Læsetid: 4 min.

Robert Reich: Elizabeth Warrens industripolitiske visioner viser vejen

Det findes et bedre alternativ til Trumps økonomiske nationalisme, og det er ikke uhæmmet frihandel, men massive statslige investeringer i morgendagens rene energiteknologier kombineret med en grøn Marshall-plan, skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich i denne kommentar
Elisabeth Warren taler dunder imod amerikanske virksomheder, som »er uden loyalitet og troskab« over for den nation, i hvilken de kom til verden, skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich i denne kommentar.

Elisabeth Warren taler dunder imod amerikanske virksomheder, som »er uden loyalitet og troskab« over for den nation, i hvilken de kom til verden, skriver den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich i denne kommentar.

Tamir Kalifa

12. juni 2019

For tiden byder hver eneste dag på anskuelsesundervisning i, hvordan Trumps økonomiske nationalisme ser verden som et nulsumsspil. Fremtidens industrier vil være domineret af enten kinesere eller amerikanere: Enten vinder vi, eller også vinder de.

Denne opfattelse støder ganske vist på modstand, især fra multinationale koncerner med base i USA og disses republikanske talerør, som meget nødigt ser de trumpske tariffer skade den globale indtjening.

Men er der virkelig kun de to muligheder: økonomisk nationalisme eller frihandel uden hæmninger?

Nej, der findes et tredje og klogere alternativ: ’industripolitik’.

Herved forstår jeg investering af nationale statslige ressourcer i forskning og udvikling i morgendagens industrier. Kombineret med skattesubsidier, eksportincitamenter og opgradering og træning af stadig større dele af arbejdsstyrken til beskæftigelse i disse.

Social kontrakt

Elizabeth Warrens nye ’Plan for Økonomisk Patriotisme’ blev fremlagt i sidste uge. Som et udspil for en ny amerikansk industripolitik er den bemærkelsesværdigt ambitiøs.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu