Læsetid: 9 min.

Sidste år brændte 85.000 km² russisk skov. Det er to gange Danmark

Selv om Rusland oplever høje temperaturstigninger, flere oversvømmelser og større skovbrande, ser mange russere klimaforandringer som noget, der sker i andre lande. I de verdensomspændende klimastrejker i maj deltog kun 200 russiske skoleelever fra ni byer
En russisk kobberfabrik i Norilsk 8. november 2017. Russerne har stadig en meget begrænset forståelse af klimaforandringernes alvor, men forståelsen er stigende – særligt blandt de unge.

En russisk kobberfabrik i Norilsk 8. november 2017. Russerne har stadig en meget begrænset forståelse af klimaforandringernes alvor, men forståelsen er stigende – særligt blandt de unge.

Sergey Ponomarev/Ritzau Scanpix

25. juni 2019

Det er efterhånden to et halvt år siden, at Danmark ratificerede Parisaftalen. Det samme gælder Nordkorea, og selv Syrien har gjort det. Men Rusland har som det suverænt største af 11 tilbageværende underskriverlande i verden endnu ikke ratificeret Parisaftalen.

Rusland er verdens fjerdestørste udleder af CO₂ efter Kina, USA og Indien, og opvarmningen i Rusland foregår hurtigere end i verden som helhed, fremgår det af den årlige statusrapport fra det russiske miljøministerium fra december, hvor klimaforandringer for første gang havde fået en betydningsfuld plads.

Mens verden i snit er blevet 0,18 grader varmere hvert tiende år siden 1976, så er Rusland blevet 0,45 grad varmere hvert tiende år i samme periode. Allerede nu ser man mere nedbør i form af både regn og sne, flere oversvømmelser og voldsommere storme.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Søren Veje
  • David Zennaro
Thomas Tanghus, Søren Veje og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Putin lider af samme kompartmentaliserede forståelse af verden som så mange andre politikere: Økonomi for sig og klima for sig.

Thomas Tanghus, Trond Meiring, Søren Fosberg og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ifølge DR Horizont i går aftes om masse turisme transporteres der årligt ca. 4.500.000.000 passagere åtligt med fly. Det er over 12.300.000 pr. dag. Det er dermed ca. 60% af verdens befolkning, som flyver afsted hvert evigt eneste år. Og kun med udsigt til en kraftig stigning de kommende årtier med bugnende ordrebøger hos verdens flyproducenter og med den ene mega lufthavn efter den anden som åbner for både 100.000.000 og 200.000.000 passagere årligt.

Undtagen BER i Berlin, Tyskland. Den kan de bare ikke få til at fungere nu på snart 10. år som det gode eksempel. Ha ha ha

Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Sådan en lille sjat skov, for noget siden så jeg en reportage om en fangelejr, hvor det blev sagt, den lå i en skov på størrelse med Tyskland.

Søren Fosberg

Hvis EU indfører et grænsetoldsystem for CO2 forurening vil EU kunne pålægge russiske produkter en afgift svarende til den CO2 afgift de ville blive pålagt hvis produceret i EU (EU ETS eller regulær CO2 afgift som man stadig sysler med).

I stedet for at EU scorer afgiften vil det gavne Rusland hvis de selv scorer den. Så et grænsetoldsystem vil stimulere indførelse af CO2 afgifter i Rusland og andre lande der tillader gratis forurening af naturen.

Derfor: lad os få CO2 afgifter kombineret med at grænsetoldsystem. Det vil være en værdig opgave for vor nye progressive regering - hvis vi får sådan en.

Søren Fosberg

PS: et grænsetoldsystem kan ikke indføres af enkeltlande (i EU) men kun hele EU. Så.Mette og vennerne skal og presse EU i denne retning.