Baggrund
Læsetid: 5 min.

Militslederen Hemedti er Sudans nye stærke mand og en hensynsløs oprørsbekæmper

Kommandant Hemedti satte mandag sine styrker ind mod demonstranter i Sudans hovedstad Khartoum, hvor adskillige blev dræbt. Hans militsgruppe stod for få år siden bag brutale overgreb i den oprørske Darfur-provins. Nu spår iagttagere, at han vil gå efter præsidentposten
Hemedtis stigning i graderne har været tæt knyttet til den igangværende konflikt i hans oprindelige hjemregion Darfur.

Hemedtis stigning i graderne har været tæt knyttet til den igangværende konflikt i hans oprindelige hjemregion Darfur.

Mohamed Nureldin Abdallah

Udland
4. juni 2019

Mindst ni personer blev mandag dræbt i Sudan, da styrker loyale over for landets styrende militærråd blev indsat for at rydde en sit in-demonstration foran rådets hovedkvarter i landets hovedstad, Khartoum.

Øjenvidner rapporterede til arabiske medier, at sikkerhedsstyrkerne tilhørte den frygtede militsgruppe RSF, og at nogle af militssoldaterne havde omringet og var trængt ind på lokale hospitaler, havde løsnet skud, tævet hospitalsmedarbejdere og såret demonstranter under behandling.

RSF (Rapid Support Force) står under kommando af Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kendt som Hemedti. Han har titel af såkaldt vicechef for det Transitionelle Militærråd, som har siddet på magten i Sudan, siden præsident Omar al-Bashir blev væltet af hæren i april som kulminationen på månedlange protester.

Ved et angreb på demonstranter i maj hævdede øjenvidner at have set panserkøretøjer markeret med ’RSF’ åbne ild mod demonstranterne, da køretøjerne blev indsat for at rydde barrikader. Den gang hævdede Hemedti, at de ansvarlige for volden skulle findes på Khartoum Universitets område, hvor demonstranterne havde opslået en lejr.

»Disse mennesker er nu anholdt og har tilstået foran videokameraer,« sagde han uden at fremvise yderligere dokumentation eller beviser.

Omar al-Bashirs 30 år lange styre var præget af tilbagevendende borgerkrige og omfattende menneskerettighedskrænkelser. De generaler, som fravristede ham magten, har hidtil afvist alle krav fra demonstranter og fra det internationale samfund om at træde tilbage. Generalerne insisterer på, at et nyt regeringsorgan vil skulle ledes af en officer fra hæren. Favorit til at stå i spidsen for dette er netop Hemedti.

Saudisk støtte

Selv om samtalerne om nedsættelse af et nyt regeringsorgan er i dødvande, ses Hemedti i stigende grad som den, der er herre over situationen. Som et vidnesbyrd om dette mødtes han fredag i Saudi-Arabien med landets magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman. Netop støtten fra Saudi-Arabien til landets nye magthavere kan blive afgørende for deres mulighed for at konsolidere sig.

RSF er i de senere år blevet indsat flere gange imod prodemokratiske bevægelser og demonstrerende folkemængde. Den paramilitære gruppe tæller 10.000 mand under våben alene i Khartoum, vurderer iagttagere.

Hemedti har advaret demonstranter imod at »skabe yderligere kaos« og lod i en udtalelse fra sidst i maj forstå, at militæret ikke vil tøve med at gribe til skærpet magtanvendelse, hvis uroen fortsætter.

Han har dog også flere gange erklæret, at han gerne ser, at Sudan bliver en demokratisk nation, og han skal også have nægtet at adlyde ordrer fra Omar al-Bashir om at bruge RSF til at opløse den langvarige sit in-demonstration ud for det militære hovedkvarter i hovedstaden, der bidrog til at udvirke diktatorens fald, men som nu ser ud til at være opløst.

I sidste uge udtalte han til det statskontrollerede egyptiske dagblad al-Ahram, at det styrende militærråd »ønsker at afgive magten, hellere i dag end i morgen«.

Vestlige udsendinge og oppositionsaktivister i Khartoum vurderer, at Hemedti, der er ud af en familie af kamelhandlere i en fjerntliggende provins, og som droppede ud af grundskolen, selv håber at blive præsident.

»Hemedti har planer om at blive Sudans stærke mand. Der er ingen grænse for hans ambitioner,« siger en oppositionsfigur, der ikke ønsker sit navn frem af frygt for repressalier.

Analytikere siger, at Hemedti støttes af en uformel koalition. Nogle ser ham som en allieret mod den islamistiske bevægelse, der orkestrerede kuppet i 1989, som bragte Bashir til magten og holdt hånden over hans regime.

Hemedti har også stillet soldater til rådighed for den saudiarabisk-ledede koalition, der bekæmper iranskstøttede oprørere i Yemen, og kan foruden saudiernes støtte også regne med støtte fra De Forenede Arabiske Emirater og Egypten, der begge stiler efter at stække islamisterne.

Straffedomstol

Hemedtis stigning i graderne har været tæt knyttet til den igangværende konflikt i hans oprindelige hjemregion Darfur. Hans styrker beskyldes for at fortsætte den undertrykkelseskampagne mod lokale oprørere og civile, som Bashir lancerede i 2003, og for hvilken den tidligere præsident blev anklaget for krigsforbrydelser og folkedrab ved Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Omkring 300.000 mennesker blev dræbt i Darfur og 2,7 millioner voldeligt fordrevet i de første år af konflikten, da de statsstøttede Janjaweed-militser nedbrændte landsbyer og dræbte og voldtog etniske afrikanere over det meste af Darfur-regionen.

I et interview i en dokumentarfilm fra 2008 siger Hemedti, at Omar al-Bashir personligt bad ham om at lede kampagnen mod oprørerne i Darfur, men nægter enhver deltagelse i angreb på civile og insisterer på, at han har afvist alle ordrer om at angribe civile områder.

Magdi el-Gizouli, der er forsker ved tænketanken Rift Valley Institute, siger, at Hemedtis stigende magt er et resultat af det sudanesiske militærs strategi om at udlicitere oprørsbekæmpelsesoperationer til lokale styrker.

»Kort fortalt er han den afgørende grund til, at oprøret i Darfur blev nedkæmpet, fordi han var i stand til at rekruttere en effektiv kampstyrke, der kendte det lokale terræn godt, kendte geografien godt, og selv havde et horn i siden på de afrikanske landbosamfund i Darfur,« siger Magdi el-Gizouli.

Sudans regeringstro militser blev i 2013 lagt sammen i RSF i et forsøg på at indføre større disciplin og knytte dem tættere til de regulære væbnede styrker. Under Hemedtis kommando førte RSF an i to store oprørsbekæmpelseskampagner i Darfur i 2014 og 2015.

Tortur og voldtægt

En rapport fra 2015 fra ngo’en Human Rights Watch dokumenterede, at RSF i disse år »begik en række forfærdende overgreb«, herunder voldelig fordrivelse af hele lokalsamfund, ødelæggelse af brønde og plyndring af husdyr.

»Blandt de voldsomme krænkelser mod civile var tortur, udenretlige drab og voldtægt,« hedder det i rapporten.

Vidner til et af RSF-militsens angreb i 2015 mod Darfurs oprørske Jebel Marra-region, fortæller, at militssoldater stod bag vold og voldtægt i og omkring landsbyen Golo – i flere tilfælde blev kvinder og piger voldtaget foran byens ældste og derpå dræbt og deres lig efterladt i byens gader.

Den Internationale Straffedomstol har ikke rejst nogen tiltale mod Hemedti, men fastslår i en rapport fra 2014, at RSF under hans kommando »i sin struktur og operationsformer« optrådte fuldstændig som tidligere militser med »et lignende mønster af vilkårlige og uforholdsmæssige angreb mod civile«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"...dræbte og voldtog etniske afrikanere" står der i denne Guardian artikel. Vidste hverken at ens etnicitet kunne være "afrikansk" (min etnicitet er i så eurasisk) eller man åbenbart ikke kan være afrikansk hvis man er fra det nordlige Sudan. Håber på artiklen, i det store perspektiv, alligevel er troværdig på trods af en så kollosal fejl.