Læsetid: 3 min.

Habermas fylder 90 år: »Han har jo ret, når han tager parti for fornuften«

Den tyske filosof Jürgen Habermas, der i dag fylder 90 år, er ikke synderligt god til at lytte til sine filosofiske modstandere. Men han er brandaktuel – og vil fortsat blive læst om 90 år, mener den danske Habermas-kender Steen Nepper Larsen
Den tyske filosof Jürgen Habermas, der i dag fylder 90 år, er ikke synderligt god til at lytte til sine filosofiske modstandere. Men han er brandaktuel – og vil fortsat blive læst om 90 år, mener den danske Habermas-kender Steen Nepper Larsen

Louisa Gouliamaki

18. juni 2019

Han har fulgt den tyske filosof Jürgen Habermas tæt og både anmeldt og undervist i hans kommunikations- og samfundsteori, siden han i 1987 færdiggjorde sit speciale om filosofferne Habermas, Adorno og Nietzsche.

Den danske lektor i uddannelsesvidenskab Steen Nepper Larsen er med andre ord åndeligt fortrolig med den tyske tænker, der i dag fylder 90 år. Og han er ikke i tvivl: Habermas har givet os et både »omtvistet og tankeinciterende bud på en kritisk og normativ samfundsteori, der er grundlagt på en meget omfattende kommunikations- og talehandlingsteori«, som han udtrykker det.

»På forbilledlig vis har Habermas i årtier drøftet teoriens status og svage punkter med sine kritikere,« siger Nepper Larsen.

»Dertil kommer hans forunderlige evne til år efter år at kvalificere den offentlige debat med principielle indlæg om den menneskelige naturs fremtid med emner som genmanipulation og designerbørn, om genforeningen af de to tysklande, om religionens status i det moderne samfund, om populisme og globalisering og om EU’s udfordringer og fremtid.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Bjarne Toft Sørensen
  • Mihail Larsen
  • Poul Erik Riis
Katrine Damm, Bjarne Toft Sørensen, Mihail Larsen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Jørgensen

Der er absolut intet forsonende, som det siges i hovedartiklen, i Eva Illouz bidrag til Habermas-hyldesten i Die Zeit. Tværtimod afslutter hun således: "Doch wie dauerhaft Habermas' Erbe auch sein wird (und es wird dauerhaft sein), kann es die konstitutive entscheidende und zerstörische Rolle von Gefühlen in der kommunikative Vernunft nicht mehr ausblenden."
Eva Illouz peger her på et fundamentalt og helt afgørende tomrum i hans filosofi og sociologi, hvor mennesket kun optræder som fornuftdrevet kommunikator.
Habermas kan godt beklage kapitalismens kolonisering af livsverdenen, i lighed med mange andre gode borgere. Men han kan ikke kritisere kapitalismen som økonomisk system, han forudsætter, som f.eks. chefredaktøren, at vore problemer med klima og natur kan løses under kapitalistiske produktionsforhold.
Han har ingen som helst sans for, hvad det betyder for menneskers tænkning og følelsesliv, at måtte leve et liv, hvor en af de væsentligste livsytringer, arbejdet, er bortforpagtet til den private ejendomsret.
I hans kommunikative fornuft er følelsernes rolle henvist til en plads langt nede i bussen.
Derfor er hans projekt ufuldendt.
Jeg er faktisk lidt skuffet over, at Steen Nepper Larsen, som har et indgående kendskab til kapitalismens overtagelse af vore bevidstheder, at han ikke mere direkte gør opmærksom på dette helt afgørende svigt i den gode Habermas' teoripalads.

Habermas har så absolut fremtiden bag sig. Hans svært reproducerbare fornuftsdyrkelse savner enhver forankring i den livspraksis, som bag vores ryg maser sig ind på os og bemægtiger sig hovedrollen i vores liv: kærligheden og den ustyrlige natur.

christen thomsen

Habermas fylder 90. Jamen, det skal da markeres. Noam Chomsky er fyldt 90. Det skal fejres? Men åbenbart ikke i Information.