Læsetid: 5 min.

Handelskrigen mellem USA og Kina kan fortsætte indtil præsidentvalget i 2020

De næste dages G20-topmøde i Japan bliver ren opvarmning til det forventede møde lørdag mellem Donald Trump og Xi Jinping. Verdenshandelsorganisationen og den internationale presse advarer i dystre vendinger Kina og USA mod at fortsætte deres destruktive handelskrig. Men ikke meget tyder på, at de for alvor kan skifte kurs
Kinesiske virksomheder, her elektronikfabrikken Foxconn i Guiyang, Guizhou-provinsen i Kina, rammes de af forhøjede amerikanske toldsatser - men regningen ender i høj grad hos de amerikanske forbrugere, viser en ny analyse.

Kinesiske virksomheder, her elektronikfabrikken Foxconn i Guiyang, Guizhou-provinsen i Kina, rammes de af forhøjede amerikanske toldsatser - men regningen ender i høj grad hos de amerikanske forbrugere, viser en ny analyse.

Aleksandar Plavevski

28. juni 2019

Den amerikansk-kinesiske handelskrig er på alles læber forud for G20-topmødet i Osaka, Japan, fredag og lørdag.

Forleden tweetede den amerikanske præsident uventet, at han har planlagt et møde med Kinas Xi Jinping i løbet af topmødet, og at deres respektive handelsdelegationer er sat i sving forud for mødet, som forventes at finde sted lørdag.

Men betyder det så, at handelskrigens fortsatte eskalering måske alligevel kan afværges?

På det seneste G20-topmøde i Buenos Aires i december blev Donald Trump og Xi Jinping enige om tre måneders handelspolitisk våbenhvile for i stedet at sætte nye forhandlinger i gang.

Det så faktisk ud til at lykkes at finde en aftale, men for godt en måned siden faldt den på gulvet. Parterne beskyldte hinanden for sammenbruddet, og Donald Trump truede med en ny, voldsom bølge af told på kinesiske varer.

Med G20-mødet spekuleres der nu i, om majaftalen er tilbage på bordet.

En teori går på, at Trumps pludselige vending skyldes, at han er kommet under indenrigspolitisk pres. Hans trusler om yderligere eskalering af toldkrigen med Kina er ikke blevet godt modtaget af amerikanske erhvervsinteresser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Jesper Eskelund
  • Toke Kåre Wagener
Torben K L Jensen, Jesper Eskelund og Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jakob Vestergaard

Ingen amerikansk præsident - hverken Donald Trump eller en nyvalgt demokrat - kan bare lade stå til overfor et så gigantisk årligt handelsunderskud overfor Kina.
For slet ikke at tale om den "makroøkonomisk atombombe", som bare vokser og vokser.

Poul Erik Riis

USA har blæst på det store handelsbalanceunderskud i årtier. Hvis de er trætte af det, kan de vel bare trække dollarkursen ned med quantitative easing i stedet for at føre handelskrig.

Men hvis handelsbalancen pludselig går i nul, vil det føles som en negativ vækst på 3%, fordi der pludselig bliver så meget mindre til rådighed i USA. Priserne på importerede produkter vil skyde voldsomt i vejret – effekten af importtold er tilsyneladende den samme.

Tolden kan vel også sættes op helt generelt, så den ikke rammer bestemte lande. Told er en effektiv måde at skaffe staten indtægter på, og det har de måske brug for i det skattehadende USA.

Når nu USA er så optaget af fjendebilleder og opdeling af Verden i de gode og de onde, er det da bedre, at de fører handelskrig, end at de smider bomber.