Læsetid: 4 min.

Primærvalg i USA: Konflikterne kom frem i demokratisk debat

Selv om klima er i toppen på demokratiske vælgeres liste over vigtige emner, fyldte emnet kun få minutter under de første fire timers debat i den demokratiske primærvalgkamp. Til gengæld blev der fyret op under føreren i feltet, Joe Biden, racismedebat og migration
Kamala Harris (th.) udfordrede med succes Joe Biden (tv.) og Bernie Sanders (i midten) ved den første demokratiske primærvalgsdebat torsdag i Miami.

Kamala Harris (th.) udfordrede med succes Joe Biden (tv.) og Bernie Sanders (i midten) ved den første demokratiske primærvalgsdebat torsdag i Miami.

Carl Juste/Miami Herald/Ritzau Foto

29. juni 2019

Klimakrisen har allerede fået mere opmærksomhed i de to første debatter i den demokratiske primærvalgkamp end i alle debatterne mellem præsidentkandidaterne Hillary Clinton og Donald Trump i 2016.

Det vil sige tilsammen 15 minutter i de to gange to timers debatter, der løb af stablen natten til torsdag og natten til fredag.

Men de 15 minutter var en rodet affære, og der gik utrolig lang tid før tv-værterne stillede direkte klimarelaterede spørgsmål til kandidaterne, som i stedet selv måtte tage emnet op.

Det skal til gengæld nok hjælpe de demokratiske vælgere, som har klima på en toptre over vigtigste emner, samt de kandidater og klimaaktivister i bevægelser som the Sunrise Movement og Greenpeace, der presser på for, at der skal holdes en separat demokratisk debat om klimapolitik, noterer netmediet Vox.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Biden har sammen problem som Hillary Clinton. Han starter med fantastiske meningsmålinger, men jo mere folk skal se og høre ham, jo mere taber han. Når man bare vil status que i et land hvor den 1 % styrer økonomien totalt, og politikken dermed højest for lov at berøre moralske spørgsmål, må man nøjes med at fyre floskler og banaliteter af, og det bliver hurtigt kedeligt, med mindre man er en Obama med et stort ordforråd. Biden som nærmest er i minus mht. ordforråd må derfor satse mere på sin "naturlige" attituder og de har for tiden taget for meget farve af "'sniffing to women's hair"...

Kamala Harris var efter Biden for hans mere eller mindre racistiske fortid. Og godt for hende! Hun var den eneste og hun smed ham virkelig under bussen.... Desværre har Harris et høre-problem. Således rakte hun hånden op, da journalisten spurgte alle kandidaterne om deres holdning til et offentligt sundhedssystem, og dermed ikke også et privat. Men hun blev wishy-washy i CNN efter debatten og løb så lang hun kunne fra sin oprindelige position. Hun havde hørt forkert, som hun sagde. Det må snart være 10. gang Harris melder noget ud som skal gøre hende populær hos vælgerne for så at trække i land pga. af hendes donorer.

Sanders klarede sig habilt, men det er vel efterhånden kapitalismehviskeren Warren som kan tage den progressive gule føretrøje på. Idet hun nærmest dagligt lægger progressive planer frem for samfundsøkonomien, mens Sanders fyrer sine efterhånden gamle travere af her på 30. år. Sanders virker en smule træt, men der er langt igen, og han har stadig de populære og rigtige idéer.