Læsetid: 3 min.

Masseprotester rokker ikke Hongkongs chefminister

En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten
En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten

Tyrone Siu

12. juni 2019

HONGKONG/BEIJING – Lederen af Hong Kongs regering siger, at hun er fast besluttet på at få vedtaget en ny lov om udlevering til Kina.

Det på trods af søndagens enorme protestmarch imod samme lov, som havde deltagelse af hundredtusindvis af indbyggere i den tidligere britiske kronkoloni, der i dag har status af ’semiautonom administrativ region’ i Kina.

Vedtages loven, indføres et retligt aftalesystem, der giver Hongkongs myndigheder mulighed for at udlevere personer, der har søgt tilflugt i den semiautonome bystat – blandt andet til Den Kinesiske Folkerepublik.

Modstandere af loven hævder, at Kinas ledelse søger at påtvinge Hongkong loven og dermed ikke respekterer bystatens selvstyre. For Beijing skulle målet være at få Hongkongs myndigheder til at bruge loven til at udlevere aktivister, dissidenter og politiske modstandere til retsforfølgelse ved Kinas partikontrollerede, uigennemsigtige og politiserede domstole.

Men Hongkongs leder, chefminister Carrie Lam, insisterede mandag på, at »denne lov er ikke blevet til på initiativ af Folkerepublikkens regering. Jeg har ikke modtaget nogen instruks«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer