Læsetid: 9 min.

Russisk økonomi træder vande

Ruslands BNP steg overraskende sidste år, men hvis man kigger dybere ned i tallene, tegner der sig et mere mudret billede. Verdensbanken har netop nedjusteret sin vækstprognose for 2019. Den svage vækst gør det svært for Putin at holde sine løfter
Mange russiske økonomer advarer mod den førte økonomiske politik og manglen på et sammenhængende økonomisk reformprogram, blandt andet på grund af udsigten til social uro. En ny meningsmåling viser, at rundt regnet hver fjerde russer er parat til at gå på gaden i protest mod faldende levestandard.

Mange russiske økonomer advarer mod den førte økonomiske politik og manglen på et sammenhængende økonomisk reformprogram, blandt andet på grund af udsigten til social uro. En ny meningsmåling viser, at rundt regnet hver fjerde russer er parat til at gå på gaden i protest mod faldende levestandard.

Sergei Ilnitsky

17. juni 2019

Der er langt mellem de russiske økonomer, der i dag ser positivt på landets økonomiske udvikling. Meget langt.

Godt nok steg Ruslands BNP i 2018, hvis man skal tro Rosstat, Ruslands statistikmyndighed, men realindkomsten faldt for femte år i træk, og det samme gjorde befolkningstallet for første gang i ti år.

Indtil videre ser det ikke meget bedre ud for 2019.

I første kvartal steg BNP med 0,5 pct., mens realindkomsten faldt yderligere med hele 2,3 pct., til dels som følge af en momsstigning, der trådte i kraft ved årsskiftet, og den deraf følgende højere inflation.

På de sociale medier advarer mange økonomer mod den førte økonomiske politik og manglen på et sammenhængende økonomisk reformprogram. En af dem er Aleksej Kudrin, Ruslands mangeårige finansminister, der i dag er formand for den russiske rigsrevision:

»Hvis vi ikke når en vækst i BNP på niveau med verdensgennemsnittet, vil vi ikke kunne hæve borgernes indkomst og nå de nationale mål,« lød hans tørre konklusion på Twitter den 14. marts.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Poul Erik Riis
Søren Veje og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jesper Karup Pedersen

"Den helt store joker er – som ofte før – olieprisen"
citat fra artiklen

Olie- & gaspriserne er så helt og aldeles afgørende for den russiske økonomi -
plus selvfølgelig afsætningsmulighederne, jævnfør debatten om Nord Stream II.

David Joelsen

Alle som vurderer rusland af den ene eller anden grund, bør huske på hvor sejlivede russere er. Tænk bare på belejringen af St. Petersborg.

Lars Løfgren, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

USA har ført over halvtreds runder af sanktioner mod Rusland. USA truer os europæere med sanktioner hvis vi handler gas fra Rusland som er 30% billigere end USA's eget som skal transporteres med skibe over atlanten.

Danmark tøver med at godkende Nordstream 2 uden reelle argumenter. "Miljøfare" lyder det sig, projektet bliver ikke stoppet uanset hvad, så miljøfare kan ikke være problemet. Nej problemet er Europa har været forsvundet fra det udenrigspolitiske landkort de sidste 20 år i og med vi har fulgt USA i tykt og tyndt.

Det gælder ikke kun Rusland. For en gangs skyld havde stormagterne forhandlet en fredelig aftale på plads: Atomaftalen med Iran. Nu har amerikanerne trukket sig OG truer Europa, Indien og Kina med sanktioner hvis der handles olie fra Iran. Befolkningen lider, ikke kun i Rusland men specielt i Iran. Europe er handlingslammet.

Snart starter krigen mod Iran og der er ikke udsigt til at mainstreammedierne vil fortælle folkene rundt omkring at USA opfører sig aggressivt. De skal bare skrive amerikanerne vil hjælpe iranerne på et diktatorisk styre så synger størstedelen halleluja når krigen går i gang.

Flemming Berger, Anders Graae, Lars Løfgren, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Gad vide, hvad det betyder for økonomien, at eliten sammen med de mafiøse netværk sender gigantiske beløb ud af landet til hvidvask i Vestlige banker...

Poul Kristensen

Ja, det er faktisk temmelig underligt at Putin tilsyneladende kun koncentrerer sig om våbenproduktion. Den militære industri udgør mere end 30 % af den samlede industri (https://www.globalsecurity.org/military/world/russia/industry-ua.htm). Til sammenligning er USA's nede på omkring 3% (https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2017/05/08/eisenhowers-milita...), men alligevel er Russiske teknikere virkelig dygtige. Man kan åbenbart bare ikke få det til at fungere for andet end våben. Ærgerligt nok. Jeg venter stadigvæk på den der russiske telefon med skærm på begge sider.

Jan Weber Fritsbøger

Poul der er noget som siger mig at der er noget galt med de tal, de ligner statistik brugt til krigspropaganda,
ikke mindst når man ved at USA bruger massivt meget mere på militær end alle andre, hvis man ser top 10 over de lande der bruger mest, er usa #1 og helt uden for konkurrence, man bruger mere end de næste 6 på top 10 listen bruger TILSAMMEN,
men nu er både "Forbes" og "global-security" jo også velkendte kilder til fjendebilleder som the US
har brug for, de har nærmest krigspropaganda og våbenforherligelse som vigtigste dagsordner.