Feature
Læsetid: 5 min.

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at Albanien vil blive en del af EU i min levetid«

Alt tyder på, at EU i denne uge vil udskyde datoen for, hvornår Nordmakedonien og Albanien kan påbegynde optagelsesforhandlinger med unionen. Og selv om det ikke skulle blive i denne omgang, er der EU-optimisme at spore hos de to nationer på Vestbalkan
Altin Prenga samarbejder med 400 lokale producenter i området omkring restaurant Mrizi i zanave, der serverer lokaldyrket gourmetmad med respekt for det traditionelle albanske køkken.

Altin Prenga samarbejder med 400 lokale producenter i området omkring restaurant Mrizi i zanave, der serverer lokaldyrket gourmetmad med respekt for det traditionelle albanske køkken.

Morten Madsen

Udland
19. juni 2019

SHKÖDER – For enden af Adriaterhavet, godt ti km fra kysten og med bjergene som bagtæppe i horisonten ligger en restaurant omgivet af frodige marker, hvor de producerer alle deres egne råvarer. Konceptet for restauranten er lokaldyrket slow food og respekt for de lokale madtraditioner.

Osten, kødet, pølserne, isen, vinen – det hele er produceret i området omkring restauranten.

Det lyder lækkert, ikke? Det er det også, og det er bestemt ikke tilfældigt, at det er på restaurant Mrizi i Zanave nord for Albaniens hovedstad, Tirana, at EU-Kommissionen har inviteret en håndfuld journalister på charmetur for at vise, hvad Albanien kan, og ikke mindst, hvad de midler, som EU har givet landet i assistance for at hjælpe det til at blive parat til at blive optaget i unionen, er gået til.

»Her får du det allerbedste fra Albanien,« udbryder Luigi Soreca, der er EU-ambassadør i Albanien, og har et godt forhold til stedets ejer, der har arbejdet mange år i Italien.

Invitationen til charmeturen kommer, netop som Europa-Kommissionen for nylig anbefalede at påbegynde optagelsesforhandlingerne med Albanien og nabolandet Nordmakedonien. Hvorvidt forhandlingerne faktisk kan sættes i gang, skal EU’s ministerråd afgøre i denne uge.

Opfylder ikke krav

Det ser dog umiddelbart ud til, at det albanske og nordmakedonske folk må vente en rum tid endnu, før det sker, da flere vesteuropæiske lande – herunder Danmark – er skeptiske over for at optage nye medlemslande lige nu.

Dels på grund af Brexit, men også på grund af både Albaniens og Nordmakedoniens fortsat store udfordringer med organiseret kriminalitet og korruption.

»Både Nordmakedonien og Albanien er udfordret på mange måder i forhold til at imødekomme EU’s krav,« siger Tea Sindbæk Andersen, lektor i Balkanstudier ved Københavns Universitet.

»De har meget problematiske økonomier, de er virkelig presset, og de har politisk brug for en fornemmelse af en mulighed for at komme nærmere EU,« siger hun.

Dertil kommer en igangværende indenrigspolitisk konflikt i Albanien, hvor et forestående kommunalvalg netop er blevet aflyst af præsidenten, efter oppositionen har beskyldt regeringen for at have forbindelser til organiseret kriminalitet og for at ville fuske med stemmerne ved valget.

Det er ifølge lektoren ikke en uvant situation for den tidligere kommunistiske diktaturstat:

»Hver eneste gang der bliver skiftet regering i Albanien, har den tabende part meget svært ved at acceptere det. Det kan jo være, fordi der er valgsnyd, som de meget ofte postulerer, men det kan også bare være modvilje mod at afgive magten. Jeg kan ikke forestille mig, at den her situation er populær i Bruxelles,« siger Tea Sindbæk Andersen.

»Men uanset hvad er det en udfordring af den demokratiske legitimitet, og der ligger et dilemma i det, for det er præcis det, som tilnærmelserne til EU kan hjælpe med: Det kan stabilisere systemet.«

Selvom det ikke skulle bliver vedtaget i denne uge, kan der ikke gå længe før forhandlingerne om at optage Albanien i EU går i gang, mener kokken Altin Prenga, der driver restaurant Mrizi i Zanave med sin bror.

Selvom det ikke skulle bliver vedtaget i denne uge, kan der ikke gå længe før forhandlingerne om at optage Albanien i EU går i gang, mener kokken Altin Prenga, der driver restaurant Mrizi i Zanave med sin bror.

Morten Madsen

93 procent for EU

Ifølge EU-ambassadør Luigi Soreca har Albanien »gjort fremskridt« de sidste mange år i deres bestræbelser på at nærme sig EU’s krav for at påbegynde optagelsesforhandlinger.

Men som det fremgår i EU-Kommissionens seneste statusrapport, har både Albanien og Nordmakedonien kun i en »vis grad« forbedret sig i kampen mod korruption, ligesom der skal flere tiltag til mod organiseret kriminalitet. 

Den albanske befolkning er ellers meget positivt stemt over for EU, forklarer Luigi Soreca – faktisk mere end noget andet land på Vestbalkan.

»93 procent af den albanske befolkning er for at gå med i den europæiske union,« lyder det stolt fra ambassadøren.

På gården Agro Fishta 700 meter fra restauranten, hvor den albanske ejer og kok Altin Prenga og hans bror står i spidsen for produktionen af fødevarer til menukortet, er de optimistiske i forhold til udsigterne om optagelsesforhandlinger. Og selv om det ikke skulle blive vedtaget i denne uge, kan der ikke gå længe, mener de.

»Nu ved man jo aldrig, hvor mange år man får, men jeg er fuldstændig overbevist om, at Albanien vil blive en del af EU i min levetid,« siger Altin Prenga. 

Taget af Albanien

Men selv om man i den tidligere diktaturstat taler meget varmt om det europæiske fællesskab, så har landet stadig en række »imageproblemer« i det store udland, som EU-ambassadør Luigi Soreca forklarer det. Og derfor har han selvsagt også et håb om, at forestillingen om Albanien vil ændre sig i den øvrige europæiske befolknings bevidsthed.

Og det er da også ganske imponerende, hvad den italienske EU-ambassadør og den albanske kok kan fremvise på Mrizi i Zanave.

Men lige meget hvor gastroseksuelt og passioneret de italesætter den idylliske restaurant, så ændrer billedet af Albanien sig ikke fra den ene dag til den anden, erkender ambassadøren.

Han henviser til en ti år gammel film af Luc Besson, Taken, hvor Liam Neeson render rundt som tidligere CIA-agent og slås mod den albanske mafia, der kidnapper og sælger kvinder til prostitution.

»På grund af filmen Taken tror folk, vi er kriminelle og tyve, og at albanerne vil kidnappe folks døtre, men sådan er det jo selvfølgelig ikke,« siger ambassadøren.

Derfor har Albanien med støtte fra EU-delegationen nu fremstillet en YouTube-film med titlen Taken by Albania, der i stedet fremviser landet som et naturskønt, kulinarisk eventyr, man trygt kan begive sig ud i.

Merkel for, Macron imod

I nabolandet Nordmakedonien har de taget skridtet videre for at leve op til EU’s krav. Senest med ændringen af selve landets navn fra Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien til nu Republikken Nordmakedonien for at lukke en historisk navnestrid med Grækenland, som reelt blokerede for optagelsesforhandlingerne.

Men også på andre områder blæser der nye vinde i Nordmakedonien, siger Tea Sindbæk Andersen.

»Den nye regering har igen gjort opmærksom på problemet med korruption, og det er dem, der har gennemført forhandlingerne, der har muliggjort navneændringen for at imødekomme en regional stabilitet,« siger hun.

Med sig på holdet af tilhængere har Nordmakedonien den tyske forbundskansler Angela Merkel og hele 14 central- og østeuropæiske EU-lande, der er positivt stemte over for en østudvidelse af unionen.

I en fælles erklæring forud for denne uges møde skriver de:

»EU er nødt til at opfylde sin utvetydige forpligtelse til europæisk integration af Vestbalkan. Der er ikke nogen plan B«.

Imod taler blandt andre Holland, Danmark og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der ifølge nyhedsmediet Politico er skeptisk over for at starte optagelsesprocedurer for flere lande lige nu.

FAKTA

Albanien

  • Indbyggertal: 2,8 mil.
  • Hovedstad: Tirana
  • Sprog: Albansk
  • BNP pr. indbygger: 5.560 $ (nr. 95)

Nordmakedonien

  • Indbyggertal: 2,0 mil.
  • Hovedstad: Skopje
  • Sprog: Makedonsk og albansk
  • BNP pr. indbygger: 6.200 $ (nr. 81)

Kilder: International Monetary Fund, IMF og Den Store Danske

Information var inviteret til Albanien af EU-Kommissionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Morten Madsen

Der er noget deja-vue over d.d. artiklen sammenholdt med Niels Ivar Larsens artikel 2014.

Albanien og Nord-Makedonien er så ludfattige efter europæisk standard, at man knapt kan fatte det.

Men selvfølgelig skal Vest-Balkan med i EU, hvis de måtte være interesserede heri -
og opfylder Københavnerkriterierne.
Interessen udtrykkes ved at sende en ansøgning, hvilket allerede er sket.
Nordmakedonien sendte ansøgning i 2004 og Albanien i 2009.

David Zennaro og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar

ja, mon ikke landbrug og industri/håndværk efterhånden har udtømt den billige arbejdskraft fra sidst udvidelse, så de lægger jo nok pres på at få flere ind.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Søren Bro

Jeg er ikke så sikker på landbruget - der kommer jo flere til at dele landbrugsstøtten, som vil være eksorbitant for en albansk eller Nord-Makedonsk landmand.

Danmark, Holland og vigtigst Frankrig er imod yderligere udvidelser - og alle 3 lande modtager gedigne landbrugstilskud fra EU; og det vil de sikkert gerne blive ved med.

Søren Cramer Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Torben, ja, nu var landbrugsstøtten jo oprindeligt beregnet til at hjælpe netop de fattige......

Torben Lindegaard

@Søren Bro

Pointen var blot, at landbruget næppe presser på, for at få flere netto-modtager lande med i EU. Landbrugsstøtten er i forvejen under pres op til det kommende 7 års budget - og hvis der bliver flere om at dele midlerne .... UHA.

Danmark med Venstre på statsministerposten er imod yderligere EU udvidelser på Balkan sammen med Holland og Frankrig, også 2 store landbrugslande.
Men det kan måske ændre sig, når vi får en ny regering.
Det vil vise sig; men Enhedslisten vil lukke hele butikken, så de presser i hvert fald ikke på for udvidelser.

jens peter hansen

Der er sikkert et par gamle "albanere" i EL. Gud ved hvad de siger. Partiet siger jo mjøh, mjah, nåh, æh, øh....