Nyhed
Læsetid: 4 min.

Internationale mediereaktioner om Danmarks valgresultat: Pyrrhussejr eller redningskrans?

De danske socialdemokraters generobring af den politiske magt vækker opsigt i Europa – en tysk kommentator mener dog, at partiets udlændingepolitiske højreryk er for høj en pris at betale for at stække højrepopulister
Udland
7. juni 2019

Adskillige toneangivende europæiske medier giver det danske valg en fyldig dækning. Dog nøjedes de fleste af dem i går med at rapportere resultatet frem for at tolke på det. Selv om det ellers kan forekomme vældig interessant i det øvrige Europa, hvor mange socialdemokratiske partier er nødlidende eller allerede marginaliserede udi irrelevans.

For i Danmark var det jo ’gammelpartierne’; de traditionelt statsbærende ’ansvarstagende’ mainstreampartier med dybe rødder i historien, veludviklede partikulturer og stærke organisationsapparat, der vandt over populistiske udfordrere.

Med andre ord: et comeback for establishmentet på den politiske midte, der synes at bryde den populistiske fremmarch, som i de seneste år er blevet set som en dominerende og næsten ustoppelig international trend.

Men viser Danmark virkelig vejen for nogen? Kan betrængte mainstreampartier i andre lande lade sig inspirere og lære noget. I givet fald hvad?

Triumftog

La Repubblica, Italiens store socialliberale avis, kalder det »en triumf« for de danske socialedemokrater, at deres vej til regeringsmagt er banet gennem et absolut flertal sammen med støttepartierne til venstre, selv om det sker »takket være en hård linje« inden for migrationsspørgsmålet.

Avisen glæder sig tillige over, at Danmarks »højredrejede EU-skeptikere og xenofober« blev »bremset hårdt«. Det er generelt blevet »hårde tider for de partier i Skandinavien, der hævder den nationale suverænitet«. La Repubblica har også blik for, at det gode resultat for rød blok i Danmark blev skabt på mange velfærdsløfter og ikke mindst på en bemærkelsesværdig grøn bølge. Avisen noterer sig således med tilfredshed, at en ud af tre danske vælgere i alderen 18-35 år anså kampen mod klimaændringer for at være det vigtigste fokus for en ny dansk regering.

Den uafhængige italienske venstrefløjsavis Il Fatto Quotidiano fryder sig over, at »populisterne og xenofoberne kollapser« i Danmark, men undrer sig også over, hvordan det kan gå til, at udlændingepolitik i valg efter valg kan vedblive med at være det vigtigste tema for de danske vælgere:

»Immigration har været et af de vigtigste emner i valgkampen. I Danmark med 5,6 mio. indbyggere er en ud af ti født i udlandet«, men »for 30 pct. af befolkningen er dette emne deres største bekymring, hvilket er ni pct. mere end gennemsnittet i Europa.«

Flere aviser – heriblandt spanske El País og britiske Financial Times – hæfter sig ved, at Danmark skriver sig ind i noget, der ligner en bredere skandinavisk modtendens med den klare sejr til rød blok: Efter Sverige og Finland bliver det nu Danmarks tur til at få en centrum-venstre-ledet regering, der ikke går af vejen for at øge skatten for at øge velfærden og forbedre de offentlige tjenester.

Skandinavisk tendens

»Danmark slutter sig til en gruppe af lande, der det seneste år har valgt en centrum-venstre-regering – det markerer enden på en bølge af højreorienterede sejre over regionen og i Europa,« lyder  diagnosen fra den liberale, internationale erhvervsavis Financial Times.

Socialdemokraternes vej tilbage til magten kommer dog med en pris, mener kritikere: Som den hollandske populismeforsker Cas Mudde skriver på Twitter, er de danske socialdemokraters udlændingepolitiske højreryk udtryk måske ikke enestående på Europas centrum-venstre-fløj, hvor også andre partiers hårdere retorik og ’krisebevidste’ politikker går frem.

Samme kritikpunkt er udgangspunktet for den tyske journalist og kommentator Kai Strittmatter, der i den socialliberale avis Süddeutsche Zeitung giver de danske socialdemokraters metamorfose en række grusomme salver under overskriften Wenn Linke Rechts wird (’Når venstre bliver til højre’).

»Modsat andre lande så vi i Danmark ikke en banebrydende vrede imod ’systemet’ og ’systempartierne’ (...) Men betyder det så, at Danmark er de saliges ø i stormfulde tider? Nej, for den opskrift, hvormed etablerede partier har forvandlet Dansk Folkeparti til en politisk dværg, var måske en effektiv, men også en letkøbt og farlig opskrift: De kopierede ganske enkelt store dele af deres agenda og gjorde dem dermed overflødige«.

Herudfra konkluderer Strittmatter: »Højrepopulisternes nederlag i Danmark er med andre ord en følge af deres store triumf: Med deres snævertsynede, ofte absurde og indtil videre altid umenneskelige agenda har de smittet af på alle andre og i vidt omfang formet Danmark i deres eget billede«.

Den tyske kommentator advarer direkte andre europæiske socialdemokrater mod at følge det danske eksempel:

»Frederiksen priser sin egen model som den, hendes europæiske partikammerater bør følge. Men prisen bliver høj: Frederiksen forsøger sig med rationelle argumenter om, at hendes kursskifte bare skulle handle om at drage omsorg for velfærdsstatens fortsatte beståen, men hendes parti har på sit ryk mod højre ikke blot sat mange af sine egne værdier og medmenneskelighed over styr – det er med begge ben gået i den fælde, højrepopulisterne har lagt ud.«

»Dets nye politik giver de højreradikales enfoldige propaganda ret: Skylden for lønmodtagerlagets forringede arbejds- og levevilkår tilskrives ikke en globalt opererende kapitalmagts løsslupne kræfter, men tørres af på en letfattelig syndebuk: indvandrerne. Det er muligvis en virkningsfuld strategi, men socialdemokratiske partier, der slår ind på den vej, opgiver ikke bare deres kernekomptence – de mister også sig selv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

odd bjertnes

DF er ikke højrefløj mere, så en slags venstredrejning var det vel ... bortset fra i Radikale Venstre, valgets vinder så deeet .... ..... men kan vi ikke blive fri for at se almen sekularisme (eller 'islamkritik' som spaden beklageligvis hedder aktuelt) og tiltag mod løndumpning blive plastret med etiketten 'højreryk' .... i hvert fald i danske aviser.