Læsetid: 6 min.

Torsdag nat begynder EU’s ’ketchupforhandlinger’: Der kommer intet, før det hele kommer ud

I ugevis har EU-lederne holdt krudtet tørt og hovedet koldt, men torsdag aften går det løs. De 28 statschefer mødes i Bruxelles for at slås om topposter og EU’s politiske strategi. Den store navneleg har været i gang i ugevis: Weber, Merkel, Vestager, Barnier... men reelt aner ingen, hvad der kommer til at ske
Det er »ketchupforhandlinger«, som en diplomat formulerer det over for Information: Der kommer ikke noget ud af flasken, før det hele kommer ud.

Det er »ketchupforhandlinger«, som en diplomat formulerer det over for Information: Der kommer ikke noget ud af flasken, før det hele kommer ud.

Sofie Holm Larsen

20. juni 2019

BRUXELLES/BERLIN – Når EU’s 28 statsledere torsdag aften sætter sig sammen i Bruxelles for at blive enige om EU’s mange topposter og unionens politiske strategi for de næste fem år, er spillet helt åbent.

Det er »ketchupforhandlinger«, som en diplomat formulerer det over for Information: Der kommer ikke noget ud af flasken, før det hele kommer ud.

Hele puslespillet skal lægges på én gang: EU-kommissionsformanden og diverse næstformænd, ECB-formanden, formand for Rådet og Europa-Parlamentet og dertil en ny politisk strategi. Oven i det hele kommer et vanskeligt kompromis med det nyvalgte Europa-Parlament, som ikke engang er enig med sig selv. Og det hele skal balanceres i forhold til køn, geografi og partifamilier.

Den store navnegætteleg har været i gang i ugevis: Weber, Merkel, Vestager, Bernier, Timmermans… Men reelt er der ingen, der aner, hvor det lander.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så´n en placering af topposter i EU smager mere af valget til FIFA´s præsidentskab end af dansk dronningerunde med dertilhørende.

Og med alle de hensyn der skal tages, og den utroelige politiske kompetence hovedpersonerne udstråler, skal det nok lykkes at få ketchuppen væltet ud sådan, at kommisionsformanden bliver Michel Plati.........Gianni Infantino.... og at hovedparten af de plenarmøder Europa-parlamentet i dag afholder i Strasbourg flyttes til Qatar...........

Torben Lindegaard

@Jan Jensen

Rolig nu, Jan

Jeg krydser i hvert fald fingre for Margrethe Vestager.
Hun får også brug for det, da Alde som bekendt kun er den 3. største gruppe i EuropaParlamentet, så det bliver mere ned bøvlet - og hvor meget støtte mon hun reelt får fra Lars Løkke, der bliver viftet om næsen med en potentiel post som Rådets permanente mødeleder ??

Med Vestager bliver den vel mere af den samme neoliberale økonomiske politik, måske krav om udbudsreformer på europæisk plan eller lign. For sådan er det jo, den mest elendig legitimering af politik - nogensinde i danmarkshistotien.

Så langt hellere Timmermans, der har en markant anderledes politisk trackrecord.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Merkel som ny EU-formand er Trumps værste mareridt. Så kan man jo næsten kun være for det.

Vi borgere har end ikke en lottokupon i spillet om europas førerskikkelse. Vi kan bare håbe, det ikke bliver en aggressiv en af slagsen. Vi har så mange potentielle konflikter i og omkring Europa, at den gale mand M/K vil få magt til at skabe et mareridt for vore børn og deres.

Omvendt kan den intelligente fører starte arbejdet med at løse de udfordringer og afvikle de konflikter, som den nuværende magthavende EU loge har sat i søen i Sydøsteuropa mod Putin og i Østeuropa mod selve legitimiteten i deres demokratiske valgresultater.

Som borgere kan vi bare håbe, men kun en naiv demokratisk tåbe forlader sig politisk på håbet.

Torben Lindegaard

@Peder Bahne

"Vi borgere har end ikke en lottokupon i spillet om europas førerskikkelse."

Sikke dog noget vrøvl.

Kommissionsformanden vælges af 27 stats- og regeringschefer, herunder den danske statsminister, som du har været med til at vælge. Rådets valg af kommissionsformand skal desuden godkendes af Europarlamentet, hvor du har været med til at vælge Danmarks 13 repræsentanter.

--------------------

Jeg er bare bange for, at du skyder langt over målet i din beskrivelse af kommissionformandens rolle og indflydelse. Det er Rådet, der er den styrende kraft i EU; kommissionen, herunder kommissionformanden er at sammenligne med departementschefer i den danske statsforvaltning.