Læsetid: 5 min.

Professor og demokratiforkæmper: »Hongkong har brug for så meget international hjælp som muligt«

Folk i Hongkong er chokerede og vrede over, hvor hurtigt deres rettigheder bliver taget fra dem, siger en veteran fra byens demokratibevægelse. Men Kinas kommunistiske styre insisterer på, at de hundredtusindvis af demonstranter i Hongkongs gader blot er opildnet af fjendtlige vestlige kræfter
En ny lov vil gøre det muligt at udlevere personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Den beslutning demonstrerer hndredetusinder mod i disse dage.

En ny lov vil gøre det muligt at udlevere personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Den beslutning demonstrerer hndredetusinder mod i disse dage.

Ritzau Scanpix

12. juni 2019

»Folk er chokerede over, hvor hurtigt deres rettigheder bliver taget fra dem. Og nu er de vrede.«

Konstateringen fra Joseph Cheng Yu-shek varsler om, at den politiske tumult i Hongkong langt fra er overstået.

I weekenden var hundredtusinder af demonstranter på gaden for at protestere over en ny lov, der vil gøre det muligt at udlevere personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Frygten er, at det blandt andre kan ramme dissidenter og demokratiaktivister, der ellers hidtil har været beskyttet i den tidligere britiske kronkoloni. Og loven ses som endnu et forsøg fra kinesisk side på at erodere Hongkongs autonomi og indbyggernes frihedsrettigheder.

»Folk i Hongkong kan se, at de er blevet nægtet de demokratiske valg, de var blevet lovet. Og samtidig undermineres deres menneskerettigheder og byens politiske værdier til stadighed, i takt med at Kinas kommunistparti strammer grebet,« siger 70-årige Joseph Cheng, der er professor i samfundsvidenskab ved City University of Hong Kong og en veteran i byens demokratibevægelse.

Hongkong-avisen South China Morning Post rapporterer, at tusindvis af betjente er sendt på gaden, efter at demonstranter tirsdag aften igen begyndte at samle sig i nærheden af byens regeringsbygning.

Og der er planlagt nye, massive protester onsdag, hvor den omstridte lov skal behandles i byens parlament. Flertallet i parlamentet er loyale over for det kommunistiske styre i Beijing.

I ledtog med Vesten

Centralstyret i Beijing forsøger i disse dage via sine statstyrede medier at udbrede en fortælling om, at arrangørerne af demonstrationerne i Hongkong er »i ledtog med Vesten«, og at de deltagende demonstranter blot »er blevet narret« til at deltage i protesterne af fjendtlige, vestlige kræfter, der »ønsker at skabe kaos i Hongkong for at skade Kina«.

Kinas udenrigsministerium advarede tirsdag direkte omverdenen mod at blande sig i udviklingen i Hongkong, som af kommunistpartiet ses som et internt kinesisk anliggende.

»Ha!« Det griner Joseph Cheng af over telefonen fra Hongkong.

»Det er ironisk. Det er jo Kina, der er skyldig i at blande sig utidigt i Hongkongs anliggender,« siger Joseph Cheng, der bl.a. har haft en ledende rolle i Alliance for True Democracy, som kræver frie, demokratiske valg.

»Situationen bliver værre og værre. Hvis bare omverdenen rent faktisk ville blande sig mere. Hongkong har brug for så meget international hjælp som muligt.«

Ifølge Joseph Cheng viser antallet af demonstranter søndag, som ifølge arrangørerne rundede en hel million, at borgerne i Hongkong har forstået situationens alvor.

Med den nye udleveringslov vil politikere, journalister, aktivister, dissidenter og alle andre, der taler kritisk om kommunistpartiets styre, være i konstant risiko for at blive udleveret til de kinesiske myndigheder.

De vil dermed kunne blive stillet for en dommer i et kinesisk retssystem, der er plaget af tvungne tilståelser og tortur, og som i modsætning til Hongkongs ikke er uafhængigt, men underlagt kommunistpartiet.

»Det er med frygt, at folk i Hongkong ser på risikoen for at blive stillet for en dommer i Fastlandskina. Det fratager folk fundamentale retsstatssikkerheder,« siger Joseph Cheng.

Brudte løfter

Hongkong blev i 1997 indlemmet i Folkerepublikken Kina efter at have været en britisk koloni i godt 150 år.

Briterne gav aldrig borgerne fuld stemmeret i frie, demokratiske valg, men opbyggede dog et uafhængigt retssystem og gav de i dag syv millioner indbyggere en lang række demokratiske rettigheder såsom ytrings- og pressefrihed.

Under den såkaldte ’et land, to systemer’-ordning lovede kineserne i en traktat underskrevet med Storbritannien, at man ville fastholde de rettigheder frem til år 2047. Kineserne lovede desuden, at indbyggerne gennem frie, demokratiske valg ville få muligheden for at vælge byens egen regeringschef.

Men Beijing er med stadig større hast begyndt at undergrave Hongkongs frihedsrettigheder og uafhængige domstole og har brudt sit løfte om demokratiske valg – i stedet vælges byens regeringschef fortsat af en Beijing-loyal valgkomité.

Det førte i efteråret 2014 til massive protester i byen, hvor demonstranter i 79 dage besatte centrale dele af byen med krav om ægte demokrati. Det var de mest vedholdende protester på kinesisk jord i årtier, men hverken byregeringen eller Beijing bøjede sig for de folkelige krav.

Kinas regering er nu begyndt at udlægge den bindende traktat med Storbritannien som blot et »historisk dokument«, der »ikke længere har nogen praktisk betydning og ikke på nogen måde er bindende for centralregeringens styring af Hongkong«.

Joseph Cheng mener, at det understreger, at Beijing ikke har i sinde at respektere ’et land, to systemer’-ordningen og vil blive ved med at mindske hongkongernes rettigheder.

»Under præsident Xi Jinping er grebet blevet strammet i hele Kina, og den situation ser vi også i Hongkong,« siger Joseph Cheng, der mener, at kommunistpartiet ikke kan acceptere, at det i et lille hjørne af det kinesiske rige ikke har fuld kontrol.

»I det kinesiske lederskabs øjne er regimets overlevelse vigtigere end alt andet, så det vil knuse alt, der ses som en trussel. Og Hongkongs frihed ses som en trussel, da man ikke kan acceptere kritik fra nogen steder overhovedet, idet det kan underminere kommunistpartiets legitimitet.«

I Kina er informationer om demonstrationerne, som ikke kommer direkte fra de statskontrollerede medier, blevet stærkt censureret. På internettet og sociale medier er nyheder om protesterne blevet blokeret.

Bøjer sig ikke

I Hongkong er modstanden mod udleveringsloven bredt funderet. Dommere og advokater er kommet med advarsler.

Selv de normalt så politisk forsigtige businessledere, der oftest støtter regeringen, har været ude med hård kritik. De frygter blandt andet, at loven undergraver byens retssystems uafhængighed, integritet og uvildighed, som hidtil har været afgørende for at sikre det fundament, som byens økonomiske succes bygger på.

»Hvis Hongkong skal vedblive med at være et internationalt finanscentrum, så er det altafgørende at der er international tiltro til, at vores retssystem er uafhængigt,« siger Joseph Cheng.

Men hverken byregeringen eller styret i Beijing lader længere til at være villig til at bøje sig for folkeligt pres. Regeringen trak i 2003 en udskældt sikkerhedslov, som kritikere mente ville true befolkningens rettigheder, tilbage efter store folkelige protester.

Men den offentlige opinion betyder stadig mindre i Hongkong. Hverken bystyret eller Beijing bøjede sig for de enorme såkaldte paraplydemonstrationer for demokratiske rettigheder i 2014. Og som en understregning af præsident Xi Jinpings stærkt autoritære linje er der heller ikke tegn på, at man vil bøje af for modstanden mod udleveringsloven.

Mandag slog Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, fast, at loven vil blive vedtaget.

»Vi vil stadig gøre det,« sagde hun på trods af protesterne.

En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Bindesbøll

Tak til Information for at bibringe fokus her. Fokus på alle de mange stadigt modige "dissidenter", der bruger al den ytringsfrihed de har, på at adressere virkeligheden.

I HongKong er der heldigvis stadigt langt bedre forhold for kritiske ytringer end i "Hovedland Kina".
Men det går baglæns. Følgelig ser vi de massive og flotte protester i HongKong seneste par dage.

DR P1 er som vanligt at anbefale. De havde i tirsdagens eftermiddagsudgave af "Orientering" et fint interview med Pia Elers, der også kunne fortælle om situationen, inklusive pludselige "indraggelser af visum" til kritiske journalister.
(Ca. 1.00 time inde i udsendelsen)
https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2019-06-11

Arne Albatros Olsen

Deres argument for demonstrationerne er vist kun møntet på det hjemlige publikum.
Alle andre ved jo ,at det er en løgn.