Læsetid: 5 min.

Militslederen Hemedti er Sudans nye stærke mand og en hensynsløs oprørsbekæmper

Kommandant Hemedti satte mandag sine styrker ind mod demonstranter i Sudans hovedstad Khartoum, hvor adskillige blev dræbt. Hans militsgruppe stod for få år siden bag brutale overgreb i den oprørske Darfur-provins. Nu spår iagttagere, at han vil gå efter præsidentposten
Hemedtis stigning i graderne har været tæt knyttet til den igangværende konflikt i hans oprindelige hjemregion Darfur.

Hemedtis stigning i graderne har været tæt knyttet til den igangværende konflikt i hans oprindelige hjemregion Darfur.

Mohamed Nureldin Abdallah

4. juni 2019

Mindst ni personer blev mandag dræbt i Sudan, da styrker loyale over for landets styrende militærråd blev indsat for at rydde en sit in-demonstration foran rådets hovedkvarter i landets hovedstad, Khartoum.

Øjenvidner rapporterede til arabiske medier, at sikkerhedsstyrkerne tilhørte den frygtede militsgruppe RSF, og at nogle af militssoldaterne havde omringet og var trængt ind på lokale hospitaler, havde løsnet skud, tævet hospitalsmedarbejdere og såret demonstranter under behandling.

RSF (Rapid Support Force) står under kommando af Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kendt som Hemedti. Han har titel af såkaldt vicechef for det Transitionelle Militærråd, som har siddet på magten i Sudan, siden præsident Omar al-Bashir blev væltet af hæren i april som kulminationen på månedlange protester.

Ved et angreb på demonstranter i maj hævdede øjenvidner at have set panserkøretøjer markeret med ’RSF’ åbne ild mod demonstranterne, da køretøjerne blev indsat for at rydde barrikader. Den gang hævdede Hemedti, at de ansvarlige for volden skulle findes på Khartoum Universitets område, hvor demonstranterne havde opslået en lejr.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

"...dræbte og voldtog etniske afrikanere" står der i denne Guardian artikel. Vidste hverken at ens etnicitet kunne være "afrikansk" (min etnicitet er i så eurasisk) eller man åbenbart ikke kan være afrikansk hvis man er fra det nordlige Sudan. Håber på artiklen, i det store perspektiv, alligevel er troværdig på trods af en så kollosal fejl.