Læsetid: 5 min.

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at Albanien vil blive en del af EU i min levetid«

Alt tyder på, at EU i denne uge vil udskyde datoen for, hvornår Nordmakedonien og Albanien kan påbegynde optagelsesforhandlinger med unionen. Og selv om det ikke skulle blive i denne omgang, er der EU-optimisme at spore hos de to nationer på Vestbalkan
Altin Prenga samarbejder med 400 lokale producenter i området omkring restaurant Mrizi i zanave, der serverer lokaldyrket gourmetmad med respekt for det traditionelle albanske køkken.

Altin Prenga samarbejder med 400 lokale producenter i området omkring restaurant Mrizi i zanave, der serverer lokaldyrket gourmetmad med respekt for det traditionelle albanske køkken.

Morten Madsen

19. juni 2019

SHKÖDER – For enden af Adriaterhavet, godt ti km fra kysten og med bjergene som bagtæppe i horisonten ligger en restaurant omgivet af frodige marker, hvor de producerer alle deres egne råvarer. Konceptet for restauranten er lokaldyrket slow food og respekt for de lokale madtraditioner.

Osten, kødet, pølserne, isen, vinen – det hele er produceret i området omkring restauranten.

Det lyder lækkert, ikke? Det er det også, og det er bestemt ikke tilfældigt, at det er på restaurant Mrizi i Zanave nord for Albaniens hovedstad, Tirana, at EU-Kommissionen har inviteret en håndfuld journalister på charmetur for at vise, hvad Albanien kan, og ikke mindst, hvad de midler, som EU har givet landet i assistance for at hjælpe det til at blive parat til at blive optaget i unionen, er gået til.

»Her får du det allerbedste fra Albanien,« udbryder Luigi Soreca, der er EU-ambassadør i Albanien, og har et godt forhold til stedets ejer, der har arbejdet mange år i Italien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Morten Madsen

Der er noget deja-vue over d.d. artiklen sammenholdt med Niels Ivar Larsens artikel 2014.

Albanien og Nord-Makedonien er så ludfattige efter europæisk standard, at man knapt kan fatte det.

Men selvfølgelig skal Vest-Balkan med i EU, hvis de måtte være interesserede heri -
og opfylder Københavnerkriterierne.
Interessen udtrykkes ved at sende en ansøgning, hvilket allerede er sket.
Nordmakedonien sendte ansøgning i 2004 og Albanien i 2009.

David Zennaro og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar

ja, mon ikke landbrug og industri/håndværk efterhånden har udtømt den billige arbejdskraft fra sidst udvidelse, så de lægger jo nok pres på at få flere ind.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Søren Bro

Jeg er ikke så sikker på landbruget - der kommer jo flere til at dele landbrugsstøtten, som vil være eksorbitant for en albansk eller Nord-Makedonsk landmand.

Danmark, Holland og vigtigst Frankrig er imod yderligere udvidelser - og alle 3 lande modtager gedigne landbrugstilskud fra EU; og det vil de sikkert gerne blive ved med.

Søren Cramer Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Søren Bro

Pointen var blot, at landbruget næppe presser på, for at få flere netto-modtager lande med i EU. Landbrugsstøtten er i forvejen under pres op til det kommende 7 års budget - og hvis der bliver flere om at dele midlerne .... UHA.

Danmark med Venstre på statsministerposten er imod yderligere EU udvidelser på Balkan sammen med Holland og Frankrig, også 2 store landbrugslande.
Men det kan måske ændre sig, når vi får en ny regering.
Det vil vise sig; men Enhedslisten vil lukke hele butikken, så de presser i hvert fald ikke på for udvidelser.

jens peter hansen

Der er sikkert et par gamle "albanere" i EL. Gud ved hvad de siger. Partiet siger jo mjøh, mjah, nåh, æh, øh....