Nyhed
Læsetid: 2 min.

Skandale truer Brasiliens ’Antikorruptionshelt’

Justitsminister Sérgio Moro blev som dommer beundret for sin korruptionsbekæmpelse – nu tyder lækket materiale på, at hans retsforfølgelse af ekspræsident Lula da Silva primært var motiveret af ønsket om at hindre ham i at genopstille
Brasiliens justitsminister Sérgio Moro er kommet i politisk modvind efter en række opsigtsvækkende lækker, og hans politiske fremtid tegner nu tvivlsom.

Brasiliens justitsminister Sérgio Moro er kommet i politisk modvind efter en række opsigtsvækkende lækker, og hans politiske fremtid tegner nu tvivlsom.

Rafael Marchante

Udland
15. juni 2019

Presset på Brasiliens justitsminister for at gå af voksede i denne uge efter en række opsigtsvækkende læk, der har sendt chokbølger gennem nationens politiske liv.

Justitsminister Sérgio Moro blev en folkeligt beundret skikkelse, da han som dommer i 2014 satte sig i spidsen for en række historiske antikorruptionssager, der under ét kendes som Operation Lava Jato (’Bilvask’).

Omstridt var dog Moros beslutning sidste år om at påtage sig hvervet som justitsminister i den højrepopulistiske præsident Jair Bolsonaros regering. For Moro var det, der året før havde hindret ekspræsident Luiz Inácio Lula da Silva i at genopstille ved at idømme ham en fængselsstraf – og dermed væsentligt fremmede Bolsonaros chancer for at vinde præsidentvalget.

Mange så i den tilsyneladende retskafne ‘antikorruptionshelt’ Moro et lovende bud på en fremtidig præsident. Nu tegner hans politiske fremtid tvivlsom. 

Søndag publicerede Intercept Brasil den første artikel i en serie, der angiveligt bygger på, hvad onlinemediets undersøgende journalister betegner som »et omfattende dokumentfund«, som en anonym kilde skal have stillet til rådighed. Angiveligt rummer det lækkede materiale beviser på, at Moro deltog i en »uretmæssig og uetisk« konspiration.

Hacket tråd

Centralt i det hidtil offentliggjorte står et tilsyneladende kompromitterende uddrag fra en mobilchat-tråd mellem Moro og en statsanklager fra Operation Bilvask, som skal være tilvejebragt ved hacking.

I sine kommentarer i tråden fremstår Moro ikke som en neutral dommer, idet han direkte instruerer statsanklageren i at opbygge sin sag på en sådan måde, at den kan føre til fængselsdom over Lula, som han siden selv vil fælde.  

Lula stod ifølge meningsmålinger til at vinde præsidentvalget, havde det ikke været, fordi netop Moro i 2017 idømte ham ni et halvt års fængsel for pengevask og modtagelse af bestikkelse.

Moro selv insisterer på ikke at have begået ulovligheder og kalder beskyldningerne for »sensationalistiske smæderier«. Men kravene om hans afgang blev i ugens løb forstærket.

»Moro må gå«, udtalte Guilherme Boulos, en venstrefløjsleder, der ses som mulig arvtager til Lula.

Også det konservative dagblad O Estado de São Paulo kræver hans afgang.

De videre politiske konsekvenser er uvisse. Moro synes isoleret og uden støtter, fordi alle frygter, at Intercept »har flere bomber i ærmet«, som Eliane Cantanhêde, en toneangivende politisk klummist, udtrykker det. For Bolsonaros regering er affæren en belastning, og flere iagttagere vurderer, at han snart må skille sig af med sin justitsminister. Brian Winter, redaktør for Americas Quarterly, forudser desuden, at lækhistorierne må føre til, at Lula løslades, og sagen imod ham går om.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Det kunne man sige sig selv. Hver gang det faktisk er ved at lykkes at rette op på et samfunds uligheder bliver de rige bange. Og så skyer de ingen midler for at fjerne "truslen", i dette tilfælde Lula.
Dagens Politiken har to lange artikler om dette.