Nyhed
Læsetid: 3 min.

Masseprotester rokker ikke Hongkongs chefminister

En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten
En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten

Tyrone Siu

Udland
12. juni 2019

HONGKONG/BEIJING – Lederen af Hong Kongs regering siger, at hun er fast besluttet på at få vedtaget en ny lov om udlevering til Kina.

Det på trods af søndagens enorme protestmarch imod samme lov, som havde deltagelse af hundredtusindvis af indbyggere i den tidligere britiske kronkoloni, der i dag har status af ’semiautonom administrativ region’ i Kina.

Vedtages loven, indføres et retligt aftalesystem, der giver Hongkongs myndigheder mulighed for at udlevere personer, der har søgt tilflugt i den semiautonome bystat – blandt andet til Den Kinesiske Folkerepublik.

Modstandere af loven hævder, at Kinas ledelse søger at påtvinge Hongkong loven og dermed ikke respekterer bystatens selvstyre. For Beijing skulle målet være at få Hongkongs myndigheder til at bruge loven til at udlevere aktivister, dissidenter og politiske modstandere til retsforfølgelse ved Kinas partikontrollerede, uigennemsigtige og politiserede domstole.

Men Hongkongs leder, chefminister Carrie Lam, insisterede mandag på, at »denne lov er ikke blevet til på initiativ af Folkerepublikkens regering. Jeg har ikke modtaget nogen instruks«.

Flygtningemagnet

Tilhængere af loven hævder, at den blot vil lukke smuthuller og hindre, at bystaten bliver magnet for alle mulige flygtninge.

Hongkongs regering er fast besluttet på at få loven vedtaget inden udgangen af juni måned og begrunder dette med nødvendigheden af hurtigt at kunne udlevere en mand, der i Taiwan er efterlyst som mistænkt for at have myrdet sin kæreste.

»Hongkong må se at komme videre,« sagde Carrie Lam.

»Ingen skal ønske sig, at Hongkong bliver tilflugtssted for kriminelle på flugt fra loven.«

Ifølge arrangørerne af søndagens massedemonstration var en million borgere gået på gaden for at protestere imod loven.

Det var i givet fald hver syvende af Hongkongs indbyggere, hvilket gør demonstrationerne til de største, siden Kina i 1997 fik overhøjhed over den daværende britiske kronkoloni. Politiet anslår dog, at højest 240.000 deltog på protesternes højdepunkt.

Protesterne fik et fredeligt forløb. Dog kun frem til midnat, da der blev rapporteret om sammenstød mellem grupper af demonstranter og politi, da sidstnævnte søgte at rydde pladsen foran Hongkongs regeringskontorer. Der er alleredet bebudet nye demonstrationer.

Martin Lee, en førende advokat, tidligere parlamentariker og nøglefigur i Hongkongs prodemokratiske bevægelse, siger til The Guardian, at han forventer, der vil komme endnu flere protester, hvis regeringen ikke vælger at reagere mere imødekommende på søndagens offentlige masseopbud.

Lee siger, at Hongkongs selvstyreregering reelt har »sagt nej til demokrati« og valgt at »undertrykke menneskerettigheder og retsstatsprincipper«.

Kinesisk indblanding

Der er i Hongkong en udbredt frygt for Beijings voksende indblanding i selvstyret, 22 år efter at bystaten overgik fra britisk styre til en ordning, der officielt kendes som ’et land, to systemer’ – og som i teorien skulle garantere et uafhængigt retssystem.

Lam indrømmede, at demonstrationens størrelse vidnede om, at »der tydeligvis er bekymringer for denne lov«, men insisterede på, at det faktum, at så mange mennesker deltog, var bevis på, at bystaten har bevaret sin frihed.

»Jeg synes, ​​at de (demonstrationerne, red.) klart viste, at disse rettigheder og friheder er så robuste som nogensinde,« sagde hun.

Fra Kinas udenrigsministerium lyder meldingen, at Kina bakker fuldt op om Hongkong-selvstyrets vedtagelse af udleveringsloven. En ministeriel talsmand Geng Shuang, udtalte, at Beijing »resolut modsætter« sig udefrakommende kræfters indblanding i Hongkongs lovgivningsforhold.

Og i en lederartikel forsvarer det engelsksprogede statslige dagblad China Daily lovforslaget og beskylder oppositionspartier og »udenlandske kræfter« for at ville skabe kaos i Hongkong.

»Enhver rettænkende person vil se lovforslaget som et legitimt, fornuftigt og rimeligt stykke ny lovgivning, som ville styrke Hongkongs retsstatsprincipper og sikre, at retfærdighed sker fyldest,« bemærker lederskribenten og beklager sig over, at så mange indbyggere i Hongkong var blevet »vildført« af oppositionslejren og dens »udenlandske allierede«.

»Nogle udenlandske kræfter udnytter situationen til at fremme deres egen strategi for at skade Kina ved at forsøge at skabe kaos i Hongkong,« hævder lederskribenten.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Kina er ved at æde Hong Kong. Næste måltid kan blive Taiwan.