Læsetid: 9 min.

I flere Balkan-lande har folk fået nok af, at staten ikke er til for dem

Foråret igennem har flere lande på Vestbalkan oplevet massive protester med den ene fællesnævner, at befolkningerne ikke længere ville finde sig i deres magthaveres korruption og manglende gennemsigtighed i regeringsførelsen. Selv om protesterne er faldet i intensitet, markerer de et demokratisk skifte, som EU bør bakke mere synligt op om, mener ekspert i Østeuropa
Protesterne i Montenegro begyndte i febuar og voksede sig store, som her i april i Podgorica, indtil nu hvor de nærmest er gået i sig selv igen.

Protesterne i Montenegro begyndte i febuar og voksede sig store, som her i april i Podgorica, indtil nu hvor de nærmest er gået i sig selv igen.

Stevo Vasiljevic

1. juli 2019

PODGORICA – Ved overgangen fra vinter til foråret i 2019 var der flere ting, der indikerede, at et såkaldt ’Balkan-forår’ var under opsejling med borgerprotester i byer lige fra Beograd i Serbien, Tirana i Albanien og til Podgorica i Montenegro.

I sidstnævnte startede borgerprotesterne den 3. februar i år, efter Dusko Knezevic, formand for den Montenegro-baserede Atlas-koncern, publicerede en video, hvor han viste, hvor nemt han kunne bestikke en lokal politiker.

Ifølge The New York Times skrev Dusko Knezevic i en e-mail, at han »ville få lov til at fungere som forretningsmand, så længe han hyldede Milo Đukanović (præsident i Montenegro, red.) og hjalp med at finansiere hans parti.« Mens »de, der forsøger at modsætte sig systemet, går enten i stykker eller får en kugle i nakken«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Morten Madsen

Håbet er, at Serbien sætter optagelsesforhandlingerne med EU i stå à la Island.

For min skyld kan Serbien søge optagelse alle andre steder end i EU -
herunder gerne Putins Eurasiske Økonomiske Union -
bare vi slipper for at skulle være i Union med Serbien.

Jeg syntes, det er ganske svært at afgøre. Vi har faktisk hus i et område af Balkan, hvor såkaldte serbere er i flertal. Men jeg skelner mellem serbere og Serbien, for der er normalt stor forskel.

Fra gammel tid har ingen af de mange folkslag på Balkan ikke identificeret sig ud fra national/etnisk tilhørsforhold men udelukkende ud fra religiøst tilhørsforhold. Og her findes et af Balkans største problemer, som populistiske og korrupte politikere, udnytter for at holde sig ved magten.

Og i denne forbindelse er der egentlig kun 2 religioner, der giver problemer. Det er de ortodokse (de sande kristne) og det er især katolikkerne, der i øvrigt er styret fra Vatikanstaten. Og selv om de ortodokse præster ofte er bevæbnede, er det de fanatiske budskaber fra Rom, der skræmmer mig mest.

Men både borgerne på Balkan og landenes naturressourcer har noget at byde EU og Europa på. Og samtidig vil de interne nationalistiske stridigheder, der udgår fra både Serbiske og kroatiske politikere, stoppe, hvis landene samlet optages i EU.

Til gengæld har disse populistiske og nationalistiske politiske ledere egentlig ingen politik at tilbyde. Og dem bør vi helst ikke give nogen politisk indflydelse til.

Aleksander Laursen

@Torben Lindegaard

Russofobien i vore samfund inkluderer tydeligvis også serbere. Hitlers filosofi om at brune, sorte, gule og slaviske mennesker er undermennesker lever i bedste velgående.

Nu er jeg delvist af serbisk afstamning og heldigvis for dig ønsker færre og færre serbere medlemskab af EU.

Europa har siden 1999 gladeligt hjulpet den amerikanske krigsmaskine. Det ønsker serberne ikke at deltage i.

Håber Serbien tilslutter sig Putins union og fortsat agerer bolværk mod amerikansk imperialisme som har millioner af menneskeliv på samvittigheden.

@ Aleksander Laursen,

Jeg ved godt, hvad du hentyder til, der fandt sted i 1999, men jeg syntes ikke du hverken er rimelig eller seriøs omkring dette.

Det er korrekt, at da serberne indvandrede til Balkan, slog de sig først ned i Kosowa-området. Men det giver ingen ret til området, for der boede faktisk 2-3 andre fokegrupper der i forvejen - bl.a. albanerne.

Og slaget på Косово Поље i 1389 giver heller ingen eneret til området. For sagen var, at serberne ikke kæmpede alene, for faktisk var der flere albanere på serbernes side, end der var serbere. Og desuden var der flere serbiske krigere på osmanernes side, end der var serbere på serbisk side.

Og sådan har det faktisk været op gennem tiderne i krig efter krig som serberne har deltaget i. Altså at serbene ikke har stået sammen, men har været delt på hver side af fronten.

I øvrigt ved jeg godt, hvad kroatiske Ustaša foretog sig i Jasenovac, Sisak-Moslavina i starten af 1940-erne. Men det var egentlig ikke serbere fra serbien det gik mest ud over, det var alle disse mange "serbere", der har boet udenfor det egentlige Serbien gennem mange hundrede år.

Jeg syntes, at det Nato foretog sig i slutningen af 1990-erne, det skulle gøres. Man kan ikke i moderne tid acceptere, at nogen nation eller noget folkeslag giver sig på andre mennesker, som Serbien gjorde på kosowa-albanerne. Desuden var der tilsyneladende kun denne ene mulighed for at stoppe uhyrlighederne.

Steffen Gliese

Men, Gert Romme, såvidt jeg husker, tabte serberne da også i 1389, hvilket vel er baggrunden for det nationale traume.

Aleksander Laursen

@Gert Romme

Vestlige befolkninger er ligeså hjernevaskede som nordkoreanerne, bare i større geografisk område og med global rækkevidde.

Fortæl en Nordkoreaner hans land ikke er verdens bedste og han bliver sur, irriteret, fornærmet og vil angribe dig personligt fremfor at søge sandheden.

Fortæl en gennemsnitlig vesterlænding at krige starter på baggrund af løgne fra egne regeringer og du får samme reaktion. Jeg siger ikke borgerkrigen var en løgn.

Jeg siger det er et faktum at USA altid har gjort alt, alt hvad de kan for at knække socialisme/kommunisme i verden. Borgerkrigen var en selvopfyldende profeti.

Ligesåvel som "hjælpen" vi nu yder militært i Mellemøsten er en selvopfyldende profeti som følge af invasioner som kun har skabt mere terror.

Den terror skal vi nu hjælpe befolkningerne mod. Man bliver helt stolt af vores vilje til at hjælpe lande ude i verden.

Fuldvoksne mennesker som dig kan ikke se det forkerte i at smadre forsvarsløse lande tilbage til stenalderen. Det handler jo om menneskerettigheder og hjælp.

Hvis din generation skulle redde verden ville der intet håb være.