Læsetid: 9 min.

Svenske Eskilstuna er verdens grønne genbrugshovedstad

Efter årtier med afindustrialisering, arbejdsløshed og mismod var den engang så stolte købstad blevet en trøstesløs provinsflække i kronisk tilbagegang – som så mange andre i den vestlige verdens rustbælter. Nu er ambitioner om at blive globalt førende inden for genbrug og affaldshåndtering ved at skabe en uventet genfødsel
Eksilstuna er langt fremme med sit genbrugssystem, og i byen mener man ikke, at der er noget i vejen for, at andre svenske byer følger trop. Nogle byer er dog også sgodt i gang – her er det afleveringshallen i Kretsioppsparken i Gøteborg, der bl.a. er forbillede for Københavns ambitioner om en større grad af genanvendelse.

Eksilstuna er langt fremme med sit genbrugssystem, og i byen mener man ikke, at der er noget i vejen for, at andre svenske byer følger trop. Nogle byer er dog også sgodt i gang – her er det afleveringshallen i Kretsioppsparken i Gøteborg, der bl.a. er forbillede for Københavns ambitioner om en større grad af genanvendelse.

Finn Frandsen

19. juni 2019

»Folk plejede at tale om Eskilstuna som et sted, hvor intet nyt kunne ske,« siger butikscenterbestyrer Anna Bergström.

En time med toget fra Stockholm har den engang så driftige provinsby i de senere år pådraget sig et kæmpe imageproblem.

Det er i sandhed blevet sløje tider for Eskilstuna, der engang var et af kraftcentrene i svensk stålproduktion, men aldrig rigtig kom sig oven på den tilbagegang, der hastigt satte ind i stålindustrien i 1970’erne.

Provinsbyen, der har godt 100.000 indbyggere, døjer med en arbejdsløshed på næsten det dobbelte af Sveriges nationale gennemsnitsniveau på otte procent.

Men nu har Eskilstuna måske fundet en løsning, der kan pege frem mod en form for genrejsning: avancerede genbrugssystemer.

I denne by må man lede forgæves efter bekræftelser på klichéforestillingerne om trendy og glitrende skandinavisk modernitet.

Eskilstunas grå og næsten mennesketomme gader er som en opvisning i tristesse med kitschede 1980’er-pizzeriaer, snuskede cafeer og dystre bodegaer. Ikke lige et sted man skulle forvente at finde en radikal ny tilgang til miljøbeskyttelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Thomas Tanghus
  • Michael von Haven
Katrine Damm, Thomas Tanghus og Michael von Haven anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu