Læsetid: 4 min.

Tåregas og kaos i Hongkong

Konflikten i Hongkong eskalerede drastisk onsdag, da politiet begyndte at nedkæmpe demonstranter med gummikugler og tåregas. Titusinder besatte centrale dele af byen i protest mod undermineringen af deres frihedsrettigheder
Demonstranter danner en mur af paraplyer som beskyttelse mod den peberspray, som politiet sprøjtede mod dem. Siden affyrede politiet tåregas og gummikugler og gik til angreb med knipler på demonstranterne, der også kastede sten og jernstænger i retning af betjentene.

Demonstranter danner en mur af paraplyer som beskyttelse mod den peberspray, som politiet sprøjtede mod dem. Siden affyrede politiet tåregas og gummikugler og gik til angreb med knipler på demonstranterne, der også kastede sten og jernstænger i retning af betjentene.

Thomas Peter

12. juni 2019

Det centrale Hongkong blev onsdag omdannet til en kaotisk kampplads indhyllet i tåregas.

Der udbrød voldelige sammenstød, da kampklædt politi forsøgte at forhindre demonstranter i at storme byens parlament, og imens besatte titusinder af hongkongere centrale hovedveje i protest mod Kinas voksende indflydelse i byen og den stadige underminering af deres frihedsrettigheder.

Onsdagens sammenstød markerede en klar eskalering i konflikten, da politiet for første gang affyrede gummikugler mod demonstranterne, og myndighederne ligeledes for første gang betegnede demonstrationerne som et »oprør«, hvilket kan medføre fængselsstraffe på op til ti år til deltagerne.

Demonstranterne – hvoraf mange havde ansigtsmasker, beskyttelsesbriller og hjelme på – omringede byens lovgivende forsamling i et forsøg på at bremse behandlingen af et stærkt kontroversielt lovforslag, som kan gøre det muligt at udlevere hongkongere og udlændinge i byen til retsforfølgelse i Kina.

Mange frygter, at det vil gøre det muligt for det kommunistiske kinesiske styre at få fingre i bl.a. systemkritikere, der hidtil har været relativt beskyttede i Hongkong.

Demonstranter dannede en mur af paraplyer som beskyttelse mod den peberspray, som politiet sprøjtede mod dem. Siden affyrede politiet tåregas og gummikugler og gik til angreb med knipler på demonstranterne, der også kastede sten og jernstænger i retning af betjentene, rapporterer blandt andet Hongkong-avisen South China Morning Post.

Videoklip viser betjente, der sparker og slår ubevæbnede og liggende demonstranter.

»Det er regeringen, der har tvunget os til at eskalere vores modstand, så det er uundgåeligt, at kampen vil blive voldsom,« siger den 21-årige demonstrant Lau Ka-chun til mediet Hong Kong Free Press.

’Et oprør’

Hongkongs politichef, Stephen Lo Wai-chung, erklærede protesterne for et »oprør«, og opfordrede demonstranterne til at forlade området og gå hjem. Til dem, der nægtede, sagde han, at:

»I kan ende med at fortryde beslutningen resten af jeres liv.«

Behandlingen af det udskældte lovforslag blev onsdag udsat på ubestemt tid, da demonstrationerne gjorde det umuligt for parlamentsmedlemmerne at få adgang til den lovgivende forsamling.

Men Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, der er loyal over for styret i Beijing, insisterede i et interview med den lokale tv-kanal TVB, at udleveringsloven vil blive vedtaget på trods af protesterne.

»Jeg har aldrig følt nogen dårlig samvittighed over dette,« siger hun.

Prodemokratiske politikere i byen er stærkt kritiske over for regeringschefens håndtering af sagen og  politiets brug af »unødigt hårde midler« mod demonstranterne.

»Regeringen og politiet er blevet sindssyge. Hvor meget blod ønsker Carrie Lam, før hun annullerer lovforslaget?« spurgte det pandemokratiske medlem af Hongkongs parlament, Helena Wong Pik-wan ifølge South China Morning Post.

Et andet stærkt oprørt medlem af den lovgivende forsamling, Charles Mok, ses i et videoklip skælde ud på kampklædte betjente, der har barrikaderet sig inde i parlamentsbygningen:

»I er i gang med at tæske hongkongere!« råber han ad dem.

Ifølge medierapporter brugte politiet så meget tåregas, at pendlere ved nærliggende metrostationer og kunder i shoppingcentre hostede og fik tårer i øjnene. Mange søgte lægehjælp.

Sammenstødene følger kæmpedemonstrationen søndag, hvor omkring en million ifølge arrangørerne protesterede mod udleveringsloven, som de ser som Kinas seneste forsøg på at erodere hongkongernes frihedsrettigheders og deres bys semiautonome status inden for Kinas grænser med et uafhængigt retssystem og demokratiske rettigheder som ytrings- og pressefrihed.

Solidaritet med demonstranterne

Flere end 100 forretninger meddelte onsdag, at de ville holde lukket i solidaritet med demonstranterne, og byens største studenterorganisationer annoncerede, at de ville boykotte undervisningen for at deltage i protesterne. Desuden har en række fagforeninger opfordret deres medlemmer til at deltage.

Sidst Hongkong blev ramt af så omfattende demonstrationer var i 2014 med de såkaldte paraplydemonstrationer, hvor borgerne også kæmpede imod Kinas voksende indflydelse og for et ægte demokrati.

Og da demonstranterne dengang, efter at have besat dele af Hongkong i 79 dage gav op og trak sig tilbage – uden at have fået indrømmelser fra hverken byregeringen eller Beijing – efterlod de skilte med beskeden: »Vi vender tilbage.« Det har de nu gjort.

Ligesom i 2014 er det også nu specielt de unge, der går forrest i kampen.

Og for byens teenagere og unge i tyverne er det, som de ser som en eksistentiel kamp for deres frihed og en kamp mellem diktatur og demokrati blevet et grundvilkår i deres tilværelse, og blandt dem kan man nu høre et betydeligt antal tale om ønsket om selvstændighed fra Kina, hvilket tidligere var et uhørt ønske – og denne optrapning og den stadig mere tilspidsede situation tyder på, at byen – og specielt dens borgeres politiske opvågnen – vil udgøre et stadig større problem for det kommunistiske styre i Beijing fremover.

Sent onsdag aften lokal tid havde bystyret ryddet området omkring parlamentet, men demonstranter havde forskanset sig bag barrikader andre steder i centrum.

»Vi vil ikke trække os tilbage, før de trækker loven tilbage,« siger en ung demonstrant iførte en sort maske til nyhedsbureauet Reuters.

»Carrie Lam har undervurderet os. Vi vil ikke lade hende slippe godt fra det her.«

En ny udleveringsaftale med Kina vil blive vedtaget i Hongkong trods massiv modstand i de største demonstrationer i den administrative regions historie. Modstanderne frygter, at Kina vil bruge loven til at forfølge de dissidenter, der i dag har et fristed i bystaten
Læs også
En ny lov vil gøre det muligt at udlevere personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Den beslutning demonstrerer hndredetusinder mod i disse dage.
Læs også
Det er tydeligt, at Beijing ønsker at styrke grebet om Hongkong – og er lykkes med det. Billedet her er fra april i år.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer