Læsetid: 9 min.

Også i USA er klimakrisen et ’hot’ valgemne. Demokrater kappes om at være mest offensiv

I løbet af det sidste år er klimakrisen pludselig kommet på de demokratiske vælgeres radar. Flere demokratiske præsidentkandidater har udarbejdet detaljerede klimaprogrammer, og selv nogle republikanerne lægger nu afstand til Trumps afvisning af menneskeskabte klimaforandringer
Det er den 13-årige klimaaktivist Alexandria Villasenor, der her står med megafonen, det startede skolestrejkerne for klimaet i USA – strejker, som mange forventer nu vil brede sig på den anden side af sommerferien.

Det er den 13-årige klimaaktivist Alexandria Villasenor, der her står med megafonen, det startede skolestrejkerne for klimaet i USA – strejker, som mange forventer nu vil brede sig på den anden side af sommerferien.

Erik McGregor

15. juni 2019

Ikke ét spørgsmål handlede om klimakrisen i løbet af de i alt seks tv-debatter ved det amerikanske præsidentvalg i 2012 og 2016, hvor først Barack Obama og Mitt Romney og siden Donald Trump og Hillary Clinton duellerede mod hinanden.

Men nu er amerikansk klimapolitik blevet et af de vigtigste emner for Det Demokratiske Parti i primærvalgkampen mellem de hidtil 23 præsidentkandidater. En opsigtsvækkende vending.

»I vores meningsmålinger, som er et par måneder gamle, indtager miljøbeskyttelse og klimaforandring henholdsvis en anden- og tredjeplads blandt liberale demokratiske vælgere. Sundhed ligger i top,« siger Anthony Leiserowitz, direktør for Program on Climate Change Communication ved Yale University, til Information.

Selv blandt republikanske vælgere er kurven knækket, fortæller Leiserowitz, der anses for at være USA’s førende forsker i offentlighedens opfattelse af klimaforandringer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Analysen her lugter lidt af analysen af Clinton som "den uundgåelige" kandidat. Hvis man kun læser Demokraternes medier, og læser deres undersøgelser skal man sikkert nok få et billede af at de også skal få et klimavalg næste år.

Hvis det er "hot" blandt Demokrater, er det så nok kun "hot" blandt måske 15-20% af befolkningen. Hvis dem der stemmer på Republikanere associerer klimaspørgsmål med "venstrefløjen", vil klima ikke blive et valgtema blandt Republikanere. Så vil det fortsætte som nu med at være "leftists", der går op i klimaet - fordi de alle er nogle "socialister" - ifølge folk til højre for liberale Demokrater - og også et par ældre liberale Demokrater, i øvrigt (mest skeptiske overfor forbrugsomlægninger, ikke af videnskaben). Det er "guilt by association". Hvis forureningsbekæmpelse bliver associeret med venstrefløj kan en republikaner ikke tage emnet op uden at blive kaldt "leftist". Samme gælder at en Demokrat ikke kan være skeptisk overfor amerikansk immigrationspolitik uden at blive associeret med den amerikanske højrefløj.

Achim K. Holzmüller

Hvis én demokratiske nation i verden kan skabe en disruption i handlingsplaner for og på klimaområdet, så er det først og fremmest USA. Med Manhattan projektet har landet bevist, hvad de på korteste tid var i stand til. Parret med den kolossale videns- og tech-kapapacitet, landet er i besiddelse af.
Det ser ud til at den politisk kritiske masse snart synes nået for at sætte noget lignende som i 40erne igang igen, med målet at sætte abrupt og massiv ind for klima-change. Selvom beløbet, Manhattan projektet kostede, ca. 1,9 billioner USD, nuværende omtrent 25 billioner, næppe ville være nok.
Netop USA skaber i de seneste år deres egne beviser om vigtigheden at endelig komme igang, med de hyppigere fremkommende naturkatastrofer, så som skovbrande, hurricanes, tropestorme.
Og mod sådanne energier, deres årsag og virkning, og dens bekæmpelse, ville i længden være Trumps fake behæftede politik magtesløs, hvis den ikke bøjer sig.