald står Michel Barnier klar i kulissen. Han kan blive den »kompromiskandidat«, som alle i Bruxelles taler om: Han er EPP’er, han er franskmand, og han har Europa-Parlamentets tillid. Tirsdag holdt han møde med Emmanuel Macron. Spørgsmålet er, om tyskerne kan leve med ham.

Andre nævner den franske IMF-direktør, Christine Lagarde, som ud over at være EPP’er og fransk også har den fordel, at hun er kvinde.

I takt med, at Manfred Webers kandidatur fremstår stadig mere håbløst, er Weber selv kravlet højere og højere op i det berømte træ. I en kronik i tyske Die Welt skrev han i denne uge, at det ville »ødelægge« demokratiet i EU, hvis spidskandidatprocessen ikke blev fulgt (læs: Hvis han ikke selv bliver kommissionsformand).

Onsdag morgen ledte Weber selv et møde for de nyvalgte EPP-medlemmer i Europa-Parlamentet, og her var der ifølge en kilde i partiet ingen tvivl om linjen: EPP har ingen plan B. Kun Weber.

»Vi har malet os selv op i et hjørne,« som kilden siger.

»Det gælder især vores tyskere.«

Telefon fra Osaka

Ugens mest interessante politiske begivenhed fandt dog sted 700 kilometer mod øst senere samme dag.

I Berlin var der indkaldt til tysk konservativt stormøde med deltagelse af både kansler Angela Merkel, CDU-formand Annegret Kramp-Karrenbauer, CSU-formand Markus Schröder, EPP-præsident Joseph Daul og Manfred Weber himself, der tog et fly efter sit morgenmøde.

Hvis nogen kan dræbe en politisk zombie, må det være sådan en forsamling tyske konservative.

Absolut intet er efterfølgende sluppet ud fra mødet. Det kan man tolke, som man vil, men en nærliggende analyse – der også resonerer i EPP-gruppen i parlamentet – er, at tavsheden varsler ilde for Weber.

Hvis de tyske EPP-ledere havde slået ring om hans kandidatur, kunne de jo lige så godt have trådt frem og sagt det, kunne de ikke?

De seneste dage har Donald Tusk siddet i timevis med en telefon for øret på sit hotelværelse i Osaka i Japan, hvor han fredag og lørdag deltager i G20-topmødet.

Han har ringet til samtlige EU-statsledere, der ikke deltager i Osaka – det vil sige alle ud over Merkel, Macron, Giuseppe Conte, Mark Rutte, Pedro Sanchez og Theresa May. Desuden vil der være »uformelle drøftelser« i korridorerne under G20-mødet, som en EU-kilde, der er med på turen til Japan, fortæller. Terræner skal sonderes, jord skal gødes.

Merkel og Tusk når kun lige at flyve tilbage til Bruxelles søndag, før de skal indfinde sig til EPP’s sædvanlige topmødeformøde klokken 16:00. Og her ville man gerne være fluen på væggen. Meget tyder nemlig på, at det er i EPP-gruppen, at både Webers skæbne og topmødets udfald bliver afgjort.

Lægger de først zombien i graven – og det jo ske før eller siden – kan det nemlig gå stærkt med at nå til enighed. Får han derimod lov til at fortsætte sin hvileløse færd omkring i Bruxelles, sker der til gengæld ingenting, og så kan vi stå her til topmøde igen i næste uge. Og i næste uge igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

"De seneste dage har Donald Tusk siddet i timevis med en telefon for øret på sit hotelværelse i Osaka i Japan, hvor han fredag og lørdag deltager i G20-topmødet.
Han har ringet til samtlige EU-statsledere, der ikke deltager i Osaka – det vil sige alle ud over Merkel, Macron, Giuseppe Conte, Mark Rutte, Pedro Sanchez og Theresa May."
citat fra artiklen

Mark Rutte, Pedro Sanchez .... regeringschefer i henholdsvis Holland & Spanien.
Hverken Holland eller Spanien er med i G-20, så hvorfor er landenes regeringschefer med til G-20 topmøde ??

Torben Lindegaard

@@Christian Bennike

Jeg er med på, at både Mark Rutte og Pedro Sanchez deltager i Osaka mødet -
der er billeder og video både her og der -
men hvorfor deltager de 2 herrer i mødet, når Holland og Spanien ikke er med i G-20.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

EU stof - YES .... men hvor er din artikel om den afsluttede EU-Mercosur handelsaftale ??

Mercosur har næsten hele Sydamerika som medlemmer - Stillehavskysten undtaget., og parterne har været i gang i 20 år, så det er da værd at notere, at aftalen nu er indgået.

Christian Bennike

Hej Torben, aftalen blev indgået fredag aften, mens avisen var på vej i trykken, og jeg selv var på vej til bryllup.

Christian Bennike

Og G20 inviterer altid 'særlige gæster'. El-Sisi er fx også med i år.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike 29. juni, 2019 - 15:23

Det skal der selvfølgelig også være plads til !!

Det er rigtig flot, at du gider svare på læsernes spørgsmål - stor cadeau.

Bjørn Pedersen

At blandt beslutningere upopulære politikere sjældent får politiske topposter er vel meget forståeligt, men det kunne have været rart med to linjers resume om hvordan og hvorfor han var endt med at blive upopulær og mangle den fornødne prestige. Jeg tænkte selv at det måtte være fordi han offentligt kritiserede hans partileder i medierne i kølvandet på flygtningekrisen.

Apropos Osaka.

Her har jeg gået og gjort grin med Jean Claude Juncker, og så er han den eneste leder ved den såkaldte familiefotoseance i Osaka, som viser lidt menneskelighed, idet han tydeligt gyser, mens han oberserverer den saudiske kong Mohammed bin Salman. Sikkert med tanke på en hvis bensav....
https://www.youtube.com/watch?v=mUIOy972QVk
(cirka et halvt minut inde..)

Philip B. Johnsen

Nu skal Mette Frederiksen rette ind og blive en stor pige eller hvordan?

Den økonomiske vækst i konkurrencestaten Danmark, EU og den globaliserede verden, er en velsignelse, forbruget sælges til borgerne, det er et vidunderligt vanedannende rusmiddel.

I konkurrencestaten Danmark, EU og den globaliserede verden, er det misbruget, der har magten.

Borgerne og deres politikere til højre og venstre i salen, er forbrugerisme misbrugere, de har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, med tilhørende grundlæggende benægtelse af dette faktum.

Der er ikke stor forskel på en konstant jagt på vores politisk økonomisk ikke bæredygtig vækst, for en hver pris og andet stofmisbrug.

Misbruget har magten over misbrugeren, hvor ofrene for misbruget fortrænges fra den politiske bevidsthed.

Der er brug for AA til hele EU, de må være noget for dem selv, de vores folkevalgte og EU, før de kan være noget for andre, hvilket gælder for alle narkomaner.

EU sender fredag et stærkt signal sammen med vores Mercosur-partnere om, at vores folkevalgte politikere og EU stjæler deres egne børns fremtid for bevarelse af vores ikke bæredygtige livsstil.

EU fredag.

“Vi går ind for regelbaseret handel, siger formanden for EU-kommisionen, Jean Claude Juncker, ifølge AP.
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at EU-Mercosur-aftalen er historisk - en af de vigtigste aftaler nogensinde for hans land.
Aftalen er indgået efter næsten 20 års forhandlinger.

Den fjerner handelshindringer og bidrager til øget eksport fra begge parter.

EU-Kommissionen siger, at aftalen tager hensyn til beskyttelse af arbejderes rettigheder, miljøet samt høje standarder for fødevarer.
Mercosur blev grundlagt i 1991 og består af Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasilien. Aftalen mellem de fire lande skal fremme frihandel og den frie bevægelighed.”

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/eu-og-fire-sydamerikanske-lande-laver-a...
Soya produktion og klimaforandringer er nu en EU velsignelse, må vi nok forstå!

Især i Argentina, Brasilien og Paraguay, hvor produktionen nu fylder over 56 mio. hektar i de tre lande. Det er et område større end Frankrig.

Landbruget står for knap en femtedel af de danske drivhusgasudledninger.

Det betyder bl.a., at landbruget ikke kan fortsætte soyabønneimporten fra oversøiske leverandører til grisefoder, produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland og skal fragtes klimakatestrofe skabende hele vejen over verdenshavene.

Husk på at:
“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.”

Anno 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Anno 2018

“Ny rapport: Dansk import af soja går hårdt ud over Latinamerikas skove
En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød med meget stor sandsynlighed forårsager skovfældning i Sydamerika, med overtrædelser af oprindelige folks rettigheder til følge.

Store områder med tropisk skov bliver ryddet i Sydamerika, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja til blandt andet danske slagtedyr.”
Link: https://globalnyt.dk/content/ny-rapport-dansk-import-af-soja-gaar-haardt...

Bagsiden af medaljen for narkomani:

Helvede er på vej.
Helvede er på vej, lød den korte vejrmelding fra den spanske tv-meteorolog Silvia Laplana forleden på Twitter.

“The long hot summer.
Heat is causing problems across the world.
Worryingly, such weather events may not remain unusual”

The Economist
Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Polske Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd.
“Jeg ser frem til vores samarbejde, skrev han torsdag på Twitter, kort tid efter at S-formanden havde været forbi dronningen med sin nye regering.

Mette Frederiksen har nemlig ikke kun overtaget nøglerne til Statsministeriet. Hun har også fået et adgangskort til en af de mest magtfulde klubber i Europa, Det Europæiske Råd.

Det er her, EU's 28 stats- og regeringschefer mødes med rådets egen formand samt formanden for Europa-Kommissionen for at lægge de store, overordnede politiske linjer for, hvor EU-samarbejdet skal bevæge sig hen.

Skal EU være klimaneutral i 2050? Hvordan skal landene håndtere brexit? Hvordan får man sat en stopper for flygtningekrisen?

Og der er nok udfordringer at tage af, understregede Donald Tusk i sit velkomstbrev.

Jeg er sikker på, at Danmark også med den nye regering fortsat vil bidrage både aktivt og konstruktivt til, at vi får taget hånd om de fælles udfordringer, vi står overfor lige fra klimaforandringerne til brexit og den nye og mere uforudsigelige geopolitiske virkelighed, skrev rådsformanden.”

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/frederiksen-arver-lidt-af-en-hadeopgave...

Helle Walther

Undervurder nu ikke Mette F, nok er det første gang hun af gode grunde deltager i sådant et møde, men hvorfor skulle hun ikke kunne håndtere det, når hun kunne håndtere tre uregerlige partier herhjemme. :)). Klart hun kæmper for Vestager som er forrygende dygtig. Får hun en toppost med MF hjælp, så vil det hjælpe på samarbejdet mellem S og R fremover, tror jeg.