Læsetid: 7 min.

Et uhyre giftigt ægteskab: SPD’s tre midlertidige kaptajner styrer skuden videre mod socialdemokratiets og Merkels fald

SPD’s ledelseskaos afspejler den tyske venstrefløjs mangel på retning og et fragmenteret partilandskab, hvor selv De Grønne kun oplever en midlertidig optur. SPD skal skrue ned for ledersnakken og i stedet skabe relevant socialpolitik for det 21. århundrede, mener tysk politolog
Selv internt i SPD vurderer flere, at partisoldaten Andrea Nahles blev mobbet ud som leder. Som overgangsfigurer har det tyske socialdemokrati valgt Rheinland-Pfalz’ ministerpræsident, Malu Dreyer, Mecklenburg-Vorpommerns ministerpræsident, Manuela Schwesig og den hessiske SPD-leder, Thorsten Schäfer-Gümbel, indtil der findes en ny permanent partileder. Hvem end der tør.

Selv internt i SPD vurderer flere, at partisoldaten Andrea Nahles blev mobbet ud som leder. Som overgangsfigurer har det tyske socialdemokrati valgt Rheinland-Pfalz’ ministerpræsident, Malu Dreyer, Mecklenburg-Vorpommerns ministerpræsident, Manuela Schwesig og den hessiske SPD-leder, Thorsten Schäfer-Gümbel, indtil der findes en ny permanent partileder. Hvem end der tør.

Felipe Trueba

6. juni 2019

»Vi vil fortsætte vores regeringsarbejde med al seriøsitet – og med bevidsthed om vores ansvar.«

Den stærkt anstrengte forsikring om stabilitet i den tyske regering kommer fra CDU-kansler Angela Merkel.

Men egentlig ligger den akutte krise hos de tyske socialdemokrater, SPD. Her blev Andrea Nahles i søndags endegyldigt savet ned som gruppe- og partileder til fordel for en midlertidig trepersonersledelse. En konsekvens af måneders kritik af Nahles’ person og af de miserable europavalg og delstatsvalg i den tidligere SPD-højborg Bremen.

»SPD-krisen gør det tydeligt som aldrig før: Den tyske regering vakler, og den overlever næppe 2019,« mener Albrecht von Lucke, der er politolog og chefredaktør ved det venstreorienterede månedsskrift Blätter für deutsche und internationale Politik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu