Læsetid: 4 min.

På trods af massiv luftforurening vil Kosovo nu opføre endnu et stort kulkraftværk

Veton Nurkollari, der er art director for dokumentarfestivalen DokuFest, og holdet bag festivalen kører rundt i Kosovo med deres mobile biograf, der kører på solenergi. I den viser de klimadokumentarer – imens er landets regering nu ved at opføre endnu et kulkraftværk i et land, der kæmper med massiv luftforurening
I Kosovos hovedstad og omegn er der et kæmpe problem med luftforurening fra kulkraftværker, særligt om vinteren, når kraftværkerne (Kosovo A og Kosovo B, red.) kører for fulde drøn og vinden blæser røgen ind over byen. Billedet er fra januar 2018 i udkanten af hovedstaden Pristina.

I Kosovos hovedstad og omegn er der et kæmpe problem med luftforurening fra kulkraftværker, særligt om vinteren, når kraftværkerne (Kosovo A og Kosovo B, red.) kører for fulde drøn og vinden blæser røgen ind over byen. Billedet er fra januar 2018 i udkanten af hovedstaden Pristina.

Armend Nimani

2. juli 2019

RAHOVEC – Solen har for længst brændt hver en sky af på himlen over den lille provinsby Rahovec små 60 kilometer fra Kosovos hovedstad, Pristina.

Termometeret viser 35 grader og med landets gennemsnitlige 2.123 årlige solskinstimer er det bestemt ikke uvant, at solen skinner på disse kanter. Det samme kan man ikke sige om temperaturen, der normalt højst kommer op omkring 27 grader i juni måned.

Men på trods af flere og hyppigere tilfælde af ekstremt vejr, er folk »først lige blevet gjort opmærksom på, at der er et problem med klimaet«, forklarer EU-repræsentant Gazmend Selimi, der er programleder for EU-delegationen i Kosovo og er specialiseret i miljøpolitik og regulering, da jeg sidder til bords med ham efter en rundvisning på vingården Bodrumi i Vjeter i byen Rahovec.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nye kulkraftværker opføres over hele kloden.

Coal Plant Pipeline.
Panama, Colombia, Chile, Brazil, Ukraine, Turkey, Serbia, Romania, Poland, Kosovo, Hungary, Greece, Germany, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Czech Republic, Bosnia and Herzegovina, Russia, Kazakhstan, Georgia, Vietnam, Thailand, Taiwan, South Korea, The Philippines, Pakistan, Myanmar, Mongolia, Malaysia, Japan, Indonesia, India, China, Cambodia, Bangladesh, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Swaziland, South Africa, Senegal, Nigeria, Mozambique, Morocco, Malawi, Madagascar, Kenya, Ivory Coast, Ghana, Egypt, Democratic Republic of Congo, Botswana, United Arab Emirates, Oman and Dominican Republic.

Kilde: https://coalexit.org/sites/default/files/inline-files/Regional%20Briefin...

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Per Torbensen, Claus Nielsen og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Pisse fedt. Kul lobbyen har sejret...

Mennesket svinder ikke mindre med udsigt til selvdestruktion. Tværtimod. Nu gælder det om at leve max. Fly verden rundt før det bliver for dyrt med de der klimaskatter. Jeg vil æde min gamle hat på, at vi de næste år vil se en stor stigning i flyrejser, forbrug af benzin, diesel og oksekød. Alle vil være max med før det bliver umuligt. Nu skal der festes til solnedgang på første klasse.

Troels Brøgger, Per Torbensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frederik Groth Nordstrøm

Ja, Jeppe Lindholm, det er menneskets natur. Den fest vores forældre og vi har og har haft, ser vi jo som et naturligt gode. Noget vi naturligt har krav på. Det er meget småt med alternativer til fly f.eks.
Man kunne belønne folk der vælger ferie med tog eller lignende med lidt længere ferie, så tiden man bruger på at flytte sig, bliver mere udlignet.
Mennesket vil ikke stoppe med charterrejser, før de bliver for dyre eller forbudte. Og så er der alt dét mad og gods, der bliver fragtet dagligt. Plus business rejser. Der er nok at tage fat på. Vi almindelige mennesker kan godt gøre en forskel, men den store forandring skal komme fra dér hvor det batter mest.
Jeg kan umiddelbart ikke finde nogen statistikker over passager trafik kontra fragt af varer, men man er jo nødt til at tage fat på begge dele. Slut med varer fra eksotiske lande. Slut med flyrejser "for sjov".
På et tidspunkt er man nødt til at stoppe det under alle omstændigheder.

Troels Brøgger, Thomas Tanghus, Michael Christiansen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Jeppe Lindholm - Hatte smager ikke godt. Hvis du fulgte med ville du vide t el-samfundet ligger lige om hjørnet. Små markedsledere bliver købt op af koncerner, fordi de har styrken til at slå igennem. Hold på din hat - det kommer til at gå stærkt!

Jeppe Lindholm

Kim Houmøller... I Australien har et flertal i parlamentet for få uger siden givet tilladelse til åbning af en ny kulmine i det nordøstlige Australien. Den skal årligt bryde 60 millioner tons kul. Viste du det?

Christian De Thurah

Frederik Groth Nordstrøm
"Slut med varer fra eksotiske lande". Der ligger et dilemma her. Hvis man vil hjælpe fattige lande i f.eks. Afrika med at udvikle sig, er den bedste måde at handle med dem. Men handel indebærer, at der bliver flyttet gods, og det skader klimaet.
Klimaforandringerne kan få slemme konsekvenser, men det kan store forarmede områder i verden også.

Jørgen Wind-Willassen

»Hvis det er rentabelt at producere solenergi i Tyskland, så vil det i hvert fald også være en god investering her i Kosovo og i det øvrige Sydeuropa.«
Han har vist misforstået en del.
Elproduktion fra solceller er sandelig IKKE rentabelt i Tyskland.
Kun en enorm statsstøtte gør det rentabel for ejerne.
For staten er det en økonomisk katastrofe.
Heldigvis er tilskuddet noget reduceret de seneste år.
https://en.wikipedia.org/wiki/Feed-in_tariffs_in_Germany

Nikolai Beier

Apropos Balkan
Her er en historie om Albanien, og deres muligheder for at høste el fra sol, vind, og opdæmmet vand:
https://energytransition.org/2019/06/wonderland-albania/

Det kniber med selvforsynings-graden, så der skal bygges nyt, og el-nettet er "svagt", dvs. i dårlig stand og mangler kapacitet. Landet er rig på fornybare resurser, inkl. geotermi, og har "pumped storage".

Angiveligt kniber det med sagligheden i argumenterne for hvor meget der skal bygges af hvad, sammenlignet med hvad der kan give et sammenhængende el-system, der både leverer el sommer og vinter. Deres nuværende vandkraft løber tør for vand i sommerhalvåret, og giver kun energi nok til 20 % af el-forbruget. Nogen vil groft sagt dæmme de sidste floder op, fremfor at opsætte flere solfangere og vindmøller.

jan henrik wegener

For de der taler enten klima, eller forurening eller begge dele kunne vel en tanke om direkte økonomisk straks støtte til kulafhængige lande i den lavere ende af indkomstskalaen vel være nærliggende. Der kan givetvis kommes med masser af modforestillinger, blandt andet om "bestikkelse" eller anden umoral. Måske. Men løser man noget som helst med moraliseren i den her sammenhæng?