Læsetid: 6 min.

Russerne er færdige med at vente tålmodigt på bedre tider

Billedet af den tålmodige russer krakelerer i disse år. Tålmodighed er afløst af vrede. Ikke mindst fordi gabet mellem forventninger og virkelighed vokser
Soldater fra nationalgarden anholder en kvinde under gårsdagens støttedemonstrationer i Moskav for den nu løsladte russiske journalist Ivan Golunov. Magten i Rusland befinder sig i en tilstand af stress. Den kan ikke finde ud af, hvordan den mest hensigtsmæssigt skal adressere befolkningens vrede, mener leder af russisk ngo.

Soldater fra nationalgarden anholder en kvinde under gårsdagens støttedemonstrationer i Moskav for den nu løsladte russiske journalist Ivan Golunov. Magten i Rusland befinder sig i en tilstand af stress. Den kan ikke finde ud af, hvordan den mest hensigtsmæssigt skal adressere befolkningens vrede, mener leder af russisk ngo.

Maxim Shipenkov

13. juni 2019

MOSKVA – »Folk er blevet mærkbart vredere, det er nyt.«

Sådan svarer forfatter Denis Dragunsky, uden tøven, da han bliver spurgt, hvad der forandrede sig i Rusland i 2018.

Mest markant var demonstrationerne mod pensionsreformen sidste sommer, hvor flere hundredtusinder demonstrerede i mere end 80 byer over hele Rusland.

Men generelt er russerne begyndt at gå mere på gaden, end de har gjort før. Og ikke kun i Moskva. I protest mod nedrivning af historiske bygninger, lukning af børnehaver og mod lossepladser, der ligger tæt på befolkede områder, nævner Denis Dragunsky som eksempler.

Et andet symptom er, at regeringspartiet Forenet Rusland uventet tabte en række guvernørvalg i efteråret, fortsætter han.

Der er helt stille i det overfyldte auditorium, vi befinder os i. Denis Dragunsky sidder i panelet i en debat om ’Politiske udviklingstendenser’ på det årlige Gajdar-forum i Moskva. De første 200 heldige deltagere har fået en siddeplads. Mange står op.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Johnny Christiansen
  • Alvin Jensen
  • ingemaje lange
  • Niels Duus Nielsen
  • Tommy Clausen
  • ulrik mortensen
  • Poul Erik Riis
  • David Zennaro
Søren Veje, Johnny Christiansen, Alvin Jensen, ingemaje lange, Niels Duus Nielsen, Tommy Clausen, ulrik mortensen, Poul Erik Riis og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nøjagtigt som i Frankrig, England osv. Demonstrationer er på vej frem alle steder. Folk vil af med en politisk elite der i årtier ikke har leveret på et bedre liv, men, foruden at bidrage til urimelige krige imod fattigere lande, kun har set øget vækst, produktion og konkurrenceevne som succesparametre.
Nu er det nok.

Trond Meiring, Flemming Berger, David Joelsen, Alvin Jensen, ingemaje lange, Arne Albatros Olsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

...og dertil kan tilføjes, at russerne er velsignet med en i særklasse pervers politisk elite...

Claus Nielsen, Peter Hansen og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Spørgsmålet er om folket vil rejse sig, som de gjorde i Ukraine. Ingen tvivl om, at mange russere skuer til Ukraine og f.eks. nu har været vidne til et frit præsidentvalg, men har de modet og viljen til at vælge samme vej?

Mads Kjærgård

Ja væk med Putin, så kan Trumph blive verdenspræsident! Den primære årsag til at den alm. russer ikke oplever velstandsfremgang er jo vestlige og amerikanske embargoer. Ja Fogh går sågar ind for embargoer mod europæiske og herunder danske firmaer, der er indvolveret I handel med Rusland. Jeg håber ikke de giver efter. En ting er sikkert, kommer amerikanerne ind, så tømmer de hele lageret og så får folk ingenting alligevel, russerne altså.

Trond Meiring, Flemming Berger og Tonny Helleskov anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Mads Kjærgård

Væk med Putin, og invitere så Rusland med i et europæisk samarbejde uden om USA!

Selvfølgelig skal et land sanktioneres som opføre sig som det hedengangne nazityskland, der med magt skaffer sig mere lebensraum i Europa.

Men man undre stadig over at de danske medier ikke også er så obs. på den franske regering. Der har været store korruptionssager på alle franske regeringers topfolk i årtier. Macrons tilslutning er mindre end i Rusland, omkring 20%. Og som i Rusland, bestemmer de trods det, alt i parlamentet og vil ikke samarbejde med oppositionerne, hverken til højre eller til venstre.
Frankrig arresterer over tusind demonstranter, skyder på dem, 26 har fået skudt et øje i stykker, mange kraniebrud mm fordi de de bruge LDB40 og små eksplosiver til at bekæmpe demonstrationer, selv når de er lovlige og ikke på nogen måde truer politiet eller ødelægger noget.
Lærerne strejker, hospitalspersonale strejker, der er blokader flere steder og listen er lang.
Politivold er meget omfattende, og i sidste uge forsvandt en ung mand i floden, hvor 14 andre faldt i, fordi politiet smed gazgranater, skød med LDB40 og angreb så voldsomt, at flere mistede orienteringen. Politiets motivation? De havde ikke stoppet musikken til “fete de la musique” til tiden.
De var på en Tom kaj, fjernt fra al bebyggelse. De kunne bare have trukket stikket, eller true med at konfiskere anlægget. Men nej. Politivolden i Frankrig har flere gange fået løftet pegefingre af EU og FN for volden og de farlige våben. Frankrigs situation er på nogle områder værere hvad angår friheder og demokrati, for han vil ikke lytte til noget som helst. Med modsat Rusland kan han køre på frihjul, for han er en af ‘vores’.