Læsetid: 6 min.

Rusland ignorerer ikke klimaforandringerne – de udnytter dem økonomisk

Bag det manglende russiske engagement i klimaet ligger en grundlæggende skepsis i forhold til, at mennesket kan stoppe klimaforandringerne. Så hellere prøve at profitere på dem
Skibet 'Fedor Ushalov' er ved at bryde isen i Arktis. Klimaforandringerne gør det muligt at øge skibstrafikken på den nordlige halvkugle.

Skibet 'Fedor Ushalov' er ved at bryde isen i Arktis. Klimaforandringerne gør det muligt at øge skibstrafikken på den nordlige halvkugle.

Elena Chernyshova

1. juli 2019

Det lød nærmest sovjetisk, da Vladimir Putin i april deklarerede, at Rusland de næste fem år vil intensivere skibstransporten over den hastigt smeltende Arktis-rute fra 18 millioner tons til hele 80 millioner tons.

I det samme område fra Beringsstrædet i øst til Barentshavet i vest kæmper man inde på landet også med temperaturstigninger, som i de nordligste russiske regioner har ført til oversvømmelser og optøet permafrost, der giver problemer for veje, landingsbaner og anden infrastruktur.

Industrien i området og den nu hastigt udviklede skibstransport er ofte blevet kritiseret af miljøorganisationer og klimaforskere for at bidrage til en intensivering af klimaforandringerne i nordregionen, blandt andet på grund af den sod – også kaldet black carbon – der accelererer isens smeltning.

Med hjemlige klimabriller kan situationen i det russiske Arktis ligne en af de vante sager, hvor samfundsøkonomiske interesser vinder over de klimapolitiske. Men ifølge Veli-Pekka Tynkkynen, professor i russisk miljøpolitik fra Helsinki Universitet, er begge situationer egentlig glimrende eksempler på den klimapolitiske retning i Rusland:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Søren Veje
  • David Zennaro
Olaf Tehrani, Jens Thaarup Nyberg, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Søren Veje og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu