Læsetid: 4 min.

Ny lovpakke gør det officielt efter 30 års debat: Tyskland er et indvandringsland – og har brug for endnu mere indvandring

Trods protester vedtog den tyske regering fredag en omfattende ’migrationspakke’. Den gør det både lettere at udvise afviste asylansøgere og at tiltrække de hundredtusindvis af udlændinge, som det tyske arbejdsmarked årligt hungrer efter. Lovpakken kritiseres fra liberal side som utilstrækkelig
Flygtninge ankommer til Dortmund i 2015, hvor Tyskland modtog over en million flygtninge. Det gav efterfølgende luft under vingerne for højrefløjspartiet AfD, og med den nye lovpakke viser også de regeringsbærende partier – socialdemokratiske SPD og konservative CDU/CSU – at de er klar til at stramme asylpolitikken.

Flygtninge ankommer til Dortmund i 2015, hvor Tyskland modtog over en million flygtninge. Det gav efterfølgende luft under vingerne for højrefløjspartiet AfD, og med den nye lovpakke viser også de regeringsbærende partier – socialdemokratiske SPD og konservative CDU/CSU – at de er klar til at stramme asylpolitikken.

Maja Hitij/Ritzau Scanpix

8. juni 2019

»Wir schaffen das

Angela Merkels offensive reaktion under flygtningekrisen i 2015 præger stadig den europæiske opfattelse af den tyske migrationspolitik. Men allerede siden 1990’erne har der i Tyskland været en løbende debat om, hvorvidt Tyskland overhovedet er et indvandringsland eller ej.

Den debat er for længst overhalet af virkeligheden: I dag lever næsten 11 millioner ud af de 83 millioner mennesker i Tyskland uden et tysk pas. Siden 2016 år har Tyskland oplevet en årlig nettotilvandring på mellem 400.000 og 500.000 mennesker. Heraf var der i 2018 omkring 185.000 asylansøgere – et tal, som her i 2019 fortsat er i fald efter det historiske toppunkt i kølvandet på flygtningekrisen i 2015.

Alt, alt for lidt

Midt i de tyske socialdemokraters eksistentielle krise er der i disse dage livlig debat om, hvorvidt SPD bør efterligne de danske socialdemokraters succesfulde stramning af kursen i forhold til indvandring. Midt i denne debat og trods krisen i den tyske regering vedtog SPD sammen med CDU/CSU fredag en omfattende »migrationspakke« med syv temmelig tekniske love.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

»Wir schaffen das.«

Og Mutti Merkel har jo ret. Tyskland er ikke gået i sort. Og Tyskland har brug for 500.000 indvandrere årligt fremadrettet for at kunne opretholde økonomisk fremgang.

Jens Winther

@Jeppe Lindholm, tjah. Men det afgørende er, at der er ret stor forskel på at invitere industrivante og velfungerende tyrkere, rumænere, slovakker ind i Tysklands fabriksanlæg - og så det at åbne for indvandring af fx dybt traumatiserede afrikanere, der har levet i årevis i flygtningelejre.

Erik Fuglsang og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar