Læsetid: 2 min.

Finsk formandskab lover at rette fokus på klimaet, mens G20-landene fortsat støtter kulproduktionen

Finland overtager om et par dage formandskabet i EU, og bæredygtighed og en ambitiøs klimapolitik vil være i fokus, har premierminister Antti Rinne forsikret. Information samler her ugens gode og dårlige nyheder for klimaet
Finlands premierminister Antti Rinne ankommer til the European Council Summit i Bruxelles. På mandag overtager Finland formandskabet i EU.

Finlands premierminister Antti Rinne ankommer til the European Council Summit i Bruxelles. På mandag overtager Finland formandskabet i EU.

RItzau Scanpix

29. juni 2019

Information samler her ugens gode og dårlige nyheder for klimaet. Altsammen set i et globalt perspektiv.

Vi starter med ugens gode nyheder ...

Finsk EU-formandskab giver håb

Fra den første juli overtager Finland EU-formandskabet, og den finske premierminister, Antti Rinne, har allerede lovet, at det bliver med fokus på klima.

I sidste uge mislykkedes det for EU-landene at blive enige om et nyt langsigtet klimamål for 2050, men det vil det finske formandskab ændre på.

»Fællesnævner for al EU-politik skal være bæredygtighed,« skriver det finske formandskab i deres program, hvor det også lyder, at »EU skal højne sin profil som global klimaleder igennem en langsigtet strategi, der skal sikre et CO2-neutralt EU i 2050.«

RUC skal forske i fremtidens fødevarer

Hvordan ser fremtidens landbrug ud – når fødevarerne skal være bæredygtigt, og hele verden skal leve op til Parisaftalen?

Det skal et nyt europæisk forskningsprojekt med mere end 50 mio. kroner i EU-støtte forsøge at finde ud af. Forskningsprojektet hedder NEXTFOOD, finder sted i 13 forskellige lande og har i Danmark hjemme på Roskilde Universitet.

»Den kommende generation af fagfolk får brug for en konkret viden om, hvordan vi bedre og hurtigere får omstillet vores landbrugs- og fødevareproduktion til at blive mere bæredygtig og klimavenlig,« siger professor Niels Heine Kristensen, der leder den danske del af forskningen.

»Vi ved fra eksempelvis vindmøllesektoren, at en sådan målrettet viden om både de tekniske og organisatoriske forhold kan være med til at skabe ny dynamik i en hel sektor og skubbe på en grøn omstilling.«

Støtte til kul fortsætter

I 2009 lovede verdens største økonomier, G20-landene, der er ansvarlige for 79 procent af de globale udledninger af CO2, at de samlet ville udfase støtten til fossile brændsler.

Alligevel bruger landene mindst 63,9 mia. dollar om året på at støtte produktion og forbrug af kul, olie og gas. Det viser en ny rapport fra det britiske forskningsinstitut, ODI, som blandt andet er beskrevet i The Guardian.

»Det er nu ti år siden, G20-gruppen forpligtigede sig til at udfase støtten til fossile brændsler, men utroligt nok er nogle lande i gang med at hæve støtten til kulkraft,« siger rapportens hovedforfatter, Ipek Gençsü, til The Guardian.

Nye biler sviner mere

For andet år i træk viser tal fra det europæiske miljøagentur, European Environment Agency (EEA), at nye biler i EU gennemsnitligt forurener mere end året tidligere.

Fra 2010 til 2016 faldt udledningen af CO2 fra nye biler med 22 gram pr. kørt kilometer, men både i 2017 og sidste år steg de gennemsnitlige udledninger fra nye biler i EU. I 2017 med 0,4 gram pr. kørt kilometer og i 2018 med 2,0 gram pr. kørt kilometer.

Ifølge EEA skyldes stigningen blandt andet, at der sælges flere store biler – især de såkaldte SUV’er – men også, at der sælges flere benzin- end dieselbiler.

Da Merkel ankom til Rådsbygningen i Bruxelles, fortalte hun tv-kameraerne, at Tyskland både står bag spidskandidatprocessen og bag målsætningen om at gøre EU CO2-neutral i 2050. Det er kun seks måneder siden, at hun havde den modsatte holdning.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

Jeg synes, jeg har hørt, at Macron har sagt, at han ikke vil underskrive G20-slutdokumentet, hvis ikke det rummer tiltag vedrørende klimaet.
Eller var det noget, jeg drømte..?