Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sudanske militsgrupper begår drab og massevoldtægter

Paramilitære enheder, der er loyale over for den sudanesiske militærjunta, har indledt en terrorkampagne i Khartoum i et øjensynligt forsøg på at slå den prodemokratiske protestbevægelse ned
Volden risikerer at eksalere i Sudan, efter mere end 35 personer blev dræbt under en protest tidligere denne uge.

Volden risikerer at eksalere i Sudan, efter mere end 35 personer blev dræbt under en protest tidligere denne uge.

STRINGER/Ritzau Scanpix

Udland
6. juni 2019

De paramilitære enheder – der mandag dræbte mindst 100 personer, da de overfaldt grupper af prodemokratiske demonstranter i den sudanske hovedstad, Khartoum – har siden fortsat deres hærgende togt. Fra Khartoum beretter øjenvidner om både massevoldtægter og angreb på hospitaler og klinikker, under hvilke militsgrupperne skal have begået plyndringer og tævet og truet læger og anden hospitalspersonale for at afskrække dem fra at behandle sårede demonstranter.

Hundredvis af demonstranter meldes såret i militsgruppernes angreb på en sit-in-demo i den sudanesiske hovedstad og ved efterfølgende sammenstød. Grupperne tilhører de frygtede Rapid Support Forces (RSF) og afpatruljerer nu i Khartoum for at kunne slå ned på alle tilløb til civile uroligheder.

Videooptagelser, der cirkulerer på sociale medier, viser RSF og andre væbnede grupper, der skyder på og tæver ubevæbnede mennesker på gaden.

Medieundertrykkelse

Gruopvækkende historier om voldtægter begået af de paramilitære styrker dukker også op, selv om regimet, der har taget magten i Sudan, forsøger at undertrykke medier og kommunikationskanaler.

Mindst et af disse angreb er dokumenteret at have fundet sted, da RSF invaderede et hospital tæt på stedet for sit-in-demoen, hvor sårede demonstranter allerede var kommet under behandlinger. Men vidneberetninger omtaler flere lignende overfald og voldtægter, da de paramilitære jagtede demonstranter og pågreb civile, fortæller aktivister.

Jehanne Henry, Afrikadirektør for Human Rights Watch, betegner forlydenderne om omfattende seksuel vold som troværdige, men siger også, at det er svært at danne sig et klart overblik over voldens fulde omfang.

»Mennesker bliver gennempryglet på gaden. Det ligner en flok voldsbøller. Og der sker seksuel vold ... intet af dette kan dog overraske,« tilføjer Jehanne Henry.

I Khartoum og andre større byer hersker en anspændt stemning. Hist og her trodsede demonstranter i spredte protestaktioner dog militærjuntanes forbud mod større forsamlinger og udskydelse af de fejringer, der markerer afslutningen på den religiøse højtid Eid. Mange veje var spærret af interimistiske barrikader.

Vidner siger, at RSF stadig kører gennem gaderne i hovedstaden i panserkøretøjer og ofte skyder op i luften eller på folk, der står tæt på vejspærringerne.

Civil ulydighed

»De skyder, chikanerer og udplyndrer alle, de kan komme i nærheden af – hvem som helst. De er fuldstændig ligeglade,« siger et lokalt vidne til The Guardian.

Generalløjtnant Abdel Fattah al-Burhan, der er leder af det såkaldt transitionelle militærråd, TMC, der tog magten i i april efter at have væltet præsident Omar al-Bashir, bekendtgjorde tirsdag, at der vil blive afholdt valg i Sudan om ni måneder. Al-Burhan sagde dog også, at alle aftaler med den største oppositionskoalition var blevet annulleret.

Militærets omstyrtelse af præsident Omar al-Bashir, hvis brutale og repressive regime varede i 30 år, skete efter måneders protester, der kulminerede i en massiv demonstration ud for forsvarsministeriet i Khartoum.

Madani Abbas Madani, leder af oppositionsalliancen Declaration of Freedom and Change Forces, siger, at oppositionens strategi nu vil være at iværksætte en massiv kampagne for civil ulydighed med det mål at sætte militærrådet fra magten.

»Hvad der skete (mandag, red.) – drabene på og lemlæstelserne af demonstranterne, ydmygelsen af dem, var et systematisk og nøje planlagt forsøg på at undertrykke det sudanesiske folk,« siger han.

Oppositionsgrupperne har afvist et tidligere udspil om hurtige valg, som de frygter vil begunstige det tidligere regeringsparti National Congress Party, NCP.

Den frygt bygger de på, at NCP lige nu er det eneste organiserede politiske parti med ressourcer. Derudover frygter oppositionen, at der vil blive forsøgt omfattende valgsvindel.

Rosalind Marsden, forsker ved tænketanken Chatham House og Sudan-ekspert, siger, at militærrådet meget vel kan finde på at bruge et valg som et middel til at legitimere deres egen magtstilling.

»Bekymringen går på, at TMC nu vil gå sammen med elementer fra det gamle regime, og at et valg vil åbne en vej for, at disse igen kan sætte sig på magten,« siger Rosalind Marsden.

I et øjensynligt forsøg på at imødekomme international kritik over de seneste dages voldsoptrin åbnede generalløjtnant Abdel Fattah al-Burhan i går op for, at hæren muligvis kan trække sin tidligere meddelte beslutning om at annullere alle aftaler med oppositionen.

Det var ved redaktionens afslutning ikke klart, hvordan oppositionen ville reagere på dette udspil.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her