Læsetid: 4 min.

Macron har vundet midten for sig selv: De røde er splittede, de blå er kollapset

Det kan godt være, at Macrons parti ikke vandt det franske EU-valg, men præsidenten er alligevel den helt store sejrherre. Venstrefløjen er splittet, og højrefløjen er kollapset så voldsomt, at Macron pludselig står tilbage som enerådig leder af den politiske midte. Kun Marine Le Pen kan nu true ham
Macrons popularitet er tilbage på niveauet fra før De Gule Veste, gadedemonstrationerne er ved at dø ud, og arbejdsløsheden er på det laveste niveau i ti år.

Macrons popularitet er tilbage på niveauet fra før De Gule Veste, gadedemonstrationerne er ved at dø ud, og arbejdsløsheden er på det laveste niveau i ti år.

Kenzo Tribouillard

24. juni 2019

Det så ellers lovende ud for de franske konservative under EU-valgkampen.

Partiets spidskandidat, den katolske filosofiprofessor fra Versailles, François-Xavier Bellamy, udbredte sig vidt og bredt om Frankrigs »kristne arv«, om det farlige ved for meget union og om det moralsk angribelige ved abort, homoægteskab og kunstig befrugtning. Og det så ud til at virke.

Meningsmålinger blinkede op på 15 pct., Le Figaro proklamerede på forsiden, at »Højrefløjen er tilbage«, og det så alt sammen ud til at blive partiets endelige skridt ud af nederlagets skygge fra præsidentvalget 2017, hvor partiets kandidat, François Fillon, end ikke kom med i anden runde.

Men ak. Da stemmerne var talt op den 26. maj, så det værre ud, end nogen have forestillet sig: Sølle 8,5 pct. af franskmændene stemte på republikanerne. Det dårligste resultat nogensinde.

Kun hver tredje af de vælgere, som stemte på Fillon i 2017, stemte på partiet til EU-valget, mens 27 pct. gik over til Macrons parti, viser vælgervandringsanalyser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu