Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 23: I Chile lukker regeringen otte kulkraftværker. I Brasilien intensiveres skovhugst i Amazonas

Udland
8. juni 2019

Information samler her ugens gode og dårlige nyheder for klimaet. Altsammen set i et globalt perspektiv.  

Vi starter med ugens gode nyheder...

Chile lukker ned for kul

For at nå målet om 100 procent vedvarende energi i 2040 har den chilenske regering netop besluttet at lukke otte af landets 28 kulkraftværker, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

»De skridt, vi tager i dag, viser, hvordan vi helt konkret gør tale til virkelighed og handler på det, vi har forpligtet os til,« sagde Chiles præsident, Sebastián Piñera, i en tale i denne uge.

Omkring 40 procent af strømmen i Chile kommer fra kulkraft. Chile skal være helt fri af fossile brændsler i 2050.

Ryanair offentliggør CO2-svineri

Som det første flyselskab har irske Ryanair besluttet hver måned at fremlægge et regnskab over selskabets samlede CO2-udledning. Det skriver mediet BusinessGreen.

Meddelelsen kommer efter, at Ryanair i april måned strøg ind på listen over de ti selskaber i EU, der udleder mest CO2. Det var i øvrigt første gang nogensinde, at andre end kulkraftværker optræder på EU’s toptiliste.

Ryanair forsvarer den enorme udledning af drivhusgasser med, at selskabet har den største markedsandel af alle flyselskaber i EU – og at Ryanair rent faktisk er det flyselskab i EU, der udleder mindst CO2 pr. fløjet kilometer, fordi Ryanair investerer i nye og mere brændstofeffektive fly.

Ifølge Ryanairs kommercielle direktør, Kenny Jacobs, ønsker selskabet med sit månedlige CO2-regnskab at vise omverdenen, hvordan det handler på klimaet, og Jacobs »opfordrer andre flyselskaber i EU til at gøre det samme«.

Bezos afviser ansattes klimakrav

Mere end 7.800 ansatte i forretningsimperiet Amazon har i et åbent brev opfordret koncernens ledelse til at udarbejde en klimastrategi.

De ansatte har i alt 12 punkter, hvor de mener, at Amazon bør sætte ind over for klimaet – blandt andet bør virksomheden have en strategi, der lægger sig op ad målene i Parisaftalen, ligesom virksomheden bør have en strategi for 100 procent afvikling af fossile brændsler senest i 2050.

Men hverken Amazons ejer, Jeff Bezos, eller resten af Amazons bestyrelse er tilsyneladende enige i, at virksomheden bør gøre mere på klimaområdet. Bestyrelsen afviste i hvert fald alle forslag på den årlige generalforsamling i slutningen af maj.

»Uden modig og hurtig handling vil vi miste vores eneste chance for at undgå katastrofal opvarmning. Der er intet emne, der er vigtigere for vores kunder eller vores verden end klimakrisen, og vi er langt bagud«, sagde gruppens talskvinde Emily Cunningham, der samtidig meddelte, at de ansatte fortsætter kampen for at gøre Amazon til en klimavenlig virksomhed.

Amazonas ryddes med større hast

Ifølge satellitbilleder fra det brasilianske rumforskningsinstitut, INPE, ryddes der i dag mere regnskov end for bare et år siden. Således blev der i maj måned i år ryddet 739 kvadratkilometer regnskov i Amazonas, mens tallet for et år siden var 550 kvadratkilometer. Det er samtidig en fordobling af skovrydningen i forhold til for to år siden, og derfor frygtes det, at tendensen fortsætter. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

»Hvis den her opadgående kurve fortsætter, kan det blive et rigtig dårligt år for Amazonas-regnskoven,« siger Claudio Almeida, der er leder af INPE’s satellitprogram.

Klimaorganisationer mener, at den accelererende skovrydning skyldes, at præsident Jair Bolsonaro har skåret markant i støtten til Brasiliens offentlige programmer for beskyttelse af Amazonas, og at Bolsonaros regering har lagt skovmyndighederne ind under landbrugsministeriet, der domineres af de store landejeres interesser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nikolai Beier

Apropos kul i Amerika.
Kul-forbruget i USA falder stadig. Andelen af el produceret med kul var næsten 50 % i 2008, og EIA anslår kul-andelen til 24 % i 2019, ifølge https://energypost.eu/u-s-coal-firms-go-bankrupt-as-share-of-generation-...
* Ca. en halvering af el fra kul på 10 år.
* Kul taber på pris over fracking-gas (og VE).
* Mine-drift går konkurs.

Global coal demand increased 1 %from 2016 til 2017, ifølge https://www.iea.org/coal2018/
Forbruget falder i Europa og Amerika, men stiger i Indien, Korea, Rusland og Kina.