Læsetid: 10 min.

Jan-Werner Müller: De gamle partier må godt dø

Demokratiet er i krise i Europa, konstaterer den tyske professor Jan-Werner Müller. Men det skyldes hverken populister, fake news eller at de gamle partier mister magten
Den tyske Princeton-professor Jan-Werner Müller er optaget af at undersøge, hvilke strukturelle problemer demokratiet står over for – og ikke mindst hvordan vi skal prøve at overkomme dem. Og én måde at give nyt liv til demokratiet på kunne være ved hjælp af tilfældigt udvalgte borgerting og folkeafstemninger.

Den tyske Princeton-professor Jan-Werner Müller er optaget af at undersøge, hvilke strukturelle problemer demokratiet står over for – og ikke mindst hvordan vi skal prøve at overkomme dem. Og én måde at give nyt liv til demokratiet på kunne være ved hjælp af tilfældigt udvalgte borgerting og folkeafstemninger.

Casper Holmenlund Christensen

14. juni 2019

»Højrepopulister er så nemme at give skylden. Men med al respekt for Nigel Farage var det ikke ham, der bragte os Brexit.«

Den tyske Princeton-professor Jan-Werner Müller vandt for alvor udbredelse i Danmark med bogen ’Hvad er populisme’, da den udkom i det politiske skæbneår 2016, hvor først Brexit-afstemningen og dernæst valget af Donald Trump til amerikansk præsident rystede vores forståelse af, hvad der politisk er muligt.

Men han forsker ikke længere i populisme, siger Jan-Werner Müller som noget af det første, da jeg tager imod ham i Informations kantine. Sådan skal jeg ikke præsentere ham.

Foran et publikum skal vi tale om, hvorvidt demokratiet i Europa er i krise, og selv om det hurtigt står klart, at han selv vil svare ’ja’ til det spørgsmål, er det også tydeligt, at han er træt af, hvordan populister ofte får skylden for den krise. Ligesom problemet heller ikke nødvendigvis er falske nyheder, der højst har påvirket en mikroskopisk minoritet af vælgerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
  • Johnny Christiansen
  • Bjørn Pedersen
Britta Hansen, Trond Meiring, Kurt Nielsen, Johnny Christiansen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

»Det eneste, der har ændret sig, er centrum-højre. Det er centrum-højre, der pludselig er villig til opportunistisk at gå med dem«

I Danmark gælder det så også for centrum-venstre.

Bjarne Andersen, Erik Winberg, Susanne Kaspersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvorfor mener han så at der er en "krise" for demokratiet? Betegner "krise" (er det ikke den egentlige betydning?) her noget akut eller kronisk?

Jan Weber Fritsbøger

nej Thomas er da længe siden S blev en del af centrum højre, i min optik da nyrup blev statsminister, men andre vil måske mene det først skete under Thorning, men selvfølgelig har man ikke opdaget dette gælder det vel også centrum venstre i DK. ;o)

Gert Romme, Bjarne Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Jan kan du slet ikke se krisen ? jeg synes noget tyder på at demokratiet ganske enkelt ikke længere fungerer,
når populister eller hvem som nu gør det opfinder problemer som ikke existerer og tilbyder løsninger på samme, og får en vis succes på løgnekampagnerne og dermed magt til at nedbryde samfundet,
så er demokratiet jo skadeligt tilsyneladende, demokratiet er sårbart overfor hadkampagner og propaganda og er i krise når den sårbarhed udnyttes af onde kræfter.

jan henrik wegener

OK. Det kan for mig at se oversættes til noget i retning af at det er frygteligt at andre har nogle synspunkter der er forskellige fra bl.a. dine. I øvrigt kunne man også spørge hvornår var den fortid du antyder var "da demokratiet fungerede" (til forskel fra nu hvor du mener det "ikke længere fungerer") . Hvis den altså nogensinde var. For er demokrati overhovedet foreneligt med en "idealtilstand" af ro og harmoni? Eller er tvert imod diusharmonien, konflikten, en del af kærnen i demokratiet, for så vidt som der er en kærne?

Anne-Marie Krogsbøll og Trond Meiring anbefalede denne kommentar