Læsetid: 7 min.

»EU’s frie bevægelighed har også gjort os rumænere til Europas undermennesker«

Rumænere i milliontal er rejst til Italien – mange for at arbejde i den private ældrepleje. Ofte bliver de budt så ringe forhold, at de hurtigt bliver udbrændte, udskammede og socialt isolerede. Mønsteret af deprimerede rumænske kvinder er så udbredt, at det har fået sit eget navn: ’Det italienske syndrom’
55-årige rumænske Adriana Manga er ligesom over en million af sine landsmænd endt i Italien. I seks år har hun arbejdet som ’badante’, hvilket typisk er en privatansat ældreplejer eller handicaphjælper. I arbejdet har hun ligesom sine landsmænd oplevet, hvordan de groft bliver udnyttet til uendelige arbejdsdage, nul fridage og lav løn.

55-årige rumænske Adriana Manga er ligesom over en million af sine landsmænd endt i Italien. I seks år har hun arbejdet som ’badante’, hvilket typisk er en privatansat ældreplejer eller handicaphjælper. I arbejdet har hun ligesom sine landsmænd oplevet, hvordan de groft bliver udnyttet til uendelige arbejdsdage, nul fridage og lav løn.

Martin Gøttske

11. juni 2019

CHIARI – Det lille værelse oppe under taget er skoldhedt om sommeren og iskoldt om vinteren. Her er ingen isolation, men til gengæld er her fredeligt, og det er lige præcis sådan, Adriana Manga ønsker det.

»Her er der ingen, der råber ad mig og kræver min opmærksomhed 24 timer i døgnet. Her er ingen ydmygelse, bare stilhed,« siger kvinden med kort gråsprængt hår.

Hendes seng er en massagebriks, som hun har fundet på gaden. Og når hun lægger sit hoved på puden, har hun udsigt til et Kristus-maleri og de flamingostykker, som hun har sat for vinduerne for at afbøde de værste temperatursvingninger udenfor.

»Det her er mit sted. Jeg kan lukke døren bag mig, være alene og bare være i stilhed. Det føles befriende.«

55-årige Adriana Manga er rumæner, og som over en million af sine landsmænd er hun endt i Italien. De seneste seks år har hun arbejdet som det, der på italiensk kaldes en badante, oftest en privatansat ældreplejer eller handicaphjælper.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
  • Bjørn Pedersen
  • Trond Meiring
  • ulrik mortensen
  • Peter Beck-Lauritzen
Trond Meiring, David Zennaro, Poul Erik Riis, Bjørn Pedersen, Trond Meiring, ulrik mortensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

EU´s frie bevægelse har vist sig at være , en kapitalistik svine strej ! Der udnytter de svage og de arbejdesløse til underbetalte job. Bare se til de rige i whiskybeltet der hver gang de bygger om bruger de fattige til det beskidte arbejde. Nej til EU´s griskhed, svindel, undragelse og skatte fiduser.

Trond Meiring, Arne Albatros Olsen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Ole Arne Sejersen, Troels Brøgger, Leo Nygaard, Trond Meiring, Kim Houmøller, Per Torbensen, Søren Bro og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er brug for tværnationale fagforeninger, der på EU-niveau fører klassisk arbejdskamp. Det er i alles interesse.
Fra italienere ved jeg, at de er dødtrætte af deres høje skat, som de ikke mener, de får noget for. De ville gerne have en velfærdsstat! Men så må de jo bare stemme på nogle andre politikere, kunne man synes.

Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Poul Erik Pedersen, Carina Bøckel, Anna Buch, ingemaje lange, Dennis Tomsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Intet nyt under solen! hvor kommer fra ? fra Rumænien, den vej!
Sit land følger med til udlandet. Hvis man vil være bedre behandlet som indvandre, skal du komme fra et respekteret land, hvor levestandard er bedre. En amerikaner for ex. Den bliver ikke hjemmehjælper. Det gælder alle vegne.

Anna Buch, ingemaje lange, Trond Meiring og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

De udrejste fra Rumænien bliver udnyttet, men det giver mad på bordet i Rumænien. På sigt, er det ligesom at tisse i bukserne: Rumænien udvikles ikke på denne måde, sociale institioner, industri, infrastruktur bliver ikke etableret. En negativ spiral er skabt i Rumænien (og øvrige bidragsydere af billig, underbetalt arbejdskraft) der skal have EU hjælp (som forsvinder i korrupte lommer) i lang tid fremover. Til h.... med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU!

Arne Albatros Olsen, Per Torbensen, Trond Meiring og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

det var krigsminister Fogh, der i sin tid havde så travlt med udvidelsen, kloge hoveder sagde ellers, at det var smart at hjælpe de berørte lande med at hæve deres levestandard først, da man ellers ville opleve løntrykkeri og meget andet godt, desværre fik de ret.

Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Anna Buch, Trond Meiring, Peter Beck-Lauritzen, Lone Lillemark, Danny Hedegaard og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Nu er information generelt ikke stor fan af Italien, det er helt okay, lad mig lige påminde om, at Italien har et af verdens bedste uddannelsessystemer, de har et af verdens mest advanceret sygehusvæsener, modsat Dk skal de ikke eksempelvis nærmest bestille flybillet for, at komme i kemobehandling.
Mon ikke der er et par fattige hjemmehjælpere i Frankrig USA Tyskland, som information er stor fan af.

Henning Krog, Dennis Tomsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Rumænerne skal nok ikke søge job som hjemmehjælper i Dk, da det er det land i europa hvor færrest bliver gamle-:)

jan henrik wegener

Vi mangler som så tit når EU er emnet et sammenligningsgrundlag. Enten det kontrafaktiske: hvordan kunne det, mest sandsynligt, have været hvis Rumænien ikke havde været EU medlem? Eller, alternativt: hvad er situationen for nærliggende ikke medlemslande?

Torben Bjerrehuus

»De er ofte taget af sted, fordi manden derhjemme har mistet arbejdet, og nogen skal jo tjene pengene. Men samtidig med at mange af mændene har travlt med at være bitre over, at de er blevet efterladt hjemme med børnene, er de jo glade nok for pengene. De begynder at se på kvinderne som pengeautomater,« siger Silvia Dumitrache.

JA DET ER GODT AT POLSKE KVINDER, RUMÆNSKE KVINDER, ETC. IKKE VILLE DRØMME OM AT TÆNKE SÅLEDES OM DERES VANDRENDE ÆGTEMÆND.
OVENNÆVNTE GÆLDER BÅDE MÆND OG KVINDER, OG DER ER NOK FLERE KVINDER DER OPFATTER DERES MÆND SOM VANDRENDE PENGEAUTOMATER. MÅ JEG VÆRE FRI FOR DENNE KØNSDISKRIMINATION

Solidaritet - ikke i EU. En by i Rusland.
Vi deltager selv i røveriet af arbejdskraft. Vi kan ikke klare grejerne selv !
Polen var med i fordrejningen, men nu går det bedre. Nu henter de arbejdskraft i Ukraine. De har lært melodien.
4 mill. rumænere ud af en befolkning på 20 mill.er udvandret.
Hvis briterne træder ud og sender bl.a rumænske læger hjem - hvem fortjener så ros.
Skam jer Merkel og Macron. I fører an.

Trond Meiring, Michael Friis, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Og den diskussion sørgede medie-eliten for, var TOTALT fraværende op til EU-valget!

Trond Meiring, Steen Piper, Maya Lumina, Ole Arne Sejersen, Trond Meiring, Leo Nygaard og Anna Buch anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

UD af EU! NU! Det er en konstruktion som burde brydes ned så ægte europæisk samarbejde kunne opbygges fra bunden. Disse totalt naive tilhængere af denne de store kapitalejeres legeplads som mener at man kan "ændre EU indefra" burde vågne op.

Trond Meiring, Arne Albatros Olsen, Ole Arne Sejersen, Trond Meiring og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Artiklen sværmer om "den fri bevægeligheds skyggesider," Som om arbejdskraftens fri bevægelighed rummer andet.
De økonomiske klassikere Adam Smith og Ricardo var som bekendt tilhængere af varernes fri bevægelighed, men ikke af arbejdskraftens - eller kapitalens for den sags skyld.
Hvad arbejdskraftens fri bevægelighed resulterer i - alle vegne - er åbenlyst for enhver med blot lidt virkelighedsfornemmelse.
Den virkelighedsfornemmelse synes, i det store og hele, at have forladt Dagbladet Informations kvikke journalister, som, sikkert mod deres vilje, arbejder som agenter for en ny version af borgerligheden.

jan henrik wegener

Ingen sammenligninger med migrationer hvor lande udenfor EU og dets regler om fri bevægelighed? Det er måske bare let med f.eks. indvandring fra Albanien, Makedonien, Serbien og Ukraine? For at nævne nogle lande ikke så langt fra Rumænien. Disse lande er vel ikke omfattet af reglerne om fri bevægelighed.